Zwolle Zuid spaart waterbronnen voor Ghana

Het Winkelcentrum Zwolle Zuid heeft de afgelopen maand in het teken van de ‘Puttenspaaractie voor Ghana’ gestaan. De partijen, betrokken bij de herontwikkeling van het winkelcentrum, hebben tien duurzame waterbronnen in Ghana aangeboden. De inwoners van Zwolle Zuid hebben twee extra bronnen bij elkaar gespaard.

Op woensdag 28 maart jl. heeft de feestelijke start plaatsgevonden van de herontwikkeling van het nieuwe winkelcentrum Zwolle Zuid. Dit is een project van Provast. Om het milieu te sparen wordt het nieuwe winkelcentrum voorzien van een duurzaam energiesysteem waarbij koude en warmte in de grond worden opgeslagen. (warmte/ koude opslag ‘WKO’). De officiële handeling voor de start bouw bestond uit het slaan van de eerste WKO bron en stond in het teken van water en duurzaamheid. De officiële handeling door wethouder Martin Knol was tevens het startsein voor de ‘Puttenspaaractie voor Ghana’. Deze is samen met de winkeliers georganiseerd zodat ook de inwoners van Zwolle Zuid mee konden sparen voor extra bronnen.

Spaaractie

Alle winkels in Zwolle Zuid hebben meegedaan aan de spaaractie. Op de toonbanken stonden spaarpotten en overal hingen posters. De inwoners hebben van Zuid hebben met veel enthousiasme op de spaaractie gereageerd. Deze spaaractie heeft nog eens twee extra putten voor Ghana opgeleverd.

De uitvoering van dit “putten in Ghana programma” wordt verzorgd door Aqua for All (‘A4A’), die het bij elkaar gespaarde bedrag verdubbeld. Door de actie kunnen in Ghana dus 24 duurzame waterputten worden geslagen.

Overige sponsors van de puttenspaaractie zijn:

Provast, Altera Vastgoed N.V., Gemeente Zwolle, DLH Ontwikkeling B.V.,
Trebbe Bouw Noord & Oost, Winkeliersvereniging WC Zwolle Zuid, Ahold Vastgoed B.V.,
RPHS Architecten, Bramer Bedrijfsmakelaardij, Alferink van Schieveen, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV, Unica Installatietechniek B.V., Cogas.

Aqua for All

Stichting Aqua for All (A4A) stelt zich ten doel met geld en kennis uit de watersector een duurzame ontwikkeling te bevorderen van de drinkwatervoorziening, sanitair en waterbeheer in ontwikkelingslanden. Uit hun huidige projectenportefeuille is door ons geselecteerd het puttenprogramma van de stichting “Pumping = Life” uit Bennekom, actief in Noord Ghana, rondom Tamale.

Het project is een drie jaar lang durend een putten–boor programma met lokale boorteams die via handdrilling kleine putten boren voor domestic use tot stand brengen. De putten worden uitgevoerd met een lokaal gefabriceerde handpomp. De duurzaamheid is evident: lokaal geproduceerd, lokale werkgelegenheid, lokale service, low cost, toegankelijk voor de allerarmsten. En met mogelijkheden om zelfstandig als kleine ondernemer verder te gaan met handpompen fabricage en als boorfirma, dankzij de start opdracht via het programma. Tevens voorziet het programma in de constructie van latrines en septic tanks. Het project wordt door een Nederlander, die daar woont, begeleid, hetgeen de betrouwbaarheid en het volgen van het project aanzienlijk verbetert. Met de schenking van € 15.000,- kunnen 10 putten worden gerealiseerd met een waterlevering (voor huishoudelijk gebruik) voor circa 50 gezinnen per put. De trefwoorden zijn hier dus putten boren en duurzaamheid.

Zie ook http://www.aquaforall.nl/

Artikel delen:

Reageer