Zwolle spoort 139.000 aan uitkeringsfraude op

Zwolle – Jaarlijks spoort de sociale recherche in Zwolle voor tonnen aan uitkeringsfraude op. Afgelopen kwartaal is voor € 139.202,- opgespoord. Onderzoek naar misbruik van uitkeringen is belangrijk voor de samenleving. De sociale recherche van de gemeente Zwolle werkt dan ook dagelijks samen politie, het Openbaar Ministerie en diverse andere landelijke instellingen aan het opsporen van uitkeringsfraude. Uitkeringsgerechtigden geven soms bewust of onbewust verkeerde informatie. Om fraude op te sporen zet de gemeente Zwolle alle mogelijke middelen in. Bestandskoppeling is daar één van.

Op die manier vielen ook afgelopen kwartaal fraudeurs door de mand: zij bleken naast hun volledige uitkering inkomsten uit werk te hebben en fraudeerden voor € 9.340-. Uitkeringsfraude heeft vaak te maken met het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Veertien personen bleken afgelopen maanden zo ten onrechte een uitkering te ontvangen. Het hoogste fraudebedrag komt voor rekening van een 37-jarige Zwollenaar, die sinds 2008 samenwoont met een 25-jarige vrouw. Ruim € 45.274,- wordt van het stel teruggevorderd. Zij mogen zich voor de rechter verantwoorden. Dat geldt ook voor twee andere stellen, waar het fraudebedrag opgelopen is tot € 28.088,- en € 10.159,-. Een vierde stel fraudeerde voor € 9.601,-. Ook van hen wordt het fraudebedrag teruggevorderd.

Twee echtparen ontvingen elk een uitkering, maar hielden er duistere praktijken op na. Het ene echtpaar handelde in verdovende middelen en fraudeerde zo voor € 9.565,-. Het andere echtpaar bleek in het bezit te zijn van een hennepplantage en fraudeerde voor € 6.437,-. Beide bedragen vordert de gemeente terug.

Om uitkeringsgerechtigden te informeren over bijstandsfraude, de opsporing en gevolgen ervan, is www.zwolle.nl/bijstandsfraude gelanceerd. Via de site kunnen inwoners ook (anoniem) melding maken van vermoedelijke fraude.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Het hoogste fraudebedrag komt voor rekening van een 37-jarige Zwollenaar, die sinds 2008 samenwoont met een 25-jarige vrouw. Ruim ?? 45.274,- wordt van het stel teruggevorderd.

    Zijn dit Henk en Ingrid ? 😉

  2. Ik lees toch met grote regelmaat deze berichten. Nu ook EUR 150kEUR /kwartaal. Meer dan een half miljoen euro per jaar!

    Er valt dus nog een hoop te besparen.

    Goed speurwerk en hoop dat er stevig verder gespeurd wordt!

  3. Gezellig038: Nee, Henk en Ingrid zijn hardwerkende Nederlanders die meer dan modaal verdienen, drie keer per jaar op vakantie kunnen en gaan, misschien een beetje scheefwonen en graag naar Linda de Mol op zaterdagavond kijken.

Reageer