Columnist Peperbus geeft workshop op JenaXL

Zwolle – Maandag 26 maart heeft Peperbus-columnist Ronald Kamps een workshop “columns schrijven” gegeven op JenaXL. Havo 3, vwo 3- en vwo 4-leerlingen leerden van Kamps de fijne kneepjes van het schrijversvak. Met behulp van beelden, geluidsfragmenten en voorbeelden uit zijn eigen werk liet Kamps de leerlingen op een andere manier kijken.

columnist.jpg
Foto: Martijn de Haan

“Goed schrijven begint immers met goed kijken,” doceerde Kamps. Op het smartboard verschenen vervolgens foto’s en de leerlingen moesten aangeven wat ze zagen. Het bleek allemaal toch moeilijker dan gedacht. Kleine details, die toch belangrijk waren bij het maken van het verhaal, werden door de leerlingen over het hoofd gezien. En dan moest het moeilijkste nog komen: al deze losse observaties samenbrengen tot één verhaal, tot één column. Voor deze kleine opdracht kregen de leerlingen slechts enkele minuten. “Ik verbaas mij vaak over de leuke stukken die leerlingen in die korte tijd produceren,” aldus Kamps. “Natuurlijk is er altijd wat koudwatervrees. Sommigen beginnen meteen met schrijven, terwijl anderen nog zitten te broeden op een goede openingszin.”

“Gewoon beginnen,” geeft Kamps als tip. “Een eerste zin hoeft niet meteen te staan. Soms is het ook een kwestie van doorschrijven, dan komt die goede zin en dat verhaal vanzelf. Moet je alleen die eerste paar zinnen wegstrepen.”

Naarmate de middag verstrijkt, komen de leerlingen steeds dichter bij het uiteindelijke doel: het zelf schrijven van een column. “Ik wist niet dat schrijven zo leuk kon zijn,” reageerde een leerling.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Kamps is wel(eens) leuk, maar ik mis Spaan en Jerommeke (was goed mee te mailen ook) toch verschrikkelijk!!!

    Kamps blijft de enige reden om het dikke pak Peperbus-papier door te bladeren. Jammer? Nee, Stadskoerier (Hasselt, Genemuiden, Zwartsluis) haal ik soms ook nog wel wat uit. Vind dat De Swollenaer zeker niet verbeterd is in de loop der tijd. Al blijft Pedro natuurlijk mooie foto's maken en zijn Harry en Piet soms best aardig in hun sportieve beschouwingen. Maar dat Horeca deel? Met die propaganda-column? Ok, altijd positief afsluiten: Gaaf om te lezen dat onze tandarts af en toe invaller drummer is 😀

    – moet ik het volgende keer daar ook nog over hebben

    – en over de gevolgen van de doorgeslagen marktwerking en afwijkende prijzen….gerelateerd aan de doorgeslagen kosten en minimale baten van de zorgverzekeraar >:(>:(>:(

    Maar goed, Dick is als persoon w?l positief :D:D:D

Reageer