Nieuwe schaapsherder voor Zwolse schaapskudde

Zwolle – De 47-jarige Arie Huisman is vanaf dit seizoen de nieuwe herder van de Zwolse Schaapskudde. Samen met zijn honden Biene en Kat gaat hij de kudde begeleiden. Arie heeft ruime ervaring met schapen en heeft in het verleden o.a. een melkschapenbedrijf gerund. De vorige schaapsherder Roy Terpstra heeft een nieuwe uitdaging in Schotland gevonden.

11-04-2012_schaapskudde__klooienberglaan_03.jpg

Van april tot en met november begrazen de 250 schapen van het Nederlandse ras Schoonebeeker Heideschaap de graslanden in het Westerveldse en het Holtenbroeker bos. Bij een tekort aan gras kan d eschaapskudde uitwijken richting het Rietpark in Stadshagen. Door schapen als grasmaaier in te zetten, verschaalt de bodem. Hierdoor krijgen andere plantensoorten een kans en komt er meer variatie in de begroeiing. Dit zorgt voor een bloemrijker grasland.

Educatief

Schapen zijn leuk en bovendien heel leerzaam. De schaapsherder kan van alles vertellen over de kudde, het grazen en wat dat allemaal doet voor de natuur. Voor schoolklassen en iedereen die schapen leuk vindt, een leerzaam uitje. Langskomen op de plek waar de kudde graast, kan altijd. Iedereen kan gerust een stukje meelopen.

De schapen verblijven op zaterdag en zondag meestal bij de wijkboerderij De Klooienberg aan de Klooienberglaan 1. Soms zijn de schapen in het weekend te vinden in de nabije omgeving van het Westerveld. Wilt u meer weten over de schaapskudde? Kijk dan op www.zwolle.nl/schaapskudde.

Artikel delen:

Reageer