Zwolle opnieuw economische toplocatie

Zwolle – In Zwolle gaat het relatief zo goed dat de stad in de lijst met economische topprestaties in Nederland nu de tweede plaats bezet, na koploper Den Bosch. Dit meldt weekblad Elsevier deze week. Het stadsgewest Zwolle, dat wil zeggen de stad en haar omliggende gemeenten, is het kloppend economisch hart van een gebied dat loopt van Apeldoorn tot Meppel/Hoogeveen. In dit gebied is de afgelopen jaren de sterkste groei van Nederland te zien. 

Jaarlijks onderzoekt bureau Louter voor Elsevier hoe gemeenten en regio’s presteren in de belangrijkste bedrijfstakken. Hoewel de Nederlandse economie als geheel in zwaar weer zit, kan Zwolle haar hart ophalen aan de uitslag, met haar tweede positie als stad én als regio. Wethouder Economie René de Heer van Zwolle: “Economische dynamiek is niet te plannen, toch is het geweldig te zien dat we in Zwolle uitstekend op koers liggen. Op het vlak van werkgelegenheid, kantoren, bedrijventerreinen en startende ondernemers blijkt dat we het bovengemiddeld goed doen. Die koers houden we vast.”

Trek naar het oosten

De sterke positie van Zwolle en haar regio is geen incident. Elsevier spreekt van een ‘trek naar het oosten’, waarbij Zwolle het centrum is van een nieuw zwaartepunt van economische groei in het land. René de Heer ziet hierin een krachtig argument om de samenwerking in de regio verder vorm te gaan geven: “Onze regio heeft nu een onbetwiste sleutelrol als economisch veerkrachtige plek. Dat moeten we waar blijven maken. Het is aan ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden om dat samen te doen. Een mooie kans voor alle partijen om samen kansen te verzilveren!'.

Artikel delen:

Reageer