Wat is het beste boek van Overijssel?

Zwolle – Wat is het beste boek van Overijssel dat in 2011 is verschenen? 10 bijzondere Overijsselse non-fictie boeken en 5 fictie boeken maken kans op de titel! In beide categorieën komt een winnaar uit de bus.

Op donderdag 12 april ontvangen de winnaars in het Deventer stadhuis hun prijs uit handen van Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel. De presentatie van de middag wordt verzorgd door Peter Schoof, presentator en programmamaker bij RTV Oost.

De genomineerden zijn:

Categorie non-fictie:

– Twee eeuwen recht en wet / door W. Coster – over de rechtspleging en rechterlijke organisatie in het arrondissement Zwolle.

– Gerard Potcamp; een Twentse priester apostolisch vicaris tegen wil en dank / door Hans Gloerich – over de Bornse priester die tegen zijn zin tot aartsbisschop werd gekozen.

– Cultuurhistorische atlas van de Vecht: biografie van Nederlands grootste kleine rivier / met bijdragen van diverse auteurs – over de geschiedenis van het landschap, de rivier en bewoners, met veel illustraties en kaarten.

– Ten Strijde! : het vriendenboek van de Deventenaar Macharius Pinninck / door M. Stein-Wilkeshuis – een 400 jaar oud vriendenboek van een millitair, voor het eerst in druk verschenen.

– Honderd jaar Natura Docet: meester Bernink en zijn natuurhistorisch museum / door Willem Groothuis – de geschiedenis van dit oudste regionale natuurmuseum en de mensen die erbij betrokken waren.

– A.M. Gorter (1866-1933): Schilder van het Oost-Nederlandse landschap / door Paul Gorter – over de in Almelo geboren schilder die vooral bekendheid verwierf met zijn schilderijen van Achterhoekse, Drentse en Twentse landschappen.

– Verweven met Twente: de joodse fabrikantenfamilie Spanjaard (1800-2000) / door Marianka Spanjaard & Paul Denekamp – familieboek over de Spanjaards met veel aandacht voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen.

– Aan de monding van de Grote Aa: het havenfront van Zwolle / door Jan ten Hove & Michael Klomp – over de geschiedenis van het Rodetorenplein en omgeving in Zwolle.

– Ontmoetingsplaats van verhalen: het gemeentearchief Steenwijkerland / door Jolanda de Kruyf – een verslag over tien jaar lang ontsluiten van een archief door vakspecialisten en vrijwilligers.

– Raarhoek / door Miek Smilde – onderzoek met veel persoonlijke verhalen naar de geschiedenis van het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Franciscushof in Raalte, waar de schrijfster woonde als dochter van de geneesheer-directeur.

Categorie fictie:

– Buiten de tijd / door Hanneke van Schooten – poëzie: gedichten die zijn geïnspireerd op de jarenlange vriendschap met de schrijver Willem Brakman

– Vliegtuigmagneet / door H.H. ter Balkt – poëzie: een soort onheilspoëzie, maar steeds vitaal en nooit somber met veel verwijzingen naar geheimzinnige gebeurtenissen.

– De vuurwerkramp van Harmen Saliger / door Peter de Zwaan – thriller: op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Spannende thriller gebaseerd op een waargebeurd feit.

– De imker / door Jacob Vis – thriller: thriller over een rijke bankiersfamilie en commissaris Ben van Arkel uit IJsselmonde (Kampen).

– Verbrande schepen / door Paul Gellings – roman: hoe vind je vrienden en bekenden uit je verleden terug? Als een man in een ellendige situatie belandt, denkt hij aan zijn vroegere contacten.

Van alle genomineerde boeken is bovendien een overzicht te vinden op www.overijsselsboekvanhetjaar.nl.

Artikel delen:

Reageer