Herdenking bij monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgden vrijdagmorgen een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder Nelleke Vedelaar legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

30-03-2012_herdenking_monument_meppelerstraatweg_06_.jpg

Basisschool De Springplank herdenkt elk jaar de slachtoffers. Omdat 31 maart dit jaar op een zaterdag valt vond de plechtigheid op vrijdag 30 maart plaats. Deze morgen verzamelden de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding sprak een woord van welkom voor de aanwezigen, vervolgens werd “The Last Post” gespeeld gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna werd het Wilhelmus gespeeld en werden de vlaggen halfstok gehangen. Wethouder Nelleke Vedelaar plaatste namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door kinderen van De Springplank en enkele nabestaanden. De schoolleiding sprak een afsluitend woord waarmee de plechtigheid beëindigd werd.

30-03-2012_herdenking_monument_meppelerstraatweg_04_.jpg

30-03-2012_herdenking_monument_meppelerstraatweg_03_.jpg

30-03-2012_herdenking_monument_meppelerstraatweg_05_.jpg

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst en werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Wegens opheffing van Het Turfschip in 2008 heeft basisschool De Springplank de adoptie van het monument overgenomen. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

30-03-2012_herdenking_monument_meppelerstraatweg_01_.jpg

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ”hun” monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op 11 januari 2012 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats. Omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle, 14 april dit jaar op een zaterdag valt, volgt op vrijdag 13 april de herdenking aan de Pilotenlaan en op maandag 16 april de herdenking in het Ter Pelkwijkpark. Gevolgd door de Nationale Dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012.

30-03-2012_herdenking_monument_meppelerstraatweg_02_.jpg

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Mooi, dat hier nog altijd extra aandacht voor is. Ook goed om meneer Cornelissen weer eens te zien. Op dit vlak betekent hij toch veel voor Zwolle!

Reageer