Zwolse The Passion verloopt sober

Zwolle – Deze Goede Vrijdag werd er voor de derde keer een Kruisweg wandeling georganiseerd in Zwolle. Tijdens de tocht, vanaf het Thomas a Kempis monument op Bergklooster naar de OLV Basiliek in het centrum van Zwolle, werd er een groot kruis meegedragen, in navolging van Christus op Goede Vrijdag. Tevens is Goede Vrijdag de actieve afsluiting van een periode van vasten, soberheid en verstilling die op Aswoensdag, begint. Aan de wandeling deden ongeveer 12 personen mee. Dat is een heel ander aantal dan The Passion die donderdag zo succesvol voor de tweede keer plaatsvond in Rotterdam en op tv massaal bekeken werd. Er was wel een ander groot verschil, de wandeltocht verliep uitgesproken intiem.

06-04-2012_wandeltocht_moderne_devotie_02.jpg

Stond afgelopen weekend, ook in Zwolle, bij christenen het op de knieen gaan van Jezus centraal. Nu gaat het om Navolging in het dragen van het kruis. De organisatie van de tocht op Goede Vrijdag was in handen van de Postmoderne Devotie Beweging met ondersteuning van het Podium van Kerken. De kruisweg wandeltocht begon bij het monument van Thomas a Kempis bij begraafplaats Bergklooster en voerde door Zwolle naar de OLV Basiliek (Peperbus) op de Ossenmarkt. Tijdens de tocht werden de 14 kruiswegstaties meegenomen en werd er op 14 verschillende plaatsen halt gehouden om stil te staan bij een kruiswegstatie. Zo werd de tocht gelopen van de veroordeling van Jezus tot aan het moment dat Jezus lichaam in het graf wordt gelegd. Het was een sobere tocht zonder uitbundigheid, waarin ook wordt stilgestaan bij het huidige lijden in de wereld, dichtbij en ver weg. Vandaar dat er gestopt werd bij de begraafplaats, bij het ziekenhuis, bij de rechtbank, bij het opvanghuis, bij de synagoge en bij het 4 mei monument.

06-04-2012_wandeltocht_moderne_devotie_03.jpg

06-04-2012_wandeltocht_moderne_devotie_01.jpg

06-04-2012_wandeltocht_moderne_devotie_05.jpg

Daarbij werd gedacht aan de doden, de gevangenen, de vervolgden, de armen, de zieken, de werklozen en de gevallenen. Daarin onderscheidde deze tocht zich van de Passion, die donderdagavond 5 op tv te zien was, waar het erom gaat zoveel mogelijk mensen bekend te maken met het Paasverhaal en waarin bekende Nederlanders meespeelden, zoals Danny de Munk, Charly Luske en Frans Bauer.

De kruiswegwandeltocht stond open voor iedereen, voor zowel mensen uit allerlei verschillende kerken als voor mensen uit de samenleving van Zwolle. Iedereen was vrij om zijn of haar eigen manier te kiezen bij het stilstaan bij een statie. Verder was er ruimte voor stilte, gebed, meditatie, gezang en kon ieder die wilde ook een moment kiezen om zelf het grote kruis te dragen.

06-04-2012_wandeltocht_moderne_devotie_04.jpg

De organisatie hoopte met deze tocht mensen de gelegenheid te geven om daadwerkelijk iets van Goede Vrijdag te ervaren en zodoende bewust te worden van de weg die Jezus op Goede Vrijdag is gegaan.

De route was gekozen om aan te sluiten bij het wereldbekende boek van Thomas a Kempis ; “ De Navolging van Christus “, geschreven op Bergklooster en vandaar dat de tocht voert door de Devotenbuurt in Zwolle (Dieze Oost) en eindigde bij de OLV Basiliek, daar waar de reliekschrijn van Thomas a Kempis te vinden is.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)