Eddy Zoëy en Willem Alkema leiden techniekquiz

Zwolle – TalentStad en het Deltion College hadden woensdagmiddag het initiatief genomen om een techniek evenement te organiseren met als insteek jongeren op een vernieuwende manier informeren over kansen en uitdagingen in de techniek.

Leerlingen in Zwolle en regio uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en uit leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs, waren uitgenodigd voor “Who’s the Boss?” Basisschool-, vmbo-, havo-, en vwo klassen gingen de strijd met elkaar aan tijdens een techniekquiz welke wordt geleidt dor Eddy Zoëy en Willem Alkema. Deze quiz was zo vormgegeven dat het jongeren deed verwonderen, uitdagen en inspireren. Na de quiz konden de jongeren hands on aan de slag op de techniekmarkt. Handen uit de mouwen en vervolgens bijvoorbeeld banden verwisselen van een rally auto, een signaalzoeker bouwen, computers demonteren, drones laten vliegen etc. Het evenement vond in het FC Zwolle stadion plaats.

Moeders en leerlingen kiezen massaal voor techniekopleidingen. Althans, dat is een diepgekoesterde wens van zowel het Nederlandse onderwijs, -overheid als –bedrijfsleven. Deze partijen beginnen zich grote zorgen te maken over het teruglopend aantal leerlingen dat voor techniek kiest. In bijna alle techniekrichtingen worden voor de komende jaren grote tekorten aan vakmensen verwacht. Dat terwijl vanuit de overheid is aangegeven dat 4 van de 10 jongeren voor een techniekopleiding zouden moeten kiezen om het huidige “serviceniveau” in Nederland te waarborgen.

Er zijn vanuit verschillende invalshoeken al allerlei initiatieven ontplooid om de instroom in techniekopleidingen op te vijzelen, maar helaas met slechts weinig resultaat. Wij als volwassenen denken te weten waarom jongeren niet meer kiezen voor techniekopleidingen. Maar kloppen de aannames en resultaten uit onderzoeken wel met de werkelijkheid? Een feit is dat jongeren techniekopleidingen zien als saai en stoffig, hoogste tijd dus om het imago van deze branches een stevige boost te geven. Zwolle gaat jongeren door horen, doen en zien, laten ervaren hoe sexy techniek eigenlijk is.

De rol van ouders in het keuzeprocesUit onderzoek is gebleken dat ouders en dan met name moeders, een belangrijke rol vervullen in het keuzeproces van jongeren, daar waar het gaat om het kiezen van een (vervolg) opleiding. Het is daarom belangrijk ouders ook te overtuigen van de mogelijkheden en kansen die een techniekopleiding biedt. Het is dan ook niet voor niets dat ouders van harte zijn uitgenodigd voor het evenement. Er is een extra knipoog gemaakt naar moeders door voor hen een beauty verwenhoek in te richten, waar ze een gratis schoonheidsbehandeling kunnen krijgen en er is een kinderopvanghoek waar ze jongere kinderen onder kunnen brengen.Hoewel het evenement een initiatief is vanuit het onderwijs, wordt het van harte gesteund door de overheid, bedrijfsleven en techniekfondsen. In deze problematiek is het ondertussen vanzelfsprekend dat de verschillende partijen gezamenlijk optrekken om het tij te keren.

Artikel delen:

Reageer