Jonas Brans en Yvar Boshove winnen Verkeersquiz

Zwolle – De leerlingen Jonas Brans en Yvar Boshove, van de Geert Groteschool in Zwolle, hebben donderdagmiddag de Grote Zwolse Verkeersquiz gewonnen. Uit handen van wethouder R. De Heer kreeg het trotse tweetal een prachtige wisselbeker en gouden medailles uitgereikt. Lange tijd bleef het spannend wie er zou winnen, maar uiteindelijk versloeg De Geert Grooteschool met 7 punten de basisscholen De Aquarel (4 punten), De Ark (3 punten) en De Schatgraver (2 punten).

22-03-2012__geert_groteschool_wint_verkeersquiz_03_.jpg

Leerlingen van groep 6 van acht basisscholen in Zwolle namen op donderdagmiddag 22 maart deel aan de finales van de Grote Zwolse Verkeersquiz 2012. Jochem van Gelder – bekend van onder meer Praatjesmakers en Willem Wever – presenteerde de quiz in Odeon. Alle Zwolse basisscholen waren uitgenodigd mee te doen aan de voorrondes van de Grote Zwolse Verkeersquiz. Die voorrondes vonden plaats op 7 maart en bestonden uit het invullen van vragenlijsten. 22 Zwolse basisscholen met in totaal 1053 leerlingen hebben hieraan deelgenomen. De acht scholen die de vragen in de voorronde het beste hebben gemaakt en de finalerondes op 22 maart mochten spelen, waren: De Schatgraver, De Aquarel, De Camperbeek, De Ark, Vrije school Michaël, Geert Grote School, de Ichtus en de Matenburg.

22-03-2012__geert_groteschool_wint_verkeersquiz_01_.jpg

22-03-2012__geert_groteschool_wint_verkeersquiz_02_.jpg

22-03-2012__geert_groteschool_wint_verkeersquiz_04_.jpg

Van elk van de acht scholen speelden de twee beste leerlingen mee in de halve finales in Odeon. Klasgenoten konden hen vanuit de zaal aanmoedigen met spandoeken en konden de score zien op een groot scherm. De deelnemertjes beantwoordden open vragen en meerkeuzevragen over lokale verkeerssituaties die werden uitgebeeld door middel van foto’s. Het waren allemaal situaties waarmee de leerlingen zelf ook in aanraking kunnen komen.

De vier beste scholen uit de halve finale speelden aansluitend mee in de finale. Het duo met de beste kennis van verkeersregels en verkeersinzicht won deze finale. Zij kregen een grote wisselbeker uit handen wethouder van verkeer, René de Heer.

Verkeerseducatie door middel van verkeersquiz

De gemeente Zwolle vindt verkeerseducatie op basisscholen erg belangrijk, omdat kinderen een kwetsbare groep in het verkeer vormen. Om ongelukken te voorkomen, moeten kinderen leren hoe ze zich op een veilige manier door het verkeer kunnen bewegen. Als zij weten wat de verkeersregels zijn en meer verkeersinzicht hebben, neemt de verkeersveiligheid toe.

Door van de verkeerslessen in groep 6 een strijd te maken tijdens de verkeersquiz, doen leerlingen beter mee in de klas, omdat ze graag willen winnen. Daarnaast worden scholen en docenten gestimuleerd goede verkeerslessen aan te bieden.

Groepsfietsen

In de verkeersquiz zijn dit jaar ook een aantal vragen opgenomen met betrekking tot het groepsfietsen. Hiervoor is gekozen, omdat tijdens het praktisch verkeersexamen, dat wordt afgenomen in groep 7/8, dit jaar voor het eerst een gedeelte van het parcours wordt afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Door hier in de quiz op aan te haken, leren de kinderen van groep 6 alvast hoe zij zich als groep fietsers in het verkeer moeten gedragen.

Partners

De Grote Zwolse verkeersquiz werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de gemeente Zwolle en Tref-ik verkeersadvies en is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel.

Artikel delen:

Reageer