Echtpaar Thalen-Zoer 65 jaar getrouwd

Zwolle – De heer en mevrouw Thalen-Zoer waren op dinsdag 27 maart 2012 65-jaar getrouwd. Burgemeester Henk Jan Meijer bracht het echtpaar woensdag in hun woning aan de Lijnbaan een bezoek om hen te feliciteren. Het echtpaar kreeg een mooie keramieken schaal van de Zwolse kunstenaar Jan Kamphuis opgemaakt met bonbons als cadeau.

 

28-03-2012__echtpaar_thalen-zoer_65jr_getrouwd_01_.jpg

 

Mevrouw Johanna Thalen-Zoer (85 jaar) werd op 11 juli 1926 in Harlingen geboren. De heer Johan Thalen (87 jaar) werd op 21 december 1924 in Zwolle geboren. Beiden komen uit de scheepvaart en hebben elkaar ontmoet op een landdag van de Hervormde Gemeente Zwolle, in Naarden-Bussum. Het echtpaar heeft drie kinderen, een dochter en twee zonen, waarvan een zoon in 2001 is overleden. Tevens heeft men drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het echtpaar heeft altijd in Zwolle gewoond.

 

28-03-2012__echtpaar_thalen-zoer_65jr_getrouwd_02_.jpg

De heer Thalen was bij zijn ouders aan boord en zijn vrouw had een betrekking in Zwolle. Ze hebben veel gefietst en gelopen en gingen 40 jaar met eigen vervoer naar Oostenrijk. Thans leest men veel want de benen worden slechter.
In september 1944 toen de luchtlandingstroepen in Arnhem landen, werd het schip van de ouders van de heer Thalen en het tweede schip waar zijn oudste broer op voer, gevorderd door de Weermacht.

Zij moesten met een lading naar Duitsland, gelukkig kreeg men geen militairen aan boord, en zijn ondergedoken met lading en al aan de Wetering nabij Kalenberg. Daar was mevrouw ook bij. Daar zijn zij door de ondergrondse aan woonruimte geholpen in een afgekeurde boerderij. Bij een razzia moesten zij toch vertrekken, geen randstof voor de motor en zo ging de heer Thalen met zijn broers met de beide schepen op weg. Zijn ouders en de vrouwen en kinderen bleven thuis aan de Wetering.

Bij Kadoelen Brug in Vollenhove werden zij verrast door een sleepboot van de Kriegsmarinem die hen naar Duitsland moest brengen. ’s Nachts is men heel stil met de roeiboot naar de overkant gevaren en heeft de boot laten zinken. En dus gingen zij weer onderduiken. De schepen hebben ruim een jaar in Bremerhaven gelegen. Bij terugkomst was het schip van de vader en de heer Thalen total loss.De heer Thalen is nog werkzaam geweest bij de Nederlandse Spoorwegen als Hoofdconducteur (HC).

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer