Windesheim geeft masterclass ‘Compassie in de zorg’

Zwolle – Een paar jaar geleden zette Karen Armstrong het begrip compassie wereldwijd op de agenda, waarvoor ze in 2008 de TED-Award kreeg. Een jaar later werd het Charter for Compassion gelanceerd, gevolgd door het in 2011 opgerichte Compassion for Care.

Door deze initiatieven staat compassie weer volop in de belangstelling. Maar wat is compassie eigenlijk, en meer specifiek: wat betekent compassie in de zorg? Margreet van der Cingel, promovenda op dit onderwerp, verzorgt op maandag 2 april van 17.15 – 20.30 uur een masterclass ‘Compassie in de zorg’ op Windesheim. Met de komst van het Charter of Handvest voor Compassie, kwam een stroom aan initiatieven over compassie op gang. Diverse organisaties denken na over wat compassie voor hun gemeenschap betekent en vooral hoe ze hier handen en voeten aan kunnen geven. Dat geldt ook voor de zorg. Het in 2011 opgerichte collectief Compassion for Care, wil compassie in de zorg terugbrengen.

Compassie
Maar wat is compassie eigenlijk en waar staat het voor? De universele Gulden Regel van het handvest is: ’Doe een ander niet aan, wat je niet wilt dat jou wordt aangedaan, maar hoe geef je hieraan concrete invulling binnen de zorg? En is compassie eigenlijk wel weggeweest uit de zorg?’

Margreet van der Cingel onderzocht hoe compassie in de zorg door ouderen wordt ervaren en hoe compassie kan worden toegepast in de dagelijkse uitvoer van zorg. Voor zorgvragers betekent compassie in de zorg bijvoorbeeld dat er beter naar hen wordt geluisterd. Voor zorgverleners is compassie een belangrijke motivatie en een kernwaarde in hun werk. Compassie hoort thuis in de zorg en ondersteunt het evidence based handelen van zorgverleners.

Masterclass
De masterclass die aansluit op TEDxMaastricht, waarvan Windesheim simulcastlocatie is, vindt plaats op de campus op 2 april van 17.15 tot 20.30 uur. In het programma is een etenspauze van 45 minuten opgenomen.

De masterclass is voor zorgverleners, leidinggevenden en bestuurders in de zorg voor (chronisch zieke) ouderen (ouderenzorg, thuiszorg, verpleegkundig specialisten en chronisch zieke ouderen). Aanmelden is verplicht en kan via http://portaal.windesheim.nl/compassie-zorg
De kosten bedragen € 60,00 (incl. koffie/thee, excl. maaltijd).

Who cares?

Zowel het faciliteren van TEDxMaastricht als de masterclass ‘Compassie in de zorg’, maken deel uit van Who cares?, een reeks activiteiten die Windesheim organiseert naar aanleiding van 2012, European Year of Active Aging and Solidarity between Generations.
Meer informatie over dit programma kunt u vinden op www.windesheim.nl/whocares.

Artikel delen:

Reageer