"FC Zwolle moet helemaal niet willen promoveren"

Zwolle – In traditioneel geruit jasje was Johan Derksen, bevraagd door RTV Oost-presentator Bert van Losser, uitermate scherp tijdens de sponsoravond van voetbalvereniging WVF. “FC Zwolle moet helemaal niet willen promoveren.”

johan_derksen_en_bert_van_losser.jpg
Foto: Henri Zuidberg

Van Cruyff en Van Gaal tot aan het vertrek van Fred Rutten bij PSV, Rinus Michels en zijn ‘mediafabriekje’ Voetbal International. Het kwam allemaal voorbij in een vraaggesprek met Van Losser op een verhoogd podium in de kantine van WVF. Daaruit bleek dat op zijn zachtst gezegd de wereld van betaald voetbal een bijzondere is. “Begrijp me goed, ik ben voor provincieclubs. Ik ben zelf de grootste boerenlul die er is. En FC Zwolle doet het goed in de eerste divisie, maar je hebt pech als je promoveert. Je hebt namelijk geen eredivisiewaardig elftal en je moet je tot je strot in de schulden steken om een kans te maken om erin te blijven. Je hebt ongeveer vijf eredivisiewaardige spelers nodig. De kans dat je meteen weer degradeert, is daarna nog steeds groot. Je komt dan eigenlijk failliet weer terug in de eerste divisie. In feite is het onverantwoord om te promoveren. De stap is te hoog. Dat is niet alleen een probleem voor FC Zwolle, maar geldt in feite voor alle clubs die van de eerste naar de eredivisie gaan.”

Leuke competitie
De samenwerking met Real Madrid is volgens hem een leuk bericht voor in de krant. Sarcastisch: “Ik denk dat spelers van Madrid staan te springen om in Zwolle te spelen. Ze gaan dan eerst op zoek naar het stadion en als ze in het stadion staan, zijn ze nog steeds op zoek.” Het is duidelijk, Derksen zoekt het realisme en is niet te beroerd om zijn mening te geven. “Maar ik ruil die met alle liefde in voor een andere mening hoor.” De eredivisie is volgens hem een leuke competitie. “Maar als je een beetje kunt voetballen, voetbal je niet meer in Nederland. We hebben niet zoveel geld in Nederland. De televisierechten kun je hooguit aan Suriname verkopen, terwijl de beelden van de Engelse competitie aan vierhonderd landen worden verkocht.” Derksen zegt, gespeeld of niet, instinctief een hekel te hebben aan Wilfred Genee. “Een wijsneus, maar wel een goede presentator. Hij kan je het bloed onder de nagels vandaan halen en we hebben dan ook nog wel eens ruzie. Of daar nu camera’s bij staan of niet… René van der Gijp vertelt verhalen die niet bijster leuk zijn, maar hij kan zo aanstekelijk lachen dat je wel mee moet lachen. Zo’n vent aan tafel is een verrijking.” Hans Kraaij junior zegt volgens hem “louter domme dingen” en is dus “heerlijk om tegenaan te schoppen.”

Hij noemde tijdens een uitzending Yolanthe Cabau van Kasbergen ooit een starfucker. “Als Wesley Sneijder en Jan Smit stratenmakers waren geweest, was ze minder enthousiast geweest.” Drie weken erna belde ze. Of ze een interview met hem mocht doen. “Dan moet je ook niet flauw doen met je grote bek en gewoon meedoen.” Grijnzend: “Ik heb wel gevraagd of ze dat jurkje van het Songfestival aan wilde doen.” Hij was duidelijk over waarom hij meedeed aan de reclame van een energiemaatschappij. “Om de verbouwing te betalen.” Fred Rutten had volgens hem gewoon bij PSV moeten blijven. “Een directeur die bij Campina vandaan komt zegt dan dat hij een positieve impuls aan de groep wil geven. Maar wat is er positief aan dat signaal? Daarnaast: van FC Twente, dat een uiterst goede dag had, kun je verliezen. Van Valencia win je sowieso niet en uit bij NAC had PSV al drie jaar niet gewonnen. Het lijkt wel of trainers niet meer mogen verliezen. Ik heb dan ook bewondering voor voorzitters zoals Riemer van der Velde bij Heerenveen, Jan Smit bij Heracles en Joop Munsterman bij FC Twente. Die zitten er al wat langer, weten wie ze kunnen vertrouwen en laden zich niet leiden door emotiemanagement.”

Geen voorbeeld
Nog nooit waren er bij de sponsoravond van WVF zoveel belangstellenden (183). De sponsoren lieten zich het eten gemaakt door chefkok Arjan Bisschop van hotel-restaurant De Zon in Ommen goed smaken. Cor Henzen van Stichting Combosport wist Derksen samen met Van Losser naar WVF te halen. Afsluitend ging Derksen in op enkele vragen. Daarbij werd duidelijk dat hij Patrick Kluivert niet echt een rolvoorbeeld vindt voor de jeugd van FC Twente. “Ik zou hem als voorzitter dan ook niet op die trainersfunctie hebben neergezet.” Guidetti wordt volgens hem meer waard en gaat dan naar de Engelse subtop. “Maar daar wordt hij nooit meer zo belangrijk als hij nu voor Feyenoord is.” Dick Advocaat komt PSV trainen. “Daar kunnen Cocu en Faber veel van leren.” En als laatste: waarom doen de televisiepersoonlijkheden zo badinerend over Manolev? “Ik vind het een afgang als je zoveel geld uitgeeft voor zo’n beperkte speler. Je maakt mij niet wijs dat je met een beetje scouting in je jeugd niet een betere rechtsback kunt vinden. Hij staat dus doorstroming in de weg.” Het zijn dat soort scherpe bewoordingen waardoor Derksen bekend is geworden. Het levert hem soms boze mailtjes van fans op, of die nu uit Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven komen. Maar vaker nog levert het instemmend geknik op. Eigenlijk is het heel reëel wat Derksen zegt. Maar de waarheid is soms maar moeilijk te verkroppen…

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Zeg dat maar tegen al die clubs die in het verleden ook promoveerden en inmiddels toch iets aardigs hebben opgebouwd. AZ, Heerenveen, FC Groningen, NAC en Heracles zijn goed voorbeelden van clubs die het gered hebben. Het grootste deel van deze clubs zonder zich bovenmatig in de schulden te steken. Als sporter wil je altijd het hoogst haalbare en dat moet het doel altijd zijn. Op naar de eredivisie!

 2. Dat waren andere tijden Ferdi. Ik denk dat Derksen wel een kern van waarheid verkondigt door te stellen dat overleven na promotie in de Eredivisie feitelijk niet mogelijk is. Hoe jammer dat ook is! Tenzij… Er een suikeroom opstaat. Of een Russische- of Georgische 'liefhebber' 馃槈

 3. En RKC dan? Die bewijzen toch dit seizoen dat het wel kan, terwijl die een paar jaar terug ook op sterven na dood waren. Het begint allemaal met een goede basis en een doordachte aanpak

 4. @vdberg
  Ik verkonodig ook niet dat het gemakkelijk is, integendeel. Het is lastig en de eerste jaren zul je als club hard moeten werken om "erin" te blijven. FC Zwolle heeft volgens mij de potentie om verder door te groeien. De laatste jaren hebben dat bewezen. De club is op alle fronten gegroeid en promotie kan daarbij extra helpen. Ik denk dat dit jar niet promoveren wel eens erger zou kunnen zijn.

 5. Precies, dat is toch het uiteindelijke doel van sport? Het hoogst haalbare nastreven. Liever er voor gaan en met je kop omhoog verliezen dan laf langs de zijlijn blijven zitten. Niemand dwingt je als club trouwens om die grote (onverantwoorde) investeringen te doen, je kan het jaar in de eredivisie ook gebruiken om je budget op te krikken.

  Denk in die context ook even aan die topklasse ploegen die niet _willen_ promoveren. Lekker alleen willen spelen met tegenstanders waar je sowieso van wint, erg leuk! Dan spoor je gewoon niet als clubbestuurder.

 6. degene die hier boven allemaal zeggen dat zwolle moet promoveren moeten volgend jaar ook niet janken als er ineens extra geld in de club gestoken moet worden waar heel zwolle voor opdraait natuurlijk. of je wil of niet. dus van mij mogen ze lekker eerste divisie blijven.

 7. ……niet janken als er ineens extra geld in de club gestoken moet worden waar heel zwolle voor opdraait natuurlijk……

  Nee, janken doen we eerder om dit soort ondoordachte reacties.

 8. Zwolle moet helemaal stoppen met voetballen, kost alleen maar geld ..op de plaats van het stadion een mooie grote parkeerdek ….

  hahaha

 9. Bericht door blaagje, op 29 maart 2012 om 14:18
  degene die hier boven allemaal zeggen dat zwolle moet promoveren
  moeten volgend jaar ook niet janken als er ineens extra geld in de club
  gestoken moet worden waar heel zwolle voor opdraait natuurlijk. of je wil of
  niet. dus van mij mogen ze lekker eerste divisie blijven.
  Als supporter wil ik ieder geval het hoogst haalbare bereiken met de club. Daarnaast kan Zwolle ook weer geld gaan verdienen als de FC in de eredivisie gaat spelen. Met bijvoorbeeld meer toerisme.

 10. Derksen en de rest van het leger aan deskundige analisten was er een jaar of 6-7 geleden van overtuigd dat het gepromoveerde Heracles meteen weer zou degraderen. Heracles heeft zich ontwikkeld tot een stabiele middenmoter en staat binnenkort in de bekerfinale.

  RKC, de kampioen van vorig jaar, staat ook netjes in de middenmoot op de ranglijst. Natuurlijk moet FC Zwolle steeds streven naar sportieve verbetering. Wie weet wat er mogelijk is. Laat een club als Heracles als goed voorbeeld dienen!

 11. Bericht door RR76, op 29 maart 2012 om 18:45

  Derksen en de rest van het leger aan deskundige analisten was er een
  jaar of 6-7 geleden van overtuigd dat het gepromoveerde Heracles
  meteen weer zou degraderen. Heracles heeft zich ontwikkeld tot een stabiele middenmoter en staat binnenkort in de bekerfinale.
  RKC, de kampioen van vorig jaar, staat ook netjes in de middenmoot op de
  ranglijst. Natuurlijk moet FC Zwolle steeds streven naar sportieve verbetering.
  Wie weet wat er mogelijk is. Laat een club als Heracles als goed voorbeeld
  dienen!

  Nou RKC is een incidenteel succes. Heracles is inderdaad een relatief kleine club die zich heeft opgewerkt naar het niveau dat Zwolle wil bereiken. De vraag is alleen of er in Zwolle evenveel geld zit als in Almelo. Want geld is toch wel een hele belangrijke zaak tot succes.

 12. laatste kampioenen van de eerste divisie (rara wie was de kampioen van 2002…)
  2002/03 路 ADO Den Haag
  2003/04 路 FC Den Bosch
  2004/05 路 Heracles Almelo
  2005/06 路 Excelsior
  2006/07 路 De Graafschap
  2007/08 路 FC Volendam
  2008/09 路 VVV-Venlo
  2009/10 路 De Graafschap
  2010/11 路 RKC Waalwijk
  Alleen Volendam en Den Bosch spelen nu weer eerste divisie. De Graafschap degradeerde dus, maar is ook alweer gepromoveerd.

  Waar heeft die man het over??

 13. Waar heeft die man het over??

  Die man wil gewoon aandacht, als hij had geroepen dat Zwolle een kans maakt, dan was er veel minder aandacht.

 14. Bericht door drama, op 29 maart 2012 om 19:43

  en niet onbelangrijk bij bijv, Heracles: een voorzitter van kaliber, met visie, netwerken en overtuigingskracht.

  En niet te vergeten het belangrijkste, LIEFDE VOOR ZIJN CLUB!

 15. @ Johan 3: Sporters kunnen alleen maar goed zijn in wat ze doen als ze willen winnen…….De nacompetitie elke keer verliezen is het tegenovergestelde……..Enorm veel Zwollenaren en mensen in wijde omgeving (zeg maar minstens 10x vol stadion) smachten naar de prestaties van onze FC in de eredivisie. Alleen al, omdat het zo machtig lang heeft geduurd. Komen ze gewoon allemaal weer langs in onze geweldige stad!

  Trouwens: de spelerssalarissen hoeven helemaal niet heel veel hoger te liggen……..dit is het moment voor superveelbelovende jeugd om er aan te proeven. Waar je die vandaan haalt?
  Vraag GP de G. maar. Hij MOET dat tenminste weten. Ook welke laatste jaars A1-speler wellicht bij een ploeg uit hun competitie is te benaderen: "Wil je bij ons in de eredivisie komen spelen?"

  Vreemde stelling……ook dat "moet"
  FC Zwolle moet helemaal niet willen promoveren"

  Vreemd "waarheid moeilijk te verkroppen" WELKE waarheid? De mening van een spreekstalmeester? Maar ik neem aan dat geachte afgevaardige RS nog wel ingesproken heeft? Owwwww, die is OOK van van Johan-3.

 16. @Allen

  Clubs als Heerenveen, Heracles en zelfs de Graafschap kan je niet vergelijken met Fc Zwolle.

  Nadat de heer Gaston Sporre is vertrokken als voorzitter is er totaal geen structuur meer in de club gekomen. De bestuurders vonden zich belangrijker dan de club. Grotendeels van deze bestuurders hebben er een puinhoop van gemaakt en vriendjes politiek heerste er en heerst er nu nog.

  De club moet eerst schoon schip maken en al die mensen die de club niet naar een hoger niveau kunnen tillen eruit gooien.
  Daarnaast moet de club duidelijk maken aan de sponsoren die hun sponsor geld niet betalen dat ze eruit worden gegooid. Bij de supermarkt moet je ook betalen voor je boodschappen.

  De jeugdopleiding wat een paradepaardje moet zijn van iedere voetbalclub is bij Fc Zwolle een drama.

  Een voorbeeld wat afgelopen seizoen is gebeurd en 茅茅n van de hoofdopleidingen vond het prachtig terwijl de trainer het schandalig vond. Wat is er gebeurd tijdens een jeugdwedstrijd belde een speler van de club die reserve stond naar de kantine om een vette hap te bestellen. De vrijwilliger van Zwolle bracht hem de vette hap. De trainer sprak erop aan en verwees de jongen naar de kleedkamer. De hoofdopleiding zei alleen het moet kunnen. Zo kan ik nog wel een aantal zaken vertellen wat afgelopen jaar en voor de winterstop is gebeurd.

  Deze hoofdopleiding gaf ook aan dat we alleen nog maar trainers aannemen die ook een psychologische achtergrond heeft. Hierdoor gaf hij aan dat er voor oud Fc Zwolle spelers geen functie vrij is.
  kijk je nu naar de jeugdopleiding dan is groot deel alleen landstede wat de klok slaat.

  Ik ben dan ook benieuwd of Landstede de 10% begroting die bestemd is voor de jeugdopleiding deze dan ook betaald. Of is Landtede alleen maar geinteresseerd in de subsidie die ze krijgen voor elke speler die bij de club zit en verplicht is om een Landstede opleiding te volgen. Dit ruikt in mijn ogen naar dictatuur.

  Een ieder weet dat Langeler aangsteld is door de oud algemeen directeur Gerard van de Belt, onder deze directeur is ook het contract getekend dat Langeler hoofdtrainer zou worden. Naar de buitenwacht moest wel netjes gespeeld worden zodat een aantal namen genoemd moest werden. In die tijd werd ook het plan bedacht dat Landstede de opleiding over zou nemen. Wat me verbaasd is dat Landstede roept we zijn topsport maar we leveren niemand af.
  Welke leerling zit bij de nationale selectie en begint niet over Drost want dat heeft te maken andere belangen.

  Het huidige bestuur roept we moeten de rust bewaren, supporters en sponsoren zijn rustig maar de puinhoop wordt gecre毛erd door de club zelf.

  Aantal voorbeelden

  Zwolle zegt dat ze Jeroen Ketting transfervrij hebben over genomen maar op de Belgische voetbalsites en de Belgische kranten staan toch andere berichten

  Contract met Real Madrid bestaat niet het is namelijk een contract dat ze hebben getekend met de Foundation Real Madrid is toch iets anders.

  De interne omgangsvorm die de club heeft over comunniceren, Claus Boekweg verhaal zegt genoeg.

  Naar buiten roepen we hebben de derde begroting terwijl de club de tweede plaats inneemt qua spelerssalarissen. Dit betekend dat je gewoon voor het kampioenschap moet spelen.

  Daarnaast mag de raad van C zich afvragen of de constructie Art Langeler, Bert Konterman en Rene Eijkelkamp wel plausibel is. Want een oud trainer van Zwolle werd ooit beschuldigd dat ie veel zaken deed met 茅茅n zaakwaarnemer. Dezelfde raad hoort naar buiten te komen of Bert Konterman namelijk niet met 2 petten opzit binnen de club omdat Bert ook een zogenaamde consultancy bedrijf heeft met allerlei activiteiten. Hierdoor kan namelijk een dubbelspel gespeeld worden.

  De Voorzitter stuurde ooit een brief naar een trainer dat hij beter moest presteren, de huidige trainer maakt er een puinhoop van. Deze traine had vorig jaar eral uit gemoeten naar de blamage. Je ziet dat deze trainer dezelfde fouten maakt als afgelopen jaar. Als je naar de ontknoping van een competitie begint moet je niet zeuren over we moeten nog harder trainen en we moeten terug naar de basis. Nee het enige wat de trainer moet doen is motiveren is de positieve zin van het woord.

  Als de voorzitter een kerel is dan zegt hij Langeler mag blijven tot einde van het seizoen en dan weg wezen.
  Er zijn genoeg trainers met een Zwolle verleden die de club willen managen ditzelfde geldt ook voor assistenten. EEn paar namen die vrij zijn wat dacht men Jans, Maaskant, van Buuren, McNulty, D Wilkins, McDonald, Nuorela of een Ilie.

  De rumoer wordt door de club zelf veroorzaakt.

Reageer