GGD actieweek Week van de teek

Zwolle – De tijd breekt weer aan dat mensen meer buiten zijn, de tuin ingaan of gaan recreëren. Dat is niet altijd zonder risico. Daarom wil GGD IJsselland aandacht besteden aan de start van het tekenseizoen.

De laatste jaren neemt volgens het RIVM het aantal tekenbeten en gevallen van ziekte van Lyme toe. Na onderzoek is gebleken dat de meeste beten opgelopen worden in bos en tuin: door wandelen 34 procent, tuinieren 18 procent en spelen 11 procent. Het controleren van het lichaam op teken en ze dan snel en goed verwijderen, is een goede manier om de ziekte van Lyme te voorkomen. Naast de ziekte van Lyme kan het zogenaamde FSME (Früh-Sommer meningo-encefalitis) virus ook opgelopen worden door een tekenbeet. In Nederland is het nog niet geconstateerd, echter wel in Europese vakantielanden. Voornamelijk in het gebied ten oosten van Frankrijk tot aan Rusland. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor deze aandoening wèl een vaccin. Kijk voor meer informatie over FSME en de teek op de website. Week van teek

De GGD onderstreept daarom het belang van de landelijke week van de teek, die vanaf 26 maart wordt gehouden. De slogan dit jaar is: Na een dag in het groen, altijd een tekencontrole doen! Naast deelname aan de actieweek, wordt er door GGD IJsselland regelmatig aan voorlichting gedaan om tekenbeten te voorkomen. Zo is er bij de GGD het hele jaar het nodige voorlichtingsmateriaal te verkrijgen, waaronder folders, die te downloaden zijn via de site.

Onderzoek

Voorafgaand aan de actieweek wordt door het RIVM een onderzoek gehouden onder basisschoolleerlingen in de regio IJsselland. Van leerlingen uit groep 7/8 wordt de (voor-)kennis getest over tekenbeten. Dat gebeurt door een bepaalde groep een nieuw computerspel te geven waarmee spelenderwijs geleerd wordt hoe teken te herkennen en hoe belangrijk controle is. Een andere groep krijgt een folder en een derde groep ontvangt geen informatie. Daarna worden er meerdere enquêtes afgenomen. Voor de zomer zullen de resultaten bekend zijn.

Informatie

Voor meer informatie over tekenbeten, kijk op site van GGD IJsselland. Daar staat onder meer een folder op of bij het Team infectieziektebestrijding. Dat nummer is: 038 428 1656 of via e-mail infectieziekten@ggdijsselland.nl. Voor meer informatie over de risicogebieden, aanbevolen vaccinaties en persoonlijk advies kan een ieder terecht bij de afdeling Reizigerszorg van GGD IJsselland: 0900- 2025505 of via e-mail reizigerszorg@ggdijsslland.nl. Of het LCR (Landelijk Centrum Reizigersadvisering) www.lcr.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. ik heb al weer de eerste teek bij mijn hond verwijderd, opgelopen in het langere gras van vorig jaar, de mmeste teken komen via het gras

Reageer