Openbaar Belang gaat asbest in alle woningen saneren

Zwolle – Woningcorporatie Openbaar Belang saneert het asbest in alle woningen. Deze toezegging deed de woningcorporatie deze week aan haar klanten waar asbest in de woning is aangetroffen. Tijdens een steekproef die onder 1500 woningen (gebouwd voor 1994) is uitgevoerd, heeft de woningcorporatie in zo’n 800 woningen asbest geconstateerd.

In de meeste situaties was dit het minder gevaarlijke ‘hecht gebonden’ asbest. Daar waar het de meer gevaarlijke soort ‘niet-hechtgebonden asbest’ betrof, zijn de aangetroffen materialen inmiddels gesaneerd of staan op de planning op korte termijn te saneren. “Wij hebben als woningcorporatie als uitgangspunt om alle asbest in woningen te saneren,” vertelt Gerke Brouwer, directeur van Openbaar Belang. In de meeste gevallen gaat het om de minder gevaarlijke soort asbest, waarvan het meeste niet zichtbaar is. Voor de veiligheid van de bewoners hebben we toch besloten alle asbest te saneren als we in de woningen periodiek onderhoud uitvoeren. De eerste woningen staan al op de planning voor dit jaar,” aldus Gerke Brouwer.

Klanten van de woningcorporatie, die wonen in een woning gebouwd voor 1994, ontvingen deze week informatie over eventueel aangetroffen asbest. “Naast het geconstateerde asbest is het mogelijk dat in individuele woningen nog asbest zit in bijvoorbeeld vloerzeilen of bij gaskachels”, vervolgt Brouwer. “Normaal gesproken wordt dit alleen bij vertrek van de huurder door Openbaar Belang of eerder door bewoners zelf geconstateerd. Huurders kunnen bij twijfel altijd contact met ons opnemen”. Vanaf 1993 is het gebruik van asbest als bouwmateriaal wettelijk verboden. In woningen die in 1994 en later zijn gebouwd bevinden zich geen astbestoudende materialen.

Artikel delen:

Reageer