Start fietsproject voor visueel beperkte mensen

Zwolle – Zaterdagmiddag ging bij het wijkcentrum in Holtenbroek het fietsproject voor visueel beperkte mensen Gilde Rijders van start met een eerste fietstocht. Gilde Zwolle is een project gestart onder de naam: “Gilde Rijders”. Dit project biedt de mogelijkheid voor mensen met visuele beperking, om samen met een vrijwilliger te gaan fietsen. Daarvoor zijn 5 speciale tandems beschikbaar waarmee vrijwilligers als ‘voorrijder’ samen met een blinde of slechtziende ‘achterrijder’ kunnen genieten van een fietstocht.

28-03-2012__tandemfietsen_met_blinden_en_slechtzienden_03_.jpg

Een Gilde Rijder is een vrijwilliger die, als voorrijder, samen met iemand met een visuele beperking (blind of slechtziend), de achterrijder,op een tandem recreatieve fietstochten maakt. Dat voorziet in een grote behoefte. Fietsen is immers voor veel mensen een prettige recreatieve activiteit en waarom zou dat niet zo zijn voor mensen met een visuele beperking. Fietsen is een actieve beweegvorm en onderweg valt er veel te voelen, te ruiken en te beleven. Niet onbelangrijk is ook het onderlinge contact: het fietsen leent zich immers uitstekend voor een goed gesprek.

Gilde Zwolle biedt aan enthousiaste vrijwilligers van alle leeftijden mogelijkheden om op een zinvolle en informele manier actief te zijn. Het biedt de vrijwilligers de mogelijkheid om hun verworven kennis en ervaring belangeloos in te zetten voor anderen. Gilde Zwolle is er jong én oud. Gilde Rijders brengt mensen met elkaar in contact.

Na aanmelding van vrijwilligers en deelnemers volgt er een kennismakingsgesprek. Als een voor- en achterrijder goed klikken, maken zij zelf afspraken voor hun fietstochten. De voorrijder regelt op het afgesproken moment de tandem zodat er lekker kan worden gefietst. Alle planning en organisatie is in handen van Gilde Zwolle. Het onderhoud en de stalling van de tandems wordt verzorgd door de sponsor van Gilde Rijders: Fietsjoe Fietstaxi Zwolle.

Aanmelden en informatie

Zowel vrijwilligers als deelnemers kunnen zich aanmelden in Wijkcentrum Holtenbroek of bij Margreeth de Haas, tel. 038 42 12 460 / 06 28 21 14 65 of bij Roel Loos, tel. 06 54290620.

Artikel delen:

Reageer