Zwolle wil bruisende hoofdstad zijn

Zwolle – Zwolle heeft een nieuw evenementenbeleid, dat aansluit bij het groeiende aanbod van publieksfeesten en -manifestaties in de Overijsselse hoofdstad. In samenspraak met bewoners en organisatoren zet de gemeente de komende jaren in op een bruisende evenementenkalender die past bij een van de meest gastvrije steden van Nederland.

Het nieuwe evenementenbeleid geeft aan hoe in Zwolle het groeiende aantal evenementen zo goed mogelijk een plek kunnen krijgen in de stad, zowel wat betreft locatie als tijdstip. Uitgangspunt daarbij is dat de bestaande, gewaardeerde publieksevenementen en nieuwe ontwikkelingen succesvol verlopen, met zo min mogelijk overlast. Het komende jaar wordt bekeken of het beleid voor de grote evenementen succesvol is. Belanghebbenden die bij het opstellen van het evenementenbeleid zijn betrokken – met name de bewonersvereniging van de binnenstad, omwonenden van de Wijthmenerplas en Park de Wezenlanden, organisatoren, de horeca en winkeliers – worden daarbij ook geconsulteerd.

De gemeente rekent op de professionaliteit van de organisatoren: wanneer die kwaliteit niet lijkt rondom en tijdens een evenement komt de vergunningverlening en ondersteuning door de gemeente in het geding. Dienstverlening

De gemeente zelf maakt ook een slag in de dienstverlening aan organisatoren en andere belanghebbenden. Zo heeft het nieuwe beleid eenduidige regels. Daarnaast zijn praktische verbeteringen doorgevoerd, zoals transparantie (met onder meer een evenementenkalender, gestroomlijnde vergunningverlening en duidelijke communicatie) en heldere handhavingcriteria.

Grote evenementen

De belangrijkste veranderingen in het nieuwe evenementenbeleid zijn:

– Het aantal grote evenementen (meer dan 5000 bezoekers, of een geluidsbelasting van maximaal 85/95 decibel) in de binnenstad neemt toe van 20 tot maximaal 32. De zomerkermis, de Blauwvingerdagen en het IJsbeeldenfestival tellen niet mee bij het maximumaantal van 32.

– Elke evenementendag telt als één evenement.

– Eindtijden (voor evenementen met muziek) zijn teruggebracht tot 24.00 uur op vrijdag en zaterdag en 23.00 uur op de andere dagen van de week.

– De gemeente denkt in voorkomende gevallen mee over de situering van podia, geluidsinstallaties en de inrichting van het evenemententerrein om te komen tot een optimaal geluidsplan.

Genieten

Wethouder René de Heer, verantwoordelijk voor het nieuwe evenementenbeleid, verwacht dat de nieuwe afspraken voor alle betrokkenen een verbetering zijn. “Onze binnenstad is een parel, waar we zoveel mogelijk mensen van willen laten genieten. Dat vraagt om een balans tussen wonen, werken en publieksevenementen. De afgelopen periode hebben we gezamenlijk de wensen en verwachtingen geïnventariseerd en besproken. In deze nieuwe afspraken hebben we, vind ik, aan al die belangen recht gedaan.”

Gastvrij

De wethouder legt de titel van het nieuwe evenementenbeleid – Zwolle Heeft Het Allemaal – uit: “Voor jong en oud, groot en klein, Zwollenaren en mensen van buiten de stad is er in Zwolle nu al ontzettend veel te doen. Ons streven naar de top van gastvrije steden van Nederland vraagt om een evenementenbeleid dat publiekstrekkers mogelijk maakt, zonder dat bijvoorbeeld het algemene woongenot van omwonenden in het gedrang komen. Dit nieuwe beleid maakt dat mogelijk, verwachten wij”.

BloeiDe Heer: “Ik reken erop dat ons evenementenaanbod de komende jaren, net als de stad zelf, verder tot bloei komt. Met nieuwe evenementen, maar vooral ook met het uitbouwen van de evenementen die Zwolle nu al op de kaart zetten. Ik denk dan aan het Bevrijdingsfestival, de Halve Marathon van Zwolle, het Straattheaterfestival, het Vertelfestival, de Boekenmarkt, het Thorbeckegrachtfestival, de Ster van Zwolle en de Grasweek. Die evenementen kunnen de komende jaren nog beter worden dan ze al zijn. En daar werken we als gemeente graag aan mee.”

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Leuk, 20 jaar geleden hadden we in Assen ook een Bruis-wethouder, van zijn eigen politieke partij PLOP (Politiek Logisch Oprechte Partij). Deze wethouder en tevens sexshop/feestartikelenwinkel eigenaar heeft Assen overigens nooit aan het bruisen gekregen. Ben benieuwd of het onze bruiswethouder wel gaat lukken.

 2. Stadshagen bruis in elkgeval na zijn gebroken verkiezingsbelofte (Knip uit Stadshagen). Goedkoop cliché-verhaaltje over "tot bloei komen en bruisen". Wel jammer.

 3. Nou laten ze eens beginnen om de zondagen op te vrolijken in dit "dorp".
  Bah die eindeloze stiltes in de stad, nooit iets leuks te doen behalve als het zomer is.
  En dan nog zijn de zondagen zo saai als wat.
  Binnenstad mag je niet meer in rijden dus daar wordt het ook steeds stiller, en nu nog evenementen die geld kosten heel erg bedankt Zwollywood.

 4. bruisend ok, maar wel zachtjes graag.

  "die eindeloze stiltes in de stad, en in de binnenstad wordt het ook steeds stiller"

  het kan mij niet stil genoeg zijn:)

 5. ZWOLLE, waar staan we? Leeuwarden (ook prov.hfdst met nog geen 95.000 inw, was al duidelijk!

  Of staan we alleen maar op het podium als we weer "stad van hoe gek kun je het bedenken" kunnen worden? Of hoe bruisend of dynamisch we wel niet zijn?
  —————–
  De politie, in ons mooie land, is eerst al de caviapolitie door de strot geduwd…
  nu zijn alle illigalen aan de beurt. Begrijp dat dit initiatief ook gewoon door VVD-burgemeesters wordt gedragen; het gaat om het principe…laat je ook nu van de goede kant zien!

Reageer