Swollwacht wil eurotarief buskaartje behouden

De Swollwachtfractie las in De Stentor van vrijdag 11 mei 2007, dat het zaterdagse eurotarief voor een retourtje stadsbus per 1 juni 2007 verdwijnt. Volgens een woordvoerder van “Connexxion”, dat stadsdienst “Maxx” uitvoert – zo staat in deze krant – dat de Provincie Overijssel heeft ingestemd met de zaterdagse prijsverdubbeling.

Swollwacht zet er vraagtekens bij of dit zo maar kan. “Want is er bij overname van de stadsdienst niet een zogenaamd aanbestedingscontract afgesloten, waarin regels staan opgenomen, betreffende de dienstregelingen van deze busmaatschappij? Staan daarin géén regels genoemd ten aanzien van de kwartiers- en halfuursdiensten van deze busmaatschappij?” Swollwacht is van mening, dat gestelde regels dienen te worden nageleefd en deze zomaar te wijzigen zou contractbreuk betekenen. De fractie is dan ook van mening, dat wanneer “Connexxion” het zaterdagse eurotarief voor een retourtje met de stadsbus – om financiële redenen – laat verdwijnen, de Provincie Overijssel dit met onmiddellijke ingang moét terugdraaien en de daarbij behorende kosten voor haar rekening moet gaan nemen.

Swollwacht: Sinds 2005 is de Provincie Overijssel namelijk verantwoordelijk voor het Openbaar Vervoer binnen onze gemeente Zwolle en daarvan tevens de subsidieverstrekker. De gemeente Zwolle is in deze géén partij en onze fractie is van mening, dat er door de gemeente Zwolle dan ook géén geld behoeft te worden vrijgemaakt ten behoeve van het voortbestaan van zaterdagse eurotarief retourtje voor de stadsbus.

Ook wil Swollwacht graag van het college antwoord op onderstaande vragen:

1.       Was  uw college van deze instemming door de Provincie Overijssel op de hoogte gesteld?

2.       Bent u met ons van mening, dat dit zaterdagse eurotarief retourtje voor de stadsbus niet zomaar mag verdwijnen?

3.       Bent u met ons van mening, dat de Provincie Overijssel deze instemming met onmiddellijke ingang moet terugdraaien en zelf voor de eventuele kosten moet gaan opdraaien?

4.       Bent u met ons van mening, dat door het verdwijnen van het zaterdagse eurotarief retourtje voor de stadsbus er problemen zullen ontstaan, t.w.:

  • Parkeeroverlast in de schilwijken, omdat men daardoor eerder weer de auto zal nemen.
  • Door het eerder nemen van de auto er méér milieuverontreiniging en stankoverlast ontstaat?
  • Dat de gemeente Zwolle in deze géén partij is, en dat er door de gemeente Zwolle géén geld behoeft te worden vrijgemaakt ten behoeve van het voortbestaan van zaterdagse eurotarief retourtje voor de stadsbus?

Trudy Kistemaker, raadslid Swollwacht.

Artikel delen:

Reageer