'Persoonlijke drama’s uit het Franciscushof'

Zwolle – Dinsdag 27 maart is schrijfster Miek Smilde te gast in de Statenzaal van de Bibliotheek Zwolle. Zij vertelt over en leest voor uit Raarhoek, een boek met persoonlijke drama’s uit het Franciscushof in Raalte.

Raarhoek geeft in literaire non-fictie een beeld van ontwikkelingen in de Nederlandse psychiatrie. Dat gebeurt aan de hand van de geschiedenis van psychiatrisch ziekenhuis Sint Franciscushof in Raalte. Jan Smilde was van 1974 tot 1986 directeursgeneesheer van dit ziekenhuis. Zijn dochter Miek Smilde, van oorsprong journalist, schreef Raarhoek. Het boek bevat een ontroerende verzameling persoonlijke menselijke drama's, maar tegelijkertijd wordt 'van binnenuit' de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland in de afgelopen vijftig jaar geschetst.

Miek Smilde

Miek Smilde (1966) studeerde in 1992 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en rondde drie jaar later haar studie Nederlands recht af aan de Universiteit van Amsterdam. In oktober 1998 vestigde zij zich als freelance journalist in Amsterdam onder de naam Polemiek tekst & advies. Tegenwoordig is Smilde actief als onderzoeksjournalist en tekstschrijver voor diverse opdrachtgevers, vooral op het gebied van recht en veiligheid. Daarnaast portretteert zij mensen en organisaties. Raarhoek is haar literaire non-fictiedebuut bij de Arbeiderspers.

Raarhoek: lezing door Miek Smilde vindt plaats op dinsdag 27 maart van 19.30 tot 22.00 uur in de Statenzaal van de Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80). De entree bedraagt 6 euro (o.v.v. een geldige bibliotheekpas 5 euro). Cliënten van RIBW ontvangen eveneens korting op de entreeprijs.

Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl. De lezing wordt in samenwerking met RIBW, Dimence en Focus op Kunst georganiseerd in het kader van de Week van de Psychiatrie. De genoemde organisaties zijn deze avond aanwezig met informatiestands.

Artikel delen:

Reageer