Bewoners Van Hallware pakken graffitispuiter

Zwolle – Twee bewoners van woningen aan de Van Hallware hebben in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 april een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden toen hij graffiti op een schutting aan het spuiten was.

Eén van de bewoners hoorde een groep mensen rennen en praten op straat. Toen hij naar buiten keek zag hij één van hen graffiti spuiten op een schutting. De bewoner is daarop naar buiten gegaan en heeft de man aangehouden. Toen hij achter de anderen aan wilde probeerde de eerste man weg te komen. Hij kon hem met behulp van een buurman opnieuw aan houden. De politie heeft de man overgenomen en is op zoek gegaan naar de andere mannen. Verderop in de Van Hallware werden drie mannen (allen 22 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort, Leeuwarden en Oudega) aangetroffen. Zij hadden diverse rugzakken met graffiti spuitbussen bij zich en aan hun handen was te zien dat zij daarmee gespoten hadden. Ook deze drie zijn daarop aangehouden. Alle vier de mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten. Bij onderzoek in de buurt werd op drie plaatsen graffiti aangetroffen.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Pfff … komen uit Leeuwarden Oudega en Amersfoort naar de Van Hallware om grafiti om een schutting te spuiten….
  Kunnen die jochies dat niet bij paps op de schutting doen ofzo?
  Lekker laten schrobben met tandenborstel is goed idee.

 2. @1steJohn,
  Van mij mogen graffitispuiters hun gang gaan op gemeentlijke electriciteitskastjes, leegstaande overheidsgebouwen en in hun eigen huis. Maar van het huis van een ander blijf je AF.
  Je wil niet dat iemand anders jouw eigendommen verminkt, dan doe je dat ook niet bij een ander.

 3. Bericht door 1steJohn, op 6 april 2012 om 13:11
  Jammer dat ze gepakt zijn, hoop dat de straf voor ze meevalt!

  En de hele discussie gaat weer verder….

 4. 1steJohn is een perfect voorbeeld van de internettroll. Geen aandacht aan besteden.

  Ik verbaas me er net als Me over waar deze knaapjes vandaan komen om in de van Hallware of all places te gaan spuiten.

 5. @ Wilbert. Waren hun vernieltocht begonnen in de Venestraat, dus iets dichter bij het station. Waren daar weg voor de politie ter plaatse was, dus toen waarschijnlijk uitgeweken richting zuid, maar dat is inderdaad wel weer een eindje weg..

 6. Zielig…..ben je 22 jaar en moet je dan zo'n eind van huis de spullen van een ander bespuiten met graffiti? Als je dan toch zo volwassen bent……doe dat lekker bij jezelf in de achtertuin.

  Wat betreft elektriciteitskastjes, dat vind ik geen probleem, mits het goed en mooi gebeurt, zodat een ander er geen tag overheen zet.;)

 7. Jonge kunstenaars die geen plek of ruimte hebben waar ze hun kunst kunnen oefenen of exposeren.
  Nu zie je maar weer hoe hard we een legale gedoogplek nodig hebben waar ze hun schilderkunsten op kunnen oefenen!
  Hoop dat ze inmiddels vrij zijn…

 8. Ben het er wel mee eens dat er een gedoogplek nodig is. Maar dit soort kunstenaars kunnen toch ook gewoon een doek of een plaat aanschaffen waarop ze hun schilderskunsten kunnen oefenen? Kunnen ze de kunstwerken zelfs nog verkopen!
  Maar iets zegt me, dat een groot deel van de graffiti"artiesten" daar geen behoefte aan hebben. Belangrijker dan iets moois neerzetten is hoe veel ze kunnen "taggen". (Uitzonderingen daargelaten natuurlijk!)

 9. Nou heren….probeer hier dan eens uit te leggen wat er zo leuk aan is om iemand anders zijn eigendommen ongevraagd van je "kunstwerken" te voorzien. En probeer dan ook nog eens uit te leggen waarom mensen dat niet vervelend zouden mogen vinden.

 10. Plant, ik zeg nergens dat ik het voor de beste mensen niet vervelend vind dat hun schutting van een beetje verf is voorzien, hoe graag ik ook lomp klappende fatcap tags zie in het straatbeeld, deze actie was onnodig, ben ik met je eens. Neemt niet weg dat graffiti inmiddels gemeengoed is, ook in ons conservatieve Zwolle. Tags horen daar bij. Kijk bijvoorbeeld naar om een dwarsstraat te noemen; flyers, t-shirts in hippe zaakjes, leaders op tv, reclameuitingen en weet ik wat nog meer, veelal voorzien van een tekst of opdruk in een tag stijltje. Vergeef m'n onsamenhangende verhaal want ik ben iets teveel in de feestvreugde van gisteravond. 🙂

  En wat er leuk aan is? Dat zou je mij eens moeten vragen. Maar het is al een aantal jaar leuk. Graff Can't Be Stopped.

 11. Je verhaal is helemaal niet zo onsamenhangend hoor.

  Ok, smaken verschillen…daar is niets aan te doen en dat is ook niet erg.

  Maar dan zijn we het ook wel eens dat er inderdaad een gedoogplek moet komen. Toch?

 12. Ja. Mee eens. Zodat ik na bijna 11 jaar eindelijk eens in rust m'n toyschetsen fatsoenlijk uit kan werken. 🙂

  Verder niet om het een of ander, maar om een bepaalde reden hoe jij tegen graff aankijkt zou ik best wel eens buiten het weblog om de dialoog met je aan willen gaan. Als het lekker weer is, beetje lull'n over baseffectpedalen, biertje en de rest enzo, komt wel goed

 13. haha, hier gaat de schets gaat nog wel, maar die outlines hé? hahaha, bijna een dagtaak aan en dan moet het tegenwoordig op doek. Ik mag bijna gaan airbrushen dan, maar met posca's kom je ee heel eind.

  Taggen is als calligrafie. Elke keer je spuitbus op identieke wijze gebruiken vergt oefening en creativiteit. een klein pijltje of aparte ronding in een letter kan al een heel verschil maken.Een kenner weet een mooie tag ook zeker te waarderen.

 14. Verder niet om het een of ander, maar om een bepaalde reden hoe jij tegen graff aankijkt zou ik best wel eens buiten het weblog om de dialoog met je aan willen gaan. Als het lekker weer is, beetje lull'n over baseffectpedalen, biertje en de rest enzo, komt wel goed

  Voor dat soort dingen sta ik altijd wel open eigenlijk. Ik heb het wel pokkedruk, maar op zich moet zoiets wel ooit ergens te regelen zijn.
  Je zult zien, dat ik dan niet bepaald de stropdas-dragende-50+-VVD'er ben waar sommige mensen me voor aan zien 😉

Reageer