Flaneeravonden Zwolle van de baan

Zwolle – Het consumentengedrag verandert, ondernemers willen mee veranderen. Eén van de mogelijkheden hiervoor was om op zaterdagavond een zogenaamde flaneeravond in te stellen: op een aantal zaterdagavonden zouden winkels open zijn, evenals culturele instellingen, horecagelegenheden, en eventueel met een randprogramma. Hiervoor is echter geen draagvlak bij winkeliers en consumenten, zo blijkt een enquête van de gemeente Zwolle.

De Overijsselse hoofdstad is volop bezig om met maatwerk bezoekers van de Zwolse binnenstad zo gastvrij mogelijk te onthalen. In het collegeprogramma (2010) werd de flaneeravond genoemd als één van de mogelijkheden daarvoor. Dit idee blijkt consumenten, winkeliers en horecaondernemers onvoldoende aan te spreken. Met name winkeliers gaven in meerderheid aan op zaterdag niet langer open te willen zijn dan de reguliere tijden. Ondermeer vanwege de werkbelasting die dat met zich meebrengt.

Aantrekkelijker

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er wel degelijk kansen zijn om aan de wensen van zowel consumenten als winkeliers te voldoen. Met name (potentiële) binnenstadbezoekers in de leeftijdsgroepen 15-24 jaar en 25-34 jaar hebben interesse in andere openingstijden van winkels dan de bestaande.

Burgemeester en wethouders stellen nu voor dat een werkgroep van binnenstadondernemers een plan maakt voor een proef waarin de alternatieve openingstijden uitgeprobeerd kunnen worden. In de geest van de eerder geopperde flaneeravonden kunnen de aangepaste winkeltijden leiden tot een gastvrije binnenstad waar winkels, horeca en culturele instellingen gezamenlijk een door binnenstadbezoekers gewaardeerd aanbod hebben.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Tja, dit is de CU die niet meer koopzondagen wilde en daarvoor in de plaats de flaneeravond bedacht. Het was op voorhand een slecht idee om de winkels op zaterdagavond open te gaan gooien. Gewoon meer / extra koopzondagen, dan ben je een stad, dan tel je mee!!

 2. Ik ben ook niet echt een voorstander van meer koopzondagen, maar ik vind dat een ondernemer zelf moet kunnen bepalen wanneer en tot hoe laat de zaak open houd. In deze tijden van economische crisis moeten ondernemers zich onderscheiden van de concurrent, en dat kunnen ze o.a. via ruimere openingstijden. De overheid zou zich hier eigenlijk niet mee moeten bemoeien.

 3. In deze tijden van economische crisis moeten ondernemers zich onderscheiden van de concurrent, en dat kunnen ze o.a. via ruimere openingstijden. De overheid zou zich hier eigenlijk niet mee moeten bemoeien.

  Helemaal mee eens!
  Winkels moeten gewoon open kunnen zijn wanneer en hoe lang ze willen!

  In 2010 in Canada geweest: Wall Mart gewoon tot 23.00 uur open. HEERLIJK!

 4. Dat is inderdaad al een goed begin. Snap ook niet dat er niet meer winkels zijn die dat doen!
  Maar daarnaast moeten winkels gewoon zo vaak ze willen op zondag open kunnen zijn! Mijn klandizie krijgen ze wel!

 5. Keerzijde van de winkeltijdenwet vrij te laten is dat we in Zwolle een suf en beperkt aanbod van grote winkels/ketens krijgen. Alleen de grote ketens kunnen voldoende personeel en middelen vinden om lang open te zijn/blijven. De kleine ondernemer kan het domweg niet opbrengen om 6 dagen per week van 09:00 tot 23:00 open te zijn.
  Dan maar kortere winkeltijden, maar wel een mooi groot aanbod van diverse winkeltjes.

 6. Het is maar net wat je gewend bent. In elke wereldstad is een vrije openstelling heel gewoon. Dat kan in NL kennelijk niet door allemaal wetjes en regeltjes. Soms wel goed hoor, maar in dit geval mag het van mij helemaal los. Laat het maar over aan de vaak creatieve ondernemer.

 7. Om de binnenstad aantrekkelijker te maken moeten er ook meer en diversere winkels komen. Het centrum van Zwolle heeft gewoon veelste weinig aanbod. Ben onlangs nog in Arnhem geweest en daar kun je makkelijk een paar uur rondlopen en shoppen. In Zwolle ben je zo uitgekeken en is eigenlijk gewoon niet leuk. Zelfs Deventer en Zutphen zijn leuker.

Reageer