Zwollenaren aangehouden na reeks van woninginbraken

Zwolle – Het woninginbrakenteam Noord van Politie IJsselland heeft naar aanleiding van diverse onderzoeken dinsdagmorgen 20 maart drie Zwollenaren, één van 17 en twee van 18 jaar oud, aangehouden op verdenking van het plegen van woninginbraken op diverse plekken in Zwolle.

 

Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten werden diverse goederen aangetroffen die zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig zijn. Het betreffen voornamelijk laptops, gsm’s en sierraden. Het team onderzoekt nu of de goederen afkomstig zijn van woninginbraken en welke inbraken dat dan betreffen. Indien u onlangs slachtoffer bent geweest van een inbraak en uw goederen worden aangetroffen, dan wordt u daarvan door de politie op de hoogte gesteld. De drie verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. 

 

Veel woninginbraken die momenteel worden gepleegd vinden plaats aan het eind van de middag of in de avonduren. In veel gevallen zijn de bewoners net even weg en slaat het dievengilde haar slag. Vaak komt men binnen door handreiking via (kleine) bovenramen die ter ventilatie openstaan. Op die manier kan het onderliggende raam eenvoudig geopend worden. Ziet u iets verdachts in de buurt of op straat: informeer zo snel mogelijk de politie via 0900-8844. Wordt bij u of één van de buren ingebroken bel dan 112.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. 17 en 18 jaar oud. Zeker bij de eerste, maar ook bij de andere twee vraag ik me af waar de ouders in dit stuk voor gaan komen. Die mogen hier best ook eens verantwoording over af komen leggen.

 2. Wilbert

  ik weet niet hoe oud of je bent en of je kinderen hebt,
  maar jeugd van 17 of 18 jaar (tegenwoordig volwassen)
  heb je niet de hele dag aan het handje , zeker s'middags niet !
  Dus je kunt moeilijk de ouders aansprakelijk stellen

 3. Bij huiszoekingen in de woningen van de verdachten werden diverse goederen aangetroffen die zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig zijn. Het betreffen voornamelijk laptops, gsm??s en sierraden.

  @Dineke ben het met je eens dat je ze op deze leeftijd in de avonduren niet ieder dag meer in de woonkamer hebt zitten.

  Maar weet niet hoeveel spullen er zijn aangetroffen over verdeeld over 3 huizen, maar wanneer het behoorlijk veel is, zal dat toch wel gaan opvallen. Of doordat ze opeens door heling veel meer geld te besteden hebben.

 4. @Dineke
  Mijn eigen kinderen zijn nog een tiental jaren jonger, maar ik werk wel dagelijks met deze leeftijden. Ik ben er van overtuigd dat dit je bij een goede relatie met je kinderen je niet 'overkomt'. Of er is iets mis in de relatie, of je hebt door dat 'er wat speelt'.

  En aansprakelijk stellen is nog wat anders dan dat je als ouders alles weet. Totdat de kinderen 18 zijn, zijn de ouders verantwoordelijk. Als je in het verkeer iemand aanrijdt omdat je hem niet gezien had, betekent het ook niet dat je niet aansprakelijk kan zijn.

 5. @Wilbert, ik ben het met je eens dat ouders verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. Maar ieder kind doet wel eens iets wat je van te voren niet had bedacht. Het is vind ik nu aan de ouders van deze jongeren, om op te treden.

 6. Dit stuk uit de Stentor sluit hier wel bij aan:
  Kinderen vaker inbreker

  Auteur: door Caspar van Oirschot | donderdag 22 maart 2012 | 10:10 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 22 maart 2012 | 10:21

  Tekstgrootte

  foto ANP

  IJSSELDELTA – De politie IJsselland pakt steeds vaker kinderen op voor woninginbraak. 'Alarmerend', stelt plaatsvervangend korpschef Arend Kloosterman van politie IJsselland.
  Volgens Kloosterman verklaart de jeugdige aanwas de stijging van de inbraakcijfers deels. Hij onderscheidt grofweg vier dadergroepen: de klassieke inbreker, de drugsverslaafde, de babbeltruc-insluiper en, sinds enige tijd, de jongeren. "We zien veel meer jeugdigen, soms nog maar 13 jaar, die in wisselende samenstellingen inbreken. Hun doel is het opkrikken van het welvaartsniveau. Ze koper er mobieltjes of kleding voor." Kloosterman ziet ook verschuiving van de buit. "De lcd-televisie laten ze staan. Het gaat ze vooral om geld, sieraden en bankpassen." De inbraakgolf die deze regio sinds een jaar overspoelt, rolt nog door. Ook de eerste twee maanden van dit jaar is het aantal inbraken in IJsselland flink gestegen. In 2011 werd over de hele regio twintig procent (1852 aangiften) meer ingebroken dan in 2010. Vorig jaar werden wel 33 procent meer verdachten opgepakt. De politie stelt, bovenop de speciale woninginbraakteams, nog meer werk te gaan maken van bestrijding van woninginbraak

Reageer