Citycentrum Zwolle maakt binnenstad graffiti vrij

Zwolle – Vanaf 23 april 2012 start ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle met de verwijdering van de graffiti in de binnenstad. Zij heeft daar een contract afgesloten met het bedrijf Graffiti NO, hetgeen inhoud dat de komende 3 jaar alles in het werk gesteld wordt om het winkelgebied graffiti vrij te maken en te houden.

graffiti.jpg

De komende twee weken wordt er een inventarisatie gemaakt van alle plekken in de stad die met graffiti zijn beklad. Eigenaren van panden worden benaderd toestemming te geven de graffiti te verwijderen. Pas na toestemming wordt tot verwijdering over gegaan. De kosten van deze zgn. 0-beurt neemt Citycentrum voor haar rekening. Eigenaren van panden worden eveneens benaderd om na verwijdering een contract met Citycentrum af te sluiten voor verwijdering van toekomstige graffiti. Voor leden van het Citycentrum bedraagt deze € 50,00 per jaar. Niet leden kunnen ook deelnemen, voor hen geldt een tarief van € 100,00 per jaar.

Citycentrum wil met de vereniging binnenstadbewoners in overleg treden om te bezien of ook zij op enigerlei wijze kunnen aansluiten en profiteren van de overeenkomst die Citycentrum heeft mogelijk gemaakt.

De gemeente Zwolle draagt eenmalig € 35.000,00 bij in het graffiti project.

Melding en vervolg.

Graffiti No werkt met milieu vriendelijke middelen.

Ondernemers die voor 10.00 uur de graffiti melden kunnen er verzekerd van zijn dat deze binnen 24 uur verwijderd is.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Het is toch belachelijk dat je ?berhaupt geld moet betalen omdat iemand anders het nodig vindt met een spuitbus je muur naar de klote te helpen?

 2. Zullen we het daarom in het vervolg maar niet meer hebben over graffity/graffiti (wat een vorm van kunst suggereert), maar over kladvandalisme?
  't Is dat Terreur met de Spuitbus niet zo lekker bekt, maar dat is het wel. En de dader? Spuitbustuig, dekt die vlag de lading?

 3. Haha, doen! Ik denk serieus dat het helpt! Je zou maar Spuitbustuig genoemd worden, dan bedenkt men zich wel een tweede keer voordat ze de straat op gaan. ๐Ÿ˜€

 4. Gewoon elke keer dat je iemand ziet spuiten 's nachts die persoon 'per ongeluk' met zijn bakkes tegen de muur aan jassen. Daarna de politie bellen om ze te informeren over de onfortuinlijke jongeman met een gebroken neus die half verdwaast voor je deur ligt met een rugzak vol spuitbussen….

 5. Zozo wat een agressie Japser, niet van jou gewend. Zo dapper zal jij vast niet zijn dus stop maar met je spierballentaal.
  Graffitti is een kunstvorm die niet door iedereen gewaardeerd word….nou boeien!
  Gelukkig is het niet te stoppen dus haal vooral alles weg en laat wat mooie witte lege muren achter die uitgenodigd worden om eens even lekker met een dikke tectylbus te grazen worden genomen….gewoon omdat het kan! Ik heb respect voor een ene ieder die deze kunstvorm in leven houden. Ik hoop alleen dat ouwe monumentale panden met zuigende wanden ontzien worden voor de rest vind ik het mooi om te zien! Zowel de tags als de pieces!

 6. 1steJohn, ik ken graffiti dat in opdracht gemaakt is, en dat vind ik supermooi. Illegaal geplaatste graffiti heeft geen ene f*ck te maken met kunst. Daar is maar 1 naam voor: vandalisme. En dat moet wat mij betreft heel hard aangepakt worden. Het liefst met hele fikse boetes.

  Kijken hoe jij het vindt als een opgeschoten k*tjong jouw huis er onder kalkt en jij voor de 3de keer je muur opnieuw mag witten รก 49,90 aan verf plus een middag vrije tijd.

  Kunst… laat me niet lachen. ZEKER tags niet. Tag-zetters zijn het laagste van het laagste onder deze vorm van vandalen.

 7. Graffitti is een ondergrondse kunstvorm. En wie bepaalt de regels voor kunst? Jij? hahaha, dacht het niet!
  Jij vind wandschilderingen mooi en dat is prima. Tags daarintegen vragen een bepaalde techniek en een kenner weet een goede tag ook te waarderen.
  Zou mooi zijn als een opgeschoten ku+jong al vroeg bezig is met zijn kunsten. Ze moeten toch ergens beginnen? Jammer dat de gemeente Zwolle geen gedoogmuur meer heeft. Zou een oplossing kunnen zijn voor de 'lelijke" illegale pieces en kunnen ze in iedergeval in alle rust oefenen. mee eens toch of niet jappie?

 8. Dus 1steJohn, als ik jouw huis vol klieder met maakt niet uit wat, vindt jij het niet erg, want de regels voor de "kunst" bepaal je immers niet zelf(?), daar gaat de "kunstenaar" blijkbaar alleen over!

 9. Zou je niet mijn naam willen verkleinen? Bvd.

  Een gedoogmuur vind ik prima. Maar als jij zoveel verstand van tags hebt, weet je ook dat zo'n muur helemaal niks helpt.

 10. Mensen mogen het wat mij betreft best kunst noemen. Het is en blijft in de eerste (en belangrijkste plaats) vandalisme.

  Als iemand onder het mom van kunst ramen in gaat gooien met stoeptegels, vind je ook dat dat moet kunnen 1ste John?

 11. haha, voorspelbaar Japser. Kunst kent geen grenzen de wet wel. Als een kunstenaar dit als kunst ziet vind ik dat prima. Hetzelfde geldt voor graffitti kunstenaars. Het kat en muis spel met justitie hoort er ook bij. Dat betekent niet dat alles ongestraft kan en mag. De lef en de plek die een graffitti kunstenaar kiest om zijn piece te zetten brengt hem ook status en roem. Nu zie ik dat met ruiten ingooien niet zo snel gebeuren jij wel?

 12. Voor mij is het EXACT hetzelfde. Of ik nu geld moet uitgeven aan een nieuwe ruit, of een middag vrij moet maken om van mijn eigen geld een nieuwe laag verf op mijn muur te plaatsen. Je zegt het heel correct: de wet kent grenzen. Als iemand op zijn eigen muur wil kalken, gaat hij/zij maar zijn/haar gang. Zodra hij/zij dat op iemand anders zijn/haar muur doet, is het precies hetzelfde als iemands ramen ingooien of zijn/haar fiets slopen.

  Je weet dat een blik muurverf snel 50~80 euro kost? Je weet ook dat een beetje tagger in een nacht als snel ~30 muren kan bekladen. 1500~2400 euro schade in een nachtje… Personeelskosten niet meegerekend. Blijf het kunst noemen… Kunnen we de rekening naar jou sturen?

 13. hihihi, Japser, nog een keertje dan: Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Dus als je graffitti spuit je wordt gepakt dan zal je ook op de blaren moeten zitten. Dat neemt niet weg dat ik het wek mooi vindt dat het nog gebeurt. Dat zijn de regels van het spel dat je speelt. Jammer als je het niet mooi vindt en jij je er aan ergert, maar gelukkig trekken de kunstenaars daar zich niets van aan en blijft het iets ondergronds wat niet gebonden is aan regels en wetten…Frustreer je maar, schiet je lekker veel mee op…

 14. Niks frustratie. Boosheid omdat ik al 3x mijn muren opnieuw heb moeten schilderen. Kost mij tijd en geld, die 'kunst', waar ik niet om heb gevraagd. Daarom zeg ik dat ze alle 'kunstenaars' zo streng mogelijk moeten aanpakken, want ik ben niet de enige die zijn muren opnieuw heeft moeten schilderen.

  Maar begrijp ik het goed dat jij niet de kosten wil dekken? Dacht ik al.

 15. Zeg 1ste John: Waar staat jouw auto?
  Ik gevoel namelijk een bijna onbedwingbare lust om als kunst eens een auto onder handen te nemen met verf en mokertje.
  Jouw opvattingen lezende, begrijp ik dat jij daar geen bezwaar tegen hebt.

 16. hahaha, Waarom zou ik de kosten moeten dekken? ik heb je woning toch niet voorzien van kunst? Misschien kan je het ook laten staan Japser? Scheelt je geld! doen!

  Prima, kunstenmaker dan laat ik je ook kennis maken met oorzaak en gevolg. Dapper hoor jochie.

 17. Ik ken maar weinig dingen die deugen wanneer ze in het geniep bij nacht en illegaal gebeuren.
  Ik heb dan ook weinig waardering voor mensen die vanuit een bepaalde geldingsdrang andersmans spullen besmeuren.
  Ikzelf schilder en teken ook al vanaf m'n jeugd maar ik heb altijd mn eigen schilderdoeken gekocht om op te werken.

  Ps, en bij de Action kosten ze bijna niks.

 18. Laten staan? Een huis vol tags of niet bestelde pieces is zo 5.000e minder waard. En ik vind het spuuglelijk (met mij de meerderheid van de bevolking).

 19. Ach, de huizenmarkt is toch niet gunstig om te kopen/verkopen. laat lekker staan joh of nog beter:maak er zelf een mooie piece op. Meestal laten ze bestaande wandschilderingen met rust! Wellicht heb je verborgen talenten en kan je gelijk bij Ingrid aan de slag!

 20. "Meestal laten ze bestaande dingen staan"

  Yeah RIGHT! Wat een onzin! En je weet het!

  Respect moet je in die wereld met harde hand verdienen. En dan nog kan het snel misgaan.

  (ja, ik ken de wereld)

 21. Onzin, grote artiesten zijn niet per definitie gasten die met harde hand regeren. hahaha, je kijkt te veel films kerel.
  Zwolle heeft een behoorlijk arsenaal aan kunstenaars en die hebben allemaal respect door hun daden op de muur en niet op de straat…

Reageer