SP in actie tegen sluiting Het Lumeijn

Zwolle- De SP in Zwolle zal maandag een voorstel indienen in de gemeenteraad tegen de dreigende sluiting van Het Lumeijn. Volgens de partij is deze sluiting van deze school van voortgezet speciaal onderwijs voorbarig en dreigt een kaalslag van het onderwijsaanbod in Zwolle en de regio.

Het besluit van de samenwerkende scholen om het orthopedagogisch centrum te sluiten heeft voor veel onrust en protesten bij ouders en werknemers van het Lumeijn gezorgd. Er is grote angst dat de unieke kennis op het gebied van bijvoorbeeld dyslexie voor de regio verloren gaat. Ook zijn er grote twijfels over of alle leerlingen in het reguliere onderwijs een passende onderwijsplek zullen vinden. SP-raadslid Frank Futselaar wil dat de gemeenteraad de wethouder de opdracht geeft om met de scholen rond de tafel gaat om ervoor te pleiten Het Lumeijn open te houden, in ieder geval tot na de invoering van het passend onderwijs.

Futselaar: ‘Onderdeel van het passend onderwijs is dat de scholen een plan maken voor goede onderwijsondersteuning voor kinderen met speciale behoeften in de regio Zwolle. Op dat plan kunnen gemeente en ouders inspraak hebben. Door het Lumeijn nu voortijdig te sluiten, wordt die medezeggenschap gepasseerd.’

Futselaar is van mening dat de gemeente moet zorgen dat niet uitsluitend financiële afwegingen meespelen bij deze beslissing: ‘Wij weten dat met het passend onderwijs de scholen onaanvaardbaar grote bezuinigingen voor de kiezen krijgen. Maar toch zal bij het onderwijs centraal moeten blijven staan wat de kinderen nodig hebben, niet wat het kost. Desnoods zal de gemeente moeten bijspringen.'

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Hele goede aktie, mijn zoon is al van het Lumeijn af, maar wat er van hem geworden was zonder het Lumeijn? Deze mogelijkheid moet blijven voor kinderen die het heel hard nodig hebben.

  2. Goede actie, deze soort scholen moet echt blijven bestaan!! Heel veel kinderen zullen buiten de boot vallen als dit soort scholen niet meer (mogen) bestaan.

  3. Tja,als je als gemeente dit soort scholen niet steunt,ben je straks geld kwijt aan begeleiding van kinderen/volwassenen die het niet redden in deze maatschappij
    er zijn nu eenmaal kinderen die het even niet redden binnen regulier onderwijs,geef die de mogelijkheid van speciaal onderwijs,het zijn SPECIALE KINDEREN!

  4. overheid ga jullie schamen
    het zijn weer de zwaksten van onze samenleving die het moeten ontgelden onder het mom van zogenaamde bezuinigen die nodig zijn in verband met de crissis. overheid stop toch eens met die graai praktijken en investeer waar het nodig is, in onze kinderen dus want die zijn onze toekomst.

Reageer