Herdenkingsplechtigheden op Zwolse bevrijdingsdag

Zwolle – Ter ere van de Bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april 1945, verzorgen leerlingen van basisschool De Octopus op vrijdag 13 april om 09.00 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wijkwethouder René de Heer is hierbij aanwezig.

14-04-25011_dodenherdenking_terpelkwijkpark_5.jpg

Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen op maandag 16 april om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogs-monument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woont de herdenking bij. De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkings-plechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. Kinderen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.  


Programma · vrijdag 13 april 2012 van 09.00 – 09.45 uur Pilotenlaan · maandag 16 april van 10.30 – 11.15 uur Ter Pelkwijkpark

Beide programma’s zien er in grote lijnen als volgt uit:

Welkomstwoord door schoolleiding en introductie van bijdrage leerlingen:

– musiceren en voordragen gedichten

– spelen van de Taptoe

– 2 minuten stilte

– Wilhelmus

– vlag hijsen

– bloemen leggen (gemeente Zwolle, leerlingen, schoolleiding en overige belangstellenden)

Afsluitend woord door schoolleiding, einde plechtigheid

Op basisschool de Octopus vindt op vrijdag 13 april aansluitend aan de herdenking

een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein. Gastsprekers de heren Van der Brug, Cornelissen en Schotman vertellen over de oorlog en beantwoorden vragen van leerlingen.

De monumenten

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en is geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument ligt in de wijk Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn omgekomen. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Het centrale oorlogsmonument aan het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 opgericht ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de dag die aanleiding was voor de oprichting ervan. Bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig.

Artikel delen:

Reageer