Meer begrip voor begrijpend lezen op Zwolse scholen

Zwolle – De Marsweide en De Gerenhof gaan fuseren, maar werken nu al flink samen om hun onderwijs nog beter te maken. De Florens Radewijnsschool werkt hier volop in mee. In de afgelopen maanden hebben leerkrachten geleerd hoe ze hun leerlingen extra goed begrijpend lezen kunnen leren. Woensdag 4 april volgt op alle drie scholen de officiële certificering ‘Nieuwsbegrip’.

Begrijpend lezen was vroeger altijd maar een saaie aangelegenheid: een verhaaltje lezen en dan vragen beantwoorden. Gelukkig is dat tegenwoordig helemaal anders : Interessante teksten uit de actualiteit: krantenberichten, jeugdjournaal, nu.nl. Vervolgens op het puntje van de stoel kijken naar de informatie op het digibord, een zojuist gedownload verhaal lezen en luisteren naar de leerkracht, die  heel precies leert hoe je die tekst moet begrijpen. Soms voorspellen waarover het gaat, of opzoeken wat onduidelijk is. Soms samenvatten, of elkaar vragen stellen. Allemaal hartstikke interessant, afwisselend en leuk om te doen!

Leerkrachten moeten deze nieuwe manier natuurlijk ook goed onder de knie krijgen en dat is op de Marsweide, de Gerenhof en de Florens Radewijnsschool helemaal gelukt. Zo goed zelfs, dat deze drie samenwerkende scholen, als eerste in Zwolle, gecertificeerd zijn voor ‘Nieuwsbegrip’.

Daar zijn ze zo trots op, dat er woensdag 4 april op èlke school een plakkaat wordt onthuld, zodat iedereen kan zien, dat je op deze scholen moet zijn om goed te leren begrijpend lezen.

Artikel delen:

Reageer