Schoonmakers Novon krijgen les in ‘soft skills’

Zwolle – Tien schoonmaakmedewerkers van Novon Schoonmaak hebben met succes de speciaal voor het bedrijf ontwikkelde opleiding afgerond. Op dinsdagochtend 27 maart kregen ze het diploma van de mbo-opleiding Assistent Schoonmaak (niveau 1). Bijzonder aan de Landstede-opleiding is dat de deelnemers naast schoonmaakvaardigheden ook ‘soft skills’ leren.

novon.jpg

Binnen de schoonmaakbranche zijn er wel veel cursussen voor schoonmaakmedewerkers, maar opleidingen ontbreken vaak. Omdat Novon hieraan wel behoefte had, heeft Landstede in samenwerking met het schoonmaakbedrijf de nieuwe opleiding ontwikkeld. Docent Aranka Steenstra: “Novon wilde haar medewerkers graag beter opleiden en hen een opleiding bieden waarbij zowel schoonmaakvaardigheden als ‘soft skills’ op het lesprogramma staan. Want ook vaardigheden als communiceren, omgaan met klachten, samenwerken en feedback geven en ontvangen zijn belangrijk op de werkvloer.”

Veertien bijeenkomsten De opleiding startte in september 2011 en bestond uit veertien bijeenkomsten, inclusief een praktijkexamen, en een taal- en rekentoets. Ook is tijdens gesprekken beoordeeld of de deelnemers voldoen aan de eisen van LLB (Leren, Loopbaan, Burgerschap). Steenstra legt uit: “Deelnemers doen niet alleen werkgerelateerde vaardigheden op, ze worden ook opgeleid tot een burger die volop deelneemt aan de maatschappij.”

Met het diploma krijgen de medewerkers – die deels werkzaam zijn op de Landstede-locatie aan het Rechterland – officiële de functie van ‘assistent-schoonmaker’. De direct-leidinggevenden van de deelnemers hebben voorafgaand aan de start van de opleiding een korte training van Steenstra gekregen.

Hogere niveaus en verbreding

Zowel de deelnemers als Novon zijn tot nu toe positief. Het traject krijgt dan ook zeker een vervolg. “Ook zouden we deze opleiding wel op de hogere niveaus willen aanbieden, zodat mensen in de schoonmaakbranche zich nog verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast zouden we de opleiding kunnen uitbreiden met facilitaire onderdelen, zoals het uitvoeren van cateringwerkzaamheden en conciërgetaken/gebouwonderhoud. Daarmee zijn de schoonmaakmedewerkers nog breder inzetbaar”, besluit Steenstra.

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer