Mimosastraat krijgt 1 meter hoog scherm voor de deur

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle heeft maandagavond tijdens het Raadsplein een motie aangenomen waarin gevraagd wordt een beoogd geluidscherm voor de flats aan de Mimosastraat te halveren tot 1 meter hoogte.

mimosastraat.jpg

Al weken wordt er debatteerd over de noodzaak voor een scherm langs het spoor voor de Mimosastraat. Volgens het college is een scherm nodig omdat het geluid van het treinverkeer hoger is dan de wettelijke norm. Daarnaast zou de gemeente ook een subsidie krijgen voor het nemen van geluidsbeperkende maatregelen, waardoor actie geboden was. Via acties liet een grote groep bewoners weten tegen zo'n 2 meter scherm te zijn. Onderzoek had uitgewezen dat ook een aantal bewoners aan de straat wel interesse hadden voor geluidsbeperkende maatregelen bij het spoor. De actiegroep had zelf al geopperd in een uiterst geval het beoogde scherm te halveren. De fracties van GroenLinks, de ChristenUnie, de PvdA, D66 en Swollwacht vroegen via een motie om de geluidsbelasting op de gevels van de straat te saneren met een 1 meter hoog scherm. Deze motie werd aangenomen. Alleen de SP was tegen de motie. Van deze fractie had er helemaal geen scherm hoeven te komen. Naast het 1 meter hoge scherm komen er raildempers op de spoorweg, en volgt er een onderzoek naar een geluidsdempende aarden wal.

mimosastraat.jpg
Foto: Gemeente Zwolle


Zo hoog wordt het dus niet… Animatie Tjalling.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Je moet je beseffen dat het meeste lawaai die een trein veroorzaakt bij de wielen is.
  Als dat geluid daar al grotendeels wordt afgeketst, kan ik me voorstellen dat de overlast een stuk minder is.

 2. Lelijk 😮

  Wie wil er nou zo,n spuuglelijke (straks volgespoten) muur waarom is er niet gelijk onderzocht of zo,n mileu vriendelijke aardenwal met fraaie begroeiing niet afdoende is.

 3. Belachelijke geldverspilling zo,n wand van 1meter dat helpt ook voor geen meter.Straks zijn de beneden bewoners van de flat van het treingeluid af maar de boven bewoners krijgen de volle lading.Het geluid gaat dan opstijgen naar boven want het wil wegvloeien.ik Heb eens op visite geweest in de Noord op de flat in de Aalanden . De bewoners daar benden hebben geen last van het verkeersgeluid maar bij degene waar ik was op Zes hoog kon je elkaar niet verstaan op het balkon tijdens de spitsdrukte.Ook daar werd het geluid door de wal omhoog gebracht en voorheen vloeide het gewoon weg en had je minder last .Dit gebeurt ook in de mimosastraat

 4. Benieuwd wat

  een grote groep bewoners

  van die 1 meter vinden. Hun moeten er tegenaan kijken en mee leven. Dit moest perse komen om geen subsidie mis te lopen?

  Moest er sowieso (vanuit wat voor wet dan ook) iets komen?

  De bewoners vragen zich natuurlijk af waarom het zo lang zonder kon/mocht?

 5. Bericht door Stef, op 3 april 2012 om 11:03
  Overkappen een idee?

  Ik heb nooit begrepen waarom dat voor al die probleemsituaties geen oplossing is! Snelwegen, treinsporen? Als er iemand last van heeft gewoon overkappen. Dat hoeven dan geen betonnen tunnels te zijn waar je vervolgens nog een woonwijk op kunt bouwen. Het hoeft ook helemaal niet onder de grond… Gewoon een geluidswerend dakje er overheen.

 6. je kunt de muur ook bekleden met gaas en dan groen er tegen aan laten groeien.staat een stukje mooier de muur wordt er niet onder gespoten

 7. we moeten de technische ontwikkelingen niet vergeten. een laag scherm (of wal) reduceert ook decibellen, onderzoek wijst dat uit. er worden momenteel minischermen ontwikkeld die ook nog eens dicht op het spoor kunnen staan. en er komen ook nog raildempers en stillere treinen, waarschijnlijk is het hier straks zeer stil (op wat pruttelende scooters na – ik hoop dat we die nu niet duidelijker gaan horen). van mij had er niks gehoeven, maar volgens mij is een laag scherm een redelijk compromis. vanaf de bovenste verdieping kijk ik er overheen. hoe het voor de lagere verdiepingen en voor het straatbeeld uitpakt, is afwachten, maar we vertrouwen er nu op dat de gemeente hierover met ons in overleg blijft.

 8. Nagenoeg niemand heeft last van het treingeluid. Dat is uit een enquête gebleken. Alleen als je buiten zit of een raam open hebt, hoor je het goed. Niemand wil ook dat scherm. Er is hier een overijverige ambtenaar bezig geweest die denkt subsidie geld te kunnen innen voor alles en nog wat in Zwolle. Maar dan moeten aan een aantal voorwaarden worden voldaan, een daarvan is een geluidsnorm. Echter, het geluid is nauwelijks te horen binnen. Ik wil dat lelijke scherm niet! Ik heb aan een weg gewoond in het centrum van een mediastad waar uitlaatgassen boven mijn slaapkamervloer hingen, en mijn woning begon te trillen als er een bus voor het stoplicht stil stond. Maar ja, daar werd niks aan gedaan….Dag en nacht auto's – veel erger!

Reageer