SWZ spaart scheefwoners

Zwolle – Het kabinet biedt woningcorporaties de mogelijkheid om per 1 juli a.s. een extra huurverhoging van 5% door te voeren voor huurders met een gezamenlijk huishoudinkomen hoger dan 43.000 euro, de zogenaamde scheefwoners.  SWZ heeft van de Belastingdienst gegevens van haar huurders ontvangen. Hieruit blijkt dat rond de 11% van de SWZ huurders scheef woont.

SWZ.jpg

Landelijk ligt het percentage huurders dat scheef woont bij woningcorporaties op 16%. In 2012 maakt SWZ geen gebruik van de mogelijkheid tot extra huurverhoging. Het is nog steeds niet zeker of noodzakelijke wetgeving op tijd door de Tweede Kamer wordt vastgesteld. SWZ wil huurders niet te lang in onzekerheid laten. Per 1 juli 2012 bedraagt de huurverhoging bij SWZ 2,3%. Dit is gebaseerd op inflatie en conform wettelijke mogelijkheden. Er zijn uitzonderingen, zoals complexen die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Huurdersbelangenvereniging De Woonkoepel heeft ingestemd met een huurverhoging van 2,3%.
Afhankelijk van verdere wetgeving, beoordeelt SWZ in 2013 of extra huurverhoging voor mensen met een hoog inkomen reëel is. Hierbij wordt advies gevraagd aan de Woonkoepel.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Wat zijn de argumenten voor SWZ….Nogal afhankelijk

  Afhankelijk van verdere wetgeving, beoordeelt SWZ in 2013 of extra huurverhoging voor mensen met een hoog inkomen reëel is. Hierbij wordt advies gevraagd aan de Woonkoepel.

  De intentie lijkt me: “loat’n soas ’t is”?

 2. SWZ heeft waarschijnlijk drommels goed door dat deze aangekondigde wetgeving aan alle kanten juridisch rammelt, en wel hierom:

  1. De wet wordt al uitgevoerd voordat hij is aangenomen
  2. De privacy is in het geding
  3. Huurverhoging helpt doorstroming niet op gang
  4. Het predikaat ??scheefwoner?? is veelal onterecht

  Voor meer info zie de extra site van de Woonbond

  http://www.gluurverhoging.nl/achtergronden/

 3. Even een ander geluid. In sommige gevallen is er m.i. ook wel wat VOOR te zeggen scheefwoners een huurverhoging te geven.
  Een voorbeeld: een vage bekende van me kwam in aanmerking voor een goedkope sociale huurwoning doordat ze maar het loonstrookje van 1 van haar 2 banen liet zien… Later trok haar goed verdienende partner ook nog bij haar in…
  Zulke mensen bezetten dan een goedkope woning die anderen hard(-er) kunnen gebruiken ?n profiteren van subsidiegeld dat door anderen opgebracht moet worden…
  Inmiddels zijn deze mensen trouwens wel doorgestroomd: ze konden als scheefwoner nl. enorme bedragen sparen voor een koopwoning…

Reageer