Actieve aanpak Zwolle in tegengaan leegstand kantoren

Zwolle – Ondanks de crisis op de vastgoedmarkt, lijkt de leegstand van kantoren in de gemeente Zwolle zich in 2011 te stabiliseren. Dit blijkt uit de eerste informatie uit de jaarlijkse Zwolse vastgoedmonitor. Dankzij een aantal maatregelen en een intensieve samenwerking met marktpartijen werkt Zwolle aan een verantwoord kantorenaanbod in de provinciehoofdstad.

03-04-2012_kantoren_leegstand_oosterenk_01.jpg

Door een beroep te doen op de eigen verantwoordelijkheid en onderling vertrouwen zet de gemeente in op een gezonde kantorenmarkt. Burgemeester en wethouders zien goede kansen om Zwolle als kantorenstad aantrekkelijk te houden. Belangrijk instrument hierbij is leegstandmanagement: van bedrijven die nieuwe huisvesting in Zwolle willen, worden de nodige inspanningen verwacht. Zo moet een bedrijf eerst een gedegen leegstandanalyse overleggen om vervolgens samen met de gemeente naar alternatieven te zoeken. Ook wanneer een bedrijf binnen de stad wil verhuizen en daarmee een leeg kantoor achterlaat, wordt samen naar een oplossing gezocht voor het achter te laten pand. Tot slot onderzoekt de gemeente of een WOZ-fonds kan worden opgericht door en voor Zwolse ondernemers. Hiermee kunnen locaties met een hoge kantorenleegstand een kwaliteitsimpuls krijgen.

03-04-2012_kantoren_leegstand_oosterenk_02.jpg

03-04-2012_kantoren_leegstand_oosterenk_03.jpg

03-04-2012_kantoren_leegstand_oosterenk_05.jpg 

Oosterenk en Hanzeland

Een van de locaties met een hoge kantorenleegstand is Oosterenk. De gemeente legt in haar aanpak al enkele jaren de focus op deze locatie. Door de samenwerking te zoeken met diverse marktpartijen te zoeken, probeert Zwolle een oplossing te vinden voor de leegstand.

03-04-2012_kantoren_leegstand_oosterenk_04.jpg

Een andere locatie is Hanzeland. De kantorenmarkt hier is de afgelopen jaren weer voorzichtig aangetrokken. De verwachting is dan ook dat de markt hier op lange termijn weer gezond gaat worden. Hanzeland heeft het in zich om een toplocatie te worden, doordat het direct aan het spoor ligt en goed bereikbaar is per auto. Ook de goede kwaliteit van de gebouwen en openbare ruimte werken in het voordeel.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Actieve aanpak Zwolle in tegengaan leegstand kantoren”

  1. Wat bedoeld Zwolle met met de actieve aanpak Estland kantoren er worden er nog steeds nieuwe bij gebouwd.In de buurt van het Zwolle stadion zou ook weer iets gebouwd worden .Daar is alles al zo krap aan ruimte en als er dan ook nog gaat bouwen.Alles wat daar straks naar toe moet zorgt weer voor een enorme drukte op de ringwegen.Gaat eerst eens zorgen dat die duur gebouwde kantoren in h? hanzeland weer bezet worden door bedrijven.Of maak er een studenten huisvesting van mooi dicht bij het windesheim .Hoeven die verwende studentes die met de auto dagelijks komen ook niet meer heen en weer te rijden

  2. Ik ben het vooral met Eva eens!

    Het probleem aan de stelling “pas nieuwe kantoorpanden bouwen als alle anderen vol zijn” zit ‘m erin, dat bedrijven dan andere steden zoeken om zich te vestigen. Zwolle wil wel graag aantrekkelijk zijn voor bedrijven om zich te vestigen. Je kunt zeggen, dat dat niet interessant is, maar dat is iets wat voor alle Zwollenaren goed is!

    Het is jammer om te zien, dat Zwolle zulke mooie kantoorpanden leeg heeft staan. Studentenkamers zouden daar zeker niet misstaan!

  3. @Plantje,@Eva, studentenkamers lijkt mij een mooi plan. Maar iw gaat dat betalen? De meeste eigenaren van de kantoorpanden, zijn geen verhuurders van woningen. Moet de gemeente er op inspelen.
    Vind het idee prima, maar de uitvoering ervan?

  4. Daar zit op zich wel wat in. De gemeente zou het gemakkelijker moeten maken om in de studentenkamerverhuur te stappen.
    Lijkt me voor de verhuurders ideaal om zo hun pand toch te kunnen verhuren!

  5. Het probleem momenteel met studentenhuisvesting is, dat het aantal studenten zal afnemen, door de vergrijzing. Er is dus vooral TIJDELIJKE studentenhuisvesting nodig. Een eigenaar van een leegstaand bedrijfspand zou gebaat kunnen zijn bij anti-kraak met duidelijke afspraken. Daar zou een woningbouwvereniging best bij kunnen bemiddelen, denk ik?

  6. Studentenwoningen klinken leuk, maar ombouwen kost vrij veel, terwijl een studentenwoning niet veel oplevert. Zeker niet als je dit vergelijkt met de m2 prijs die een bedrijf betaald. Ik denk dat een kantooreigenaar erop gokt dat zijn kantoor binnen korte tijd weer vol zit, en de leegstand dus voor lief neemt. Of dat verstandig is? Lijkt mij niet, maar ze leiden denk ik liever wat verlies, dan dat ze diep in de buidel moeten tasten voor een kostbare verbouwing, en dan ook nog minder geld ontvangen per m2..

    Verder klopt hetgeen Eva zegt natuurlijk, er is nu wel behoefte aan studentenwoningen, maar wie zegt dat dit over enkele jaren nog het geval is? Dan zit je opeens met een overschot studentenwoningen, die daardoor net zo goed leeg staan.

    In het Univé gebouw zaten tijdens de (tijdelijke) leegstand wel enkele anti-krakers, maar sinds daar weer kantoren zitten (en zelfs Univé is weer terug), zijn die mensen weer weg.

Reacties zijn gesloten.