Gebied Potgietersingel verfraaid op Boomfeestdag

Zwolle – Woensdagmorgen werd op Nationale Boomfeestdag in het park bij de Potgietersingel de herinrichting van het gebied afgesloten. Wethouder Filip van As, gedeputeerde Bert Boerman en leden van de klankbordgroep planten daartoe samen de eerste twee bomen. Daarna was het de beurt aan de kinderen van de Parkschool om de overige twintig bomen te planten.  De overige genodigden kregen een rondleiding door het gebied door Han Goodijk, stedebouwkundige en ontwerper van het herinrichtingsplan.

 

21-03-2012_herinrichting_potgietersingel__boomplantdag_03_.jpg

 

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de herinrichting van de Potgietersingel en het plein voor de Blijmarkt. De kern van het ontwerp is een groene, meer parkachtige uitstraling. De metamorfose is nu voltooid. Op dit moment oogt de Potgietersingel wellicht nog wat kaal, maar woensdag werden de groene puntjes op de i gezet door tientallen Zwolse schoolkinderen. Het hele gebied wordt deze dag voorzien van bomen, planten, struiken en ander groen. De kinderen van de Parkschool helpen daarbij een handje. Deze dag staat tevens in het teken van de afronding van de herinrichting.

 

21-03-2012_herinrichting_potgietersingel__boomplantdag_01_.jpg

 

 21-03-2012_herinrichting_potgietersingel__boomplantdag_02_.jpg

21-03-2012_herinrichting_potgietersingel__boomplantdag_04_.jpg

Het gebied heeft een ware metamorfose ondergaan en krijgt een meer parkachtige uitstraling. Het ontwerp sluit daarmee aan op het aangrenzende Potgieterpark, waardoor er meer eenheid ontstaat. Zowel qua inrichting als beleving van het gebied. Deze eenheid komt tot uiting in de parkinrichting, door betere en nieuwe routes en door het materiaalgebruik. De laanstructuur op het bolwerk (het verhoogde deel) is versterkt, de omgeving van museum De Fundatie is voorzien van natuursteen en er ligt een glooiende weide die meer bij het water aansluit. Het ontwerp is in samenspraak met belanghebbenden, waaronder omwonenden en ondernemers, tot stand gekomen.

21-03-2012_herinrichting_potgietersingel__boomplantdag_05_.jpg

Gevolgen

Automobilisten kunnen na de herinrichting niet meer een hele ronde over Potgietersingel rijden. Het verhoogde gedeelte aan de achterkant van de Potgietersingel is namelijk ingericht voor voetgangers. Automobilisten worden hier middels een verkeersbord op geattendeerd.

OntwikkelingsprogrammaDe herinrichting van de Potgietersingel en de Blijmarkt is één van de projecten die uitgevoerd wordt onder de vlag van het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad. De herinrichting van de Potgietersingel wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel middels een bijdrage uit de Essentgelden in het kader van Investeren met Gemeenten.

Artikel delen:

Reageer