Bankenlocatie niet op monumentenlijst

De historisch waarde van de ABN- en Tijlpanden aan de Melkmarkt weegt niet op tegen het economische belang van sloop. Dat vindt een meerderheid van de Zwolse raad, die beide panden niet op de monumentenlijst wil zetten.

Het verzoek om het bankgebouw en het voormalige onderkomen van uitgever Tijl tot monument te bestemmen komt van vijf verschillende instellingen, die beide gebouwen graag wil behouden. De grootste Zwolse raadsfracties vinden het belangrijker dat er ruimte komt voor onder meer een nieuwe winkelpassage in het centrum. Daarvoor moeten de middeleeuwse panden plaats maken. Stichting Bankgebouw van Straaten overweegt de kwestie bij de rechter aan te kaarten.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Deze banken lokatie vind ik niet zo lelijk en mag wat mij betreft best overeind blijven. Als ze die tijlpassage en de gebouwen daarboven maar platgooien, die zijn geen gezicht. Als deze gebouwen dan bij dat plan horen, prima. Ben overigens wel benieuwd wat er voor terug in de plek komt, iemand een schets daarvan?


  ⚠️ Meld

 2. Kunnen ze die panden niet naar rechts schuiven, zodat deze ongeveer op de lokatie van die zeiksteeg komen? Want die panden zijn echt lelijk. Of laat het dak van het bankgebouw hangen, dan hebben we een groot overdekt terras.


  ⚠️ Meld

 3. Haha Zwollenaar, dat vind ik nu ook een goed plan, dat overdekte terras haha,.. Bedankt voor de glimlach op mijn gezicht…


  ⚠️ Meld

 4. Het schandalig is voornamelijk gelegen in het feit dat historische waarden in de binnenstad worden opgeofferd vanuit economische motieven.
  Over smaak valt niet te twisten, maar de achterliggende motivatie plus het proces zijn betwistbaar.
  Als Zwollenaar doet het mij pijn dat weer een kenmerkend stukje binnenstad verdijnt om plaats te maken voor karakterloze nieuwbouw ten behoeve van winkels in het A-segment, die niets toevoegen aan de uniciteit van onze binnenstad.


  ⚠️ Meld

 5. Hoewel ik dus moest glimlachen om het overdekte terras van Zwollenaar, begrijp ik Roy’s standpunt. Zelf zou ik ook eerst twee keer nadenken voordat ik een niet begrepen monument tegen de grond zou kwakken. Persoonlijk vind ik het maar een dooie hoek van het centrum van Zwolle. Dit zal ook wel komen door het smalle voetpad, maar ook de panden zelf vind ik niet echt monumentaal ogen. Overigens ben ik geen fel tegenstander van vernieuwing, integendeel zelfs, maar dit moet wel opwegen tegen hetgene dat je er voor opgeeft. Indien het puur gaat om het planten van nieuwe winkels vind ik het ook maar zo-zo, maar indien het aanzicht van het centrum verbeterd vind ik het persoonlijk geen probleem.
  Misschien zou ik liever een straatje hebben dat vanaf de voorstraat naar de gracht gaat: Welke gracht? Die we ooit gewoon nog wel een keertje op de Melkmarkt terugbrengen. Een aardige tekening vond ik op het internet:


  ⚠️ Meld

 6. @rinze
  heb ook zin in een gracht van enige omvang (geen gleuf in de grond waar druppels water door glijden op weg naar een stil einde in het riool). Die banklocatie mag van mij weg, liever morgen dan over een jaar. LELIJK.

  als er maar iets fatsoenlijks voor in de plaats komt. Niet van die stedelijke wansmaak zoals aan het blekerswegje. Voor diegenen die dit niet 123 wat zegt. Ga eens een half uur bij stroomberg (eind diezerkade, bij rotonde, thomas a kempis straat) op terras zitten. Drink je moed in. Steek dan over en kijk van enige afstand naar de nieuwe panden naast de oude panden aan het blekerswegje.

  toen dat werd behandeld zaten er in de commissie die dit moest beoordelen alleen maar blinden en visueel gehandicapten en was een audioverslag niet beschikbaar. VERSCHRIKKELIJK. een van de lelijkste plekken van zwolle zo langzamerhand… >:(


  ⚠️ Meld

 7. Nou Beuvbos; Ik heb het even daar bekeken en ik wil er eigenlijk wel wonen. Het is daar een zooitje door het bouwen, maar de locatie is super en de meeste panden zijn ook helemaal niet lelijk: Sterker; Het lijkt me uitermate relaxed wonen in zo’n nieuw pandje. Ook vind ik de bomen en de gracht met woonschepen zeer vriendelijk ogen. Bij deze even 3 fototjes die ik vanmiddag schoot:

  ⚠️ Meld

Reageer