Dierenleed bij zwanenpaar in Zwolle Zuid

Zwolle – Op het speeleiland in de hoek Otterpad, Landsheerlaan en Steenweteringpad in Zwolle Zuid, heeft een zwanenpaar in een poel een nest gebouwd. Sinds enige tijd wordt dit nest gestoord door spelende kinderen. Er is een kans dat de eieren van de zwanen nooit uit zullen gaan komen, omdat instanties geen actie ondernemen.

dscf1512.jpg

Om en nabij 20 maart heeft een getuige (bekend bij redactie) melding gemaakt van het verstoren van dit zwanennest door spelende kinderen. Getuige: "Kinderen die wild gebarend rond het nest stonden te springen en met stokken gooiden. Alvorens deze kinderen aan te kunnen spreken waren ze weg. Meldpunt 144 kan alleen actie ondernemen op "heterdaad". De Dierenbescherming beschermt gek genoeg alleen binnen kantoortijden, en de Dierenambulance zegt actie te ondernemen door brieven te sturen naar omliggende basisscholen. Ongeveer 14 dagen geleden ben ik gebeld door een vertegenwoordiger van de gemeente, die heeft toegezegd dat er hekken rond het nest zullen worden geplaatst. Helaas tot op heden geen actie."

Volgens de getuige is een nest van broedende ganzen al verstoord, en zijn de eieren daarvan vernield. "Gelukkig zijn de weersomstandigheden niet zo goed, waardoor kinderen veelal binnen zitten op dit moment." De meldster wil slechts een nest beschermen en een beloofde actie zien van de gemeente.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. moeten de zwanen maar niet bij een speeleiland gaan nestelen en voor de hekken is nu al te laat. en het is een speeleiland dus die kinderen moeten daar toch kunnen spelen.

 2. hk 🙂 voor een zwaan maak je een uitzondering, dat mierennest onderaan de glijbaan is niet erg natuurlijk, dat is ongedierte 😉
  Fijn om af en toe nuchtere reacties te zien op WLZ. Slecht inderdaad dat het nest niet direct weggehaald is door de beheerder/gemeente, weet je hoe gevaarlijk zo'n zwanennest op zo'n speel eiland kan zijn.

 3. Ook hier weer. De schuld van allerlei instanties.
  Of van de betrokken slachtoffers, in dit geval de zwanen en/of ganzen.
  Blijkbaar zijn kinderen geen daders en hoeven ouders geen acties op het verkeerde gedrag van hun kinderen te ondernemen.

 4. Het gaat hier niet om de kinderen van het speeleiland te weren, echter wel het nest te beschermen. Ik zou niet graag de reacties willen lezen wanneer de zwaan een kind heeft aangevallen omdat het te dicht bij het nest is gekomen.

 5. Dat daar kinderen spelen ok,maar vind het niet kunnen dat diie kids die zwanen maar moeten terroriseren,ik zal dat van mijn kind niet accepteren, arme dieren, kids zonder opvoeding, hoop dat iemand er iets aan doet…

 6. Dus was het fijn geweest als het nest verplaatst zou zijn, als dat mogelijk is tenminste…

  Ik ben het eens over dat kinderen op een speeleiland moeten kunnen spelen, ben het niet eens met dat de kinderen niet aan zouden moeten worden gesproken vanwege slecht gedrag naar dieren toe, maar aangezien ouders met kinderen van die leeftijd meestal niet met de kinderen meer meespelen….
  Laten we wel wezen: dat is ook niet reëel om dat van de ouders te verwachten.
  Feit blijft wel: spreek je de jeugd als voorbijganger erop aan dan kun je ook vaak de rambam krijgen en dat vind ik ook niet goed!

  Het zou dus fijn zijn voor alle partijen als de dierenbescherming in zou willen grijpen.

 7. Syl, het zijn kinderen van de basisschool leeftijd, waarbij Marianne terecht op merkt dat ouders niet meer met de kinderen meegaan. Daarom zou de medewerker van de dierenambulance de basisscholen aanschrijven en uitleg geven over het nest. (althans dat verwacht ik )

 8. Liep onlangs nietsvermoedend met m'n zoontje op dat eiland en daar kwam meneer of mevrouw Zwaan ons zeer boos tegemoet… Die beesten kunnen echt agressief zijn als het om hun nest gaat, dus ik vind het een gevaarlijke situatie zo op zo'n speeleiland. Hoop dat de gemeente actie onderneemt – omwille van de kinderen…

 9. Duh – vandaag weer een paar eenden uit mijn vijver verjaagd. En een Reiger. Dat ze niet in mijn territorium moeten komen heeft moeder natuur er bij mij ook ingebakken. Hoor ik daar "nieuw topic" roepen, iemand?

  Dat kimdjes dat niet horen te doen is duidelijk, maar laten we er geen drama van.maken zeg….

 10. waarom gelijk alle instanties de schuld geven. het probleem is gewoon van deze tijd.ikzelf vind de fout bij de ouders liggen, omdat die te druk zijn met andere dingen en hun kroost niet meegeeft om respect te hebben voor de natuur, een uitzondering daargelaten.gewoon een tijdje even ergens anders spelen anders gebeuren er ongelukken:o

 11. Het nest verplaatsen heeft geen zin. De zwanen keren terug naar het gebied wat ze uitgekozen hebben. Daarbij leggen zwanen koppels maar 1 keer in de 2 jaar eieren.

  Een hek er om heen zetten zal niet veel uitmaken. Denk eerder dat het meer kwaad kan omdat de zwanen hun nest toch wel gaan verdedigen en een hek dat alleen maar moeilijker en gevaarlijker. Afgezien van de hek plaatsers die ook aangevallen zullen worden door een boze zwaan.

  Ouders raad ik aan om de kineren weg te houden bij de zwanen. Ze kunnen behalve flink bijten, met hun vleugels slaan en daarbij genoeg kracht hebben om de botten van kinderen te breken.

 12. "Er is een kans dat de eieren van de zwanen nooit uit zullen gaan komen, omdat instanties geen actie ondernemen."
  -> Nou meneer en mevrouw Zwaan zwemmen er inmiddels met een stuk of 8 jongen rond…

 13. Klopt, gelukkig waren de weersomstandigheden de broedperiode niet zo mooi, waardoor er niet tot nauwelijks gebruik werd gemaakt van het speeleiland. De daar aanwezige ganzen werden regelmatig fors opgejaagd door één van de zwanen. Gelukkig dat het hier geen kinderen betrof.
  Wel spijtig dat de gemeente niets meer van zich heeft laten horen, ondanks toezeggingen.

Reageer