Herdenking bevrijding van Zwolle

Zwolle – Ter ere van de Bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april 1945 verzorgden leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma maandagmorgen een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogs-monument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woonde de herdenking bij.

16-04-2012__herdenking_zwolle_bevrijd_terpelkwijkpark_05.jpg

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkings-plechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. Kinderen van de Octopus herdachten afgelopen vrijdag bij het monument aan de Pilotenlaan al de Zwolse bevrijdingsdag. Na muziek en het voordragen van gedichten werd de taptoe gespeeld. Vervolgens waren er twee minuten stilte. Na het spelen en zingen van het Wilhelmus en het hijsen van de vlag werden door de gemeente Zwolle, leerlingen, schooleiding en andere betrokkenen bloemen bij het monument gelegd.

16-04-2012__herdenking_zwolle_bevrijd_terpelkwijkpark_03.jpg

16-04-2012__herdenking_zwolle_bevrijd_terpelkwijkpark_06.jpg

16-04-2012__herdenking_zwolle_bevrijd_terpelkwijkpark_02.jpg

De monumenten

16-04-2012__herdenking_zwolle_bevrijd_terpelkwijkpark_04.jpg

Het centrale oorlogsmonument aan het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 opgericht ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

16-04-2012__herdenking_zwolle_bevrijd_terpelkwijkpark_01.jpg

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de dag die aanleiding was voor de oprichting ervan. Bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer