Zwolse Werelddocenten naar Afrika

Zwolle – Vijf docenten van drie verschillende VO scholen in Zwolle vertrekken dit voorjaar naar 4 verschillende Afrikaanse landen.

Marja Verhoef (CCC) vertrekt 28 april naar Kenia, Eveline Kester (CCC) vertrekt 8 juli naar Oeganda, Coriene Snel (Thorbecke) vertrekt 28 april naar Malawi en Pieter Jan Strating en Teunella Wolters (v/d Capellen) vertrekken 28 april naar Ethiopië. Zij doen mee aan een uitwisselingsproject voor Werelddocenten, een initiatief van Edukans  De docenten bezoeken scholen,die al eerder bezoek hebben gehad van werelddocenten. Bovendien leggen zij contacten met  een paar nieuwe scholen. Samen met de docenten in Afrika werken zij aan oplossingen die onderwijskwaliteit in de Afrikaanse landen kunnen verbeteren.

In Kenia, Oeganda, Malawi en Ethiopie zitten de klassen overvol. Alle kinderen – ongeacht niveau – krijgen op dezelfde manier les. Samen met de Afrikaanse docenten gaan Marja, Eveline, Coriene, Pieter Jan en Teunella bekijken hoe ze dit probleem kunnen oplossen, vrijwel zonder financiële middelen. De gelijkwaardigheid staat bij Werelddocent centraal. Het is niet dat westerse docenten eens haarfijn aan arme mensen gaan uitleggen hoe ze les moeten geven. Onderwijsinnovatie is effectief wanneer docenten een echte dialoog aangaan met elkaar over de wereldwijde overeenkomsten in het onderwijs. Iedereen heeft te maken met bijvoorbeeld de motivatie van docenten, activerende werkvormen en de medezeggenschap in het onderwijs.

Nieuwe energie

Voor de afreizende docenten worden persoonlijke en professionele zekerheden opgeschud. Dat maakt deze reizen tot een inspirerende ervaring.

De afgelopen drie jaar reisden meer dan 140 Nederlandse docenten naar India, Kenia, Burundi, Oeganda, Ethiopie en Malawi. Allen geven aan na terugkomst met nieuwe energie in Nederland voor de klas te staan, innovatiever en creatiever te zijn. “Het programma Werelddocent zorgt niet alleen voor een kwaliteitsimpuls in ontwikkelingslanden. Het zorgt ook nog eens voor competentere docenten in Nederland”, aldus Frits Kruiswijk, verantwoordelijk voor dit programma bij Edukans.

Artikel delen:

Reageer