Finales van Grote Zwolse Verkeersquiz

Zwolle – Leerlingen van groep 6 van acht basisscholen in Zwolle nemen op donderdagmiddag 22 maart deel aan de finales van de Grote Zwolse Verkeersquiz 2012. Jochem van Gelder – bekend van onder meer Praatjesmakers en Willem Wever – presenteert de quiz in Odeon. René de Heer, wethouder van verkeer, reikt na de finales de wisselbeker uit aan de winnende school.

Alle Zwolse basisscholen waren uitgenodigd mee te doen aan de voorrondes van de Grote Zwolse Verkeersquiz. Die voorrondes vonden plaats op 7 maart en bestonden uit het invullen van vragenlijsten. 22 Zwolse basisscholen met in totaal 1053 leerlingen hebben hieraan deelgenomen. De acht scholen die de vragen in de voorronde het beste hebben gemaakt en de finalerondes op 22 maart mogen spelen, zijn: De Schatgraver, De Aquarel, De Camperbeek, De Ark, Vrije school Michaël, Geert Grote School, de Ichtus en de Matenburg. De beste leerling was Inesz Oplaat van Basisschool de Ark.

Halve finale en finale

Van elk van de acht scholen spelen de twee beste leerlingen mee in de halve finales in Odeon. Klasgenoten kunnen hen vanuit de zaal aanmoedigen met spandoeken en kunnen de score zien op een groot scherm. De deelnemertjes beantwoorden open vragen en meerkeuzevragen over lokale verkeerssituaties die worden uitgebeeld door middel van foto’s. Het zijn allemaal situaties waarmee de leerlingen zelf ook in aanraking kunnen komen.

De vier beste scholen uit de halve finale spelen aansluitend mee in de finale. Het duo met de beste kennis van verkeersregels en verkeersinzicht wint deze finale. Zij ontvangen een grote wisselbeker uit handen wethouder van verkeer, René de Heer.

Verkeerseducatie door middel van verkeersquiz

De gemeente Zwolle vindt verkeerseducatie op basisscholen erg belangrijk, omdat kinderen een kwetsbare groep in het verkeer vormen. Om ongelukken te voorkomen, moeten kinderen leren hoe ze zich op een veilige manier door het verkeer kunnen bewegen. Als zij weten wat de verkeersregels zijn en meer verkeersinzicht hebben, neemt de verkeersveiligheid toe.

Door van de verkeerslessen in groep 6 een strijd te maken tijdens de verkeersquiz, doen leerlingen beter mee in de klas, omdat ze graag willen winnen. Daarnaast worden scholen en docenten gestimuleerd goede verkeerslessen aan te bieden.

Groepsfietsen

In de verkeersquiz zijn dit jaar ook een aantal vragen opgenomen met betrekking tot het groepsfietsen. Hiervoor is gekozen, omdat tijdens het praktisch verkeersexamen, dat wordt afgenomen in groep 7/8, dit jaar voor het eerst een gedeelte van het parcours wordt afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Door hier in de quiz op aan te haken, leren de kinderen van groep 6 alvast hoe zij zich als groep fietsers in het verkeer moeten gedragen.

Partners

De Grote Zwolse verkeersquiz wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de gemeente Zwolle en Tref-ik verkeersadvies en is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel.

Artikel delen:

Reageer