Zwolle start proef met transparante afvalcontainer

Zwolle – De Nederlandse vereniging van afvalbedrijven (NVRD) ontwikkelt in samenwerking met containerleverancier ESE, de afvalinzamelaars ROVA en Twente Milieu en de gemeente Zwolle een nieuwe afvalcontainer.

doorzichtigecontainerrova.jpg
Foto: ROVA

Deze container zal geheel worden vervaardigd van transparant en hergebruikt kunststof. De container zal dus doorzichtig worden. Hiermede wordt het effect beoogd dat inwoners beter afval gaan scheiden. Daarnaast kunnen de afvalinzamelaars de container laten staan indien zich hierin nog grondstoffen bevinden als papier, gft, plastic verpakkingsmateriaal, textiel en glas. Gelet op de doelstellingen van staatssecretaris Atsma (65% afval scheiden) maken genoemde organisaties zich er sterk voor het percentage herbruikbare grondstoffen, dat nu nog via het restafval (grijze containers) in de verbrandingsoven verdwijnt, fors te laten dalen. Van cruciaal belang hierbij is de medewerking van consumenten.

Uit metingen blijkt dat in onder meer Zwolle zich momenteel nog 60% herbruikbaar materiaal zich in het restafval bevindt. Als de consument deze materialen zelf uit het restafval houdt, en het gescheiden aanbiedt, worden de grondstoffen niet langer verbrand. Dat is beter voor het milieu en levert efficiencyvoordelen in de grondstoffencyclus.

Een tweede argument ten faveure van het gebruik van transparante containers is dat deze zonder toevoeging van kleurstoffen kunnen worden gefabriceerd. Dit levert een milieuvoordeel op.

Om consumenten aan te sporen nog beter te scheiden is de doorzichtige container bedacht. Uit gedragswetenschappelijk onderzoek, van onder meer de Amerikaanse Hoogleraar R. Cialdini, is gebleken dat gedrag van mensen in hoge mate wordt beïnvloedt door sociale druk. Door het gebruik van een doorzichtige container ontstaat sociale druk, immers een ieder kan zien wat er in de container zit. Tussentijdse pilot-resultaten worden gepresenteerd tijdens het NVRD congres op 24 mei in Dalfsen (www.schoon-gewoon.nl). Als de ervaringen positief blijken zal een groter gebied worden voorzien van deze nieuwe containers.

Gedurende de maanden april, mei, juni en juli 2012 zamelen we in de PC Hoofstraat in Zwolle (Wipstrik) het restafval in via afvalcontainers van transparant plastic. We doen dit omdat we willen onderzoeken wat het effect is als mensen van elkaar zien welk afval ze weggooien. Dit leidt volgens gedragswetenschappelijk onderzoek tot beter afvalscheidingsgedrag. We zijn benieuwd of mensen elkaar aanspreken als blijkt dat iemand recyclebaar materiaal weggooit? Als de pilotresultaten succesvol zijn, worden de transparante containers in een groter gebied ingezet.

Op maandag 2 april a.s. ontvangen de bewoners van de P C Hoofstraat in Zwolle de nieuwe transparante container. Op zondagavond 1 april, na 18.00 uur kunnen de bewoners de grijze container aanbieden op de gebruikelijke aanbiedplaats. Het afval dat nog in deze grijze containers zit, nemen wij mee. De inzameldagen voor 2012 blijven hetzelfde.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Wat een wereldidee.. Wie wil er nou tegen zijn eigen rotzooi aankijken? Gelukkig staat de container hier niet in het zicht. En hoe verantwoord is het om al die nog lang niet afgeschreven grijze en groene containers weg te doen?

 2. Allereerst complimenten voor het initiatief van de bedenker.
  slim bedacht. Maar:
  Worden de containers dan gratis schoon gemaakt om het doorkijk effect te garanderen?
  En hoelang blijft het doorzichtig plastic kras vrij? de containers worden nou niet zachtzinnig geleegd en de binnenkant krijgt ook van alles te verduren.
  Worden er ook doorzichtige vuilniszakken verplicht?
  En zo kan ik nog wel wat vragen bedenken

  u merkt er blijven wat mij betreft vraag tekens genoeg over.

  met vriendelijke groeten,

  Bert de Graaf

 3. Wie betaalt dat gaat dat weer via de afstoffenheffing .
  Hoe bedoelen ze bezuinigen , wat niet versleten hoef je volgens mij niet vervangen .

 4. Beste stadsgenoten ontwaakt!!!
  Bij het lezen van deze brief van de ROVA en vooral de alinea over een wethouder die de eerste container op de stoep zou komen zetten op 2 april viel het kwartje… EEN APRIL 🙂

  Leuk bedacht mensen, er kan wel een scheutje humor worden uitgedeeld in deze tijd! ;D;D

 5. ….. nog een goed idee misschien… ?
  Installeer bovengrondse transparante rioolbuizen zodat we kunnen controleren wat de buren hebben gegeten … haha… voor volgend jaar 1 april misschien?

 6. Slechte foto….. ehm…. nee….. geen slechte foto maar slecht gesoept 8)
  Perspectief van de 'container' klopt niet. Hoewel de schaduwrichting op de container wel klopt, mist de schaduw achter de container (want ja, ook een doorzichtige container werpt een schaduw)

  Wel leuk bedacht.

 7. Een aprilgrap? dank voor jullie oplettendheid, want ik zat me stiekum al op te winden over zoveel stompzinnigheid, haha :):)

 8. Leuke 1 aprilgrap, hoewel het principe niet gek en zelfs niet nieuw is.
  In de gemeente Putten hebben de bewoners geen containers, maar moeten ze nog zakken aan de weg zetten. De speciale vuilniszakken (met logo van de gemeente) zijn duurder dan normaal. Er zijn blauwe zakken voor restafval en doorzichtige, groene zakken voor GFT. Dat doorzichtige is dan voor de afvalverwerker om te zien of er echt alleen GFT in zit. Zo niet, dan blijft ie staan. Ook zakken van andere merken blijven staan. Op deze manier heb je gelijk het principe van de vervuiler betaald. Hoe meer zakken je gebruikt, hoe meer je moet betalen. Dus ook plastic, papier en karton ga je dan echt wel goed scheiden.
  Dus zo gek is het idee nog niet, hoewel een container die 2 weken bij het huis staat, niet om aan te gluren is natuurlijk.

 9. 1 aprilgrappen horen op 1 april gedaan te worden, niet op 27 maart. Als 1 aprilgrappen niet op 1 april hoeven kun je ze net zo goed op 16 oktober doen.

 10. In 10, 20 40 of 60% van de stad? Heb al een maand een vraag over gescheiden afvalinzameling in onze wijk….bij een gemeenteraadslid liggen. Tot nu toe zie ik niet veel lijn en structuur in de afvalinzameling. Nu dit er bij, wat mag het ons kosten?

  Eens met

  Bericht door DannyR, op 28 maart 2012 om 09:55
  1 aprilgrappen horen op 1 april gedaan te worden, niet op 27 maart. Als 1 aprilgrappen niet op 1 april hoeven kun je ze net zo goed op 16 oktober doen.

  trouwens. Maar het onderwerp spreekt me dus wel aan.

 11. @Voorbijganger:

  Je hebt echt geen doorzichtige container nodig om de container ongeleegd terug te vinden…..
  Jaar of wat geleden had een asielzoeker bij ons in de buurt een zak restafval in onze _groene, dus niet doorzichtige- container gemikt. Doorzichtig of niet, de container is niet geleegd. Grote rode sticker op het deksel met de waarschuwing dat we de volgende keer een boete zouden krijgen.
  (asielzoeker was trouwens achterhaald aan de hand van de inhoud waar tekeningen in zaten van z'n dochtertje, met naam)

  Voor biologen kan het trouwens wel interessant zijn zo'n doorzichtige container…. prachtige processen die zich kunnen afspelen.

  In mijn geval? Ik doe altijd een (ondoorzichtige) composteerbare zak in de container; dat scheelt enorm veel schoonmaken van dat vieze ding. Het werkt niet 100% maar het komt aardig in de buurt.
  Ik ben lang niet de enige die composteerbare zakken gebruikt. Met andere woorden: al was het geen vervroegde 1-april-grap, dan zou het vermoedelijk behoorlijk de plank mis slaan.
  En als je de container aan de binnenkant niet schoon genoeg houdt, wordt dat ding vanzelf dermate smerig dat er geen straaltje zonlicht meer doorheen komt.

  Dat het met die losse zakken wel werkt, snap ik heel wat beter.

  Maar in dit geval? Behoorlijk doorzichtige grap 8)

Reageer