Transparante afvalcontainers is 1 april grap!

Zwolle – Maandagmorgen 2 april heeft wethouder Erik Dannenberg in de Zwolse PC Hooftstraat een 50-tal doorzichtige afvalbakken geplaatst onder het motto: Door sociale controle wordt er minder bruikbaar materiaal weggegooi. Het bleken echter kleine minicontainers voorzien van een uitlegbrief en een snoepje. De wethouder heeft ROVA meegeholpen de containers te plaatsen.

1aprirova.jpg
Eigen foto

De bewoners waren vorige week woensdag per brief gevraagd de oude grijze containers zondagavond 1 april na 18.00 uur aan de weg te zetten. Sedertdien ontving ROVA vele vragen en reacties van de bewoners en andere Zwollenaren, met een mix van hoon en lof voor het initiatief. In de media was de discussie vooral levendig via Twitter, Afvalonline.nl en Weblog Zwolle.

Enkele reacties:

“Wat een wereldidee.. Wie wil er nou tegen zijn eigen rotzooi aankijken? Gelukkig staat de container hier niet in het zicht. En hoe verantwoord is het om al die nog lang niet afgeschreven grijze en groene containers weg te doen?”

“….. nog een goed idee misschien… ? Installeer bovengrondse transparante rioolbuizen zodat we kunnen controleren wat de buren hebben gegeten … haha… voor volgend jaar 1 april misschien?”

“Dus zo gek is het idee nog niet, hoewel een container die 2 weken bij het huis staat, niet om aan te gluren is natuurlijk.”

“Allereerst complimenten voor het initiatief van de bedenker. slim bedacht. Maar: Worden de containers dan gratis schoon gemaakt om het doorkijk effect te garanderen?”

De actie is bedacht door de afvalinzamelaars ROVA en Twente Milieu, de Nederlandse vereniging van afvalbedrijven (NVRD), containerleverancier ESE en de gemeente Zwolle. In de huis-aan-huis brief werd de bewoners uitgelegd dat in hun straat een proef zal worden uitgevoerd met de doorzichtige afvalcontainers, met als doel dat inwoners beter afval gaan scheiden. De sociale controle zou zijn werk doen. Daarnaast zou ROVA de container laten staan indien zich hierin nog grondstoffen bevinden als papier, gft, plastic verpakkingsmateriaal, textiel en glas.

Het doel is het afgeven van een signaal dat afval grondstof is en daarmee waarde vertegenwoordigt. Dit is gekoppeld aan het beleid van staatssecretaris Atsma onder meer geuit in de inmiddels, door de statiegelddiscussie, beroemde ‘afvalbrief.

De aandeelhoudende gemeenten van ROVA, waaronder Zwolle, hebben door middel van technische en logistieke maatregelen in de afgelopen jaren voor elkaar gekregen dat er minder bruikbaar materiaal met het restafval wordt weggegooid. Echter het percentage blijft steken (in ROVA werkgebied nu nog 60%) In aanvulling op een aantal nieuwe maatregelen -onder de noemer ‘omgekeerd inzamelen’- is het gedrag van de consument nu een belangrijke kritische succesfactor. Met de 1 april grap vragen genoemde organisaties daar aandacht voor: Hoe ver moet/kun je eigenlijk gaan?

Tijdens het NVRD congres op 23, 24 en 25 mei in Dalfsen (www.schoon-gewoon.nl) zal het onderwerp gedragsbeïnvloeding en medewerking van inwoners van gemeenten op de agenda staan.

Artikel delen:
Reacties 7
  1. wat een onzinnige geldverspilling weer binnen deze gemeente om transparante containers te plaatsen en de oude weer te verwijderen .Het wordt ook steeds meer een weggooi maatschappij hier in nederland .Eigenlijk moeten we om het milieu te sparen weer terug naar de melkfles en al dat soort dingen . Want links en rechts in de open lucht wordt alles van zich afgesmeten blikjes kartonnenpakjes enz .En dan nu weer nieuwe containers om te cotroleren.Nou als mensen het thuis in een zak doen en het in de transparante container smijten is er nog niks te zien.Geldverspilling is het

  2. Goh, 1 april grap? Het zou tijd worden dat ze of de gescheiden afvalinzameling stroomlijnden, of er geen nieuwe plannen (voor wijken) voor ontwikkelen en/of gewoon de burger die er wat over mailt serieus nemen. Heb je geen doorzichtige afvalbakkomedie nodig.

  3. Goede grap, was al zoekende naar geslaagde 1 april grappen.
    Vond het wel een vreemd idee, doorzichtige containers, maar nog niet verder gedacht aan 1 april….
    Op een ludieke manier toch weer enige bewustworden gegenereerd.

  4. ach we trappen ook allemaal in afvalscheiding. iedereen doet fanatiek mee. maar gaat de afvalheffing omlaag? nee!

    over een decenium hebben we 10 containers op het erf staan! waarom laten we het afval niet scheiden bij de ROVA zelf, ook goed voor werkgelegenheid en scheidingspercentage is veel hoger.

Reageer