Alcoholvrije periode biedt ouderen kansen

Zwolle – ‘40 dagen zonder alcohol.’ Steeds meer gemeenten ondersteunen dergelijke projecten waarbij mensen de uitdaging aangaan om gedurende enkele weken af te zien van alcoholconsumptie. Het aantal deelnemers is groot en ondervindt de positieve effecten op de gezondheid. Rob Bovens van Windesheim onderzoekt als lector Verslavingspreventie de werking van deze interventies en acht ze vooral ook kansrijk voor ouderen.

drankvoorouderen.jpg

Onder leiding van Rob Bovens onderzoeken in totaal zeven studenten van de Christelijke Hogeschool Windesheim en van de Christelijke Hogeschool Ede het verloop van dergelijke acties. De eerste resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in een van de workshops tijdens het congres ‘Gun ze toch hun borreltje!?’ op 23 april in Zwolle. Tijdens het congres besteedt Rob Bovens bijzondere aandacht aan de kracht van deze interventie bij ouderen. ‘Onder babyboomers komen veel gewoontedrinkers voor.

Door relatieve welvaart en meer vrije tijd komen zij vaak in situaties terecht, waar de alcohol op tafel staat. Drinken is een automatisme geworden, niet drinken wordt zelfs vaak als afwijkend gezien. Deelnemers aan ‘40-dagen-acties’ worden zich hiervan bewust tijdens een alcoholvrije periode. Ook na afloop van de actie lijkt dit bewustzijn vaak te beklijven.’

Herontdekken van gezondheid

Een periode zonder alcohol geeft deelnemers de kans om de voordelen te ontdekken van een bewustere omgang met alcohol en het af en toe laten staan hiervan. Zij voelen zich fitter, vallen in gewicht af en slapen gemiddeld beter.

Regionale projectenIn steeds meer gemeenten worden initiatieven zoals ’40 dagen zonder alcohol’ georganiseerd. Onlangs werd een dergelijk project succesvol afgesloten in de gemeente Best. Ook in andere delen van het land worden soortgelijke projecten gehouden zoals in de Gooi- en Vechtstreek waar op dit moment twintig groepen deelnemers meedoen aan een alcoholvrije periode van dertig dagen. Het jaarlijkse ‘Nonalcoholnovember’ kent eveneens een groeiend aantal deelnemers. Informatie en inschrijvenHet congres ‘Gun ze toch hun borreltje?!’ wordt op 23 april gehouden in de Buitensociëteit aan het Stationsplein 1 in Zwolle. Het congres is zinvol voor professionals en mantelzorgers die met ouderen werken. Meer informatie is te vinden op de agenda van de website van Windesheim: www.windesheim.nl/agenda.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. @ Observer; Inderdaad daar staat het unieke & onvolprezen http://www.weblogzwolle.nl ook o.a. om bekend:

  – supersnel (zie ook de berichtgeving op het topic "Twee jongens vermist in centrum van Zwolle" en de snelheid van updaten. Volgens mij werkt dat Burgernet ook heel behoorlijk!)

  – kwaliteit

  – en dat allemaal voor nop en vrijwillig

  Kan dat Catshuisstoomketel-overleg in alle opzichten nog een voorbeeld aan nemen.

  * interessant project trouwens ??40 dagen zonder alcohol.?? Weet wel dat velen al veel te ver heen zijn. Maar goed, al zou je 10 mensen kunnen helpen!

Reageer