Zwolse christenen op de knieën

Zwolle – Op de knieën voor pedofiel Robert M., op de knieën voor de daders van het sexueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk, op de knieën voor topcrimineel Mink K., op de knieën voor de beulen in Syrië, op de knieën voor de wandaden van Nederland in andere landen zoals in Indonesië, Zuid Afrika en Ghana, op de knieën voor al die mensen die alleen maar gericht zijn op macht en geld, op de knieën voor al die mensen die zich schuldig maken aan discriminatie, op de knieën voor….

Op vrijdag 30 maart gaan christenen vanuit allerlei kerken en organisaties op de knieën in Zwolle. Ze doen dat allereerst om de relatie met God, elkaar, zichzelf en de stad te herstellen. Jongeren gaan in de middag midden in het centrum van de stad op de knieën. Volwassenen en jongeren hebben ’s avonds de gelegenheid om op de knieën te gaan in de Noorderkerk en Plantagekerk. Het bijzondere van het samenkomen van de jongeren is volgens Mink de Vries (voorzitter Podium van Kerken), dat ze worden opgeroepen via de Sjofar, een oud blaasinstrument van duizenden jaren oud uit de geschiedenis van het joodse volk. De Sjofar was het twitterinstrument in die tijd. Om in ieder geval alle jongeren te bereiken wordt ook gebruik gemaakt van de huidige twitterinstrumenten, via de sociale media. De oproep vindt plaats tussen 16.00 uur en 17.00 uur.Om 19.00 uur starten de avondsamenkomsten in de Noorderkerk en de Plantagekerk. In de joods christelijke traditie is het niet vreemd om in een tijd van crisis (geestelijk, sociaal en economisch) op de knieën te gaan.

De Vries: "Het is in feite niet anders dan erkennen dat je spijt hebt van wat er verkeerd is gegaan naar je omgeving, dichtbij en ver weg, en naar je relaties. Je kunt dan als het ware zonder last weer verder. De traditie kent ook voorbeelden van mensen die ook spijt betuigden namens anderen, namens de stad en namens het land. Je kunt vergeving (een wat zwaarder woord dan spijt betuigen) vragen voor andere mensen en op de knieen gaan. Tegelijk is het belangrijk om eveneens stil te staan bij de slachtoffers. Stel je voor wanneer koningin Beatrix, prins Willem Alexander en Prinses Maxima op de knieën waren gegaan voor Nelson Mandela en spijt hadden betuigd voor wat Nederland Zuid Afrika in de geschiedenis heeft aangedaan. Hadden we dan niet een andere finale gezien van de Wereld Kampioenschappen voetbal? Met het opbouwen van stad en land en het herstellen van je relaties kan spijt betuigen en vergeving vragen een bevrijdend gegeven zijn."

Artikel delen:
Reacties 15
 1. "Stel je voor wanneer koningin Beatrix, prins Willem Alexander en Prinses Maxima op de knieën waren gegaan voor Nelson Mandela en spijt hadden betuigd voor wat Nederland Zuid Afrika in de geschiedenis heeft aangedaan. Hadden we dan niet een andere finale gezien van de Wereld Kampioenschappen voetbal?"

  Is dit serieus ?

 2. "Stel je voor wanneer koningin Beatrix, prins Willem Alexander en Prinses Maxima op de knieën waren gegaan voor Nelson Mandela en spijt hadden betuigd voor wat Nederland Zuid Afrika in de geschiedenis heeft aangedaan"
  —————————————–
  Stel je vooral voor: alle dominee's op de knieen voor alle ellende die ze de inboorlingen namens hun geleufie brachten…..
  Wie zou daar wat mee opschieten…..

 3. Stel je voor wanneer koningin Beatrix, prins Willem Alexander en Prinses Maxima op de knieën waren gegaan voor Nelson Mandela en spijt hadden betuigd voor wat Nederland Zuid Afrika in de geschiedenis heeft aangedaan. Hadden we dan niet een andere finale gezien van de Wereld Kampioenschappen voetbal?

  Whahahaha!

  De datum klopt trouwens niet. Dit moet 1 april zijn. Of…nee…zal toch niet serieus zijn?

  Als ik er maar geen last van heb vind ik het prima. Dan moeten ze het fijn zelf weten!

 4. @ gezellig, 't wordt waarschijnlijk vrijdag niet zo mooi als vandaag. Voordeel is dan dat te diverse ultra-gezellige Zwolsche terrasjes dan ook minder lonken….kun jij het gezelschap mooi ff op de INDERDAAD on-Christelijke gedoogsteun wijzen. Waarom ik het on-Christelijk vind…vind persoonlijk de beweging PVV meer een haat dan een liefde-club. In het Christendom beweren ze een omgekeerde Leer(s) aan te hangen.

 5. @dick
  Inderdaad…. een vervroegde 1-april-grap.
  Ik snap er werkelijk niks van. Ze moeten het zelf weten, daar niet van maar knielen voor de zonden die een ander gepleegd heeft?

 6. @ WF, snap het om meerdere redenen ook niet. Zoiets zou volgens mij alleen maar averechts werken. Een pauze-wandel-collega van me, dacht daar echter anders over. Zou kunnen ook hoor, maar dan vind ik het een jammerlijk iets nieuws "31 maart grap" en door? Zo'n gemeenschap van gelovigen zelf? Als een soort anti-reclame is ook reclame: maakt de tongen los? We zien het wel, we zien het wel we zullen het wel beleven….maar kan het niet een beetje snel…..wantut leeeeeeeeeeeven duurt maar even. We gaan Barca kijken 😀

 7. Knielen voor de zonden die een ander begaan heeft is vrij standaard bij Christenen. Luister maar een goed naar een schuldbelijdenis! Absurd!
  Ik hoop nog steeds op een grap. En als dat het geval blijkt ben ik het met eerder gestelde opmerking eens: 1 april grappen graag op 1 april! Enige uitzondering vind ik dat je iets aankondigt en daarmee velen laat uitlopen op de betreffende 1 april. Dan moet je zelf ook zorgen daar aanwezig te zijn om de grap toe te lichten. Maar allemaal die dingen die "vanaf aanstaande zondag" het geval zullen zijn….tja… laat maar zitten!

Reageer