Melders van overlast in Stadshagen bedreigd

Zwolle – Al enige tijd bereikt de VVD in Zwolle berichten dat Stadshagen overlast ondervindt van hangjongeren. Vooral de zaterdagavond is bij uitstek hun avond voor vandalisme, drankmisbruik en geluidsoverlast. Twee jaar geleden speelde een vraagstuk van overlast bij het Twistvlietpark.

Volgens raadslid Ems Post zijn de Wade en de rand van de Milligerplas doelwit van deze jongeren. Zwerfvuil onder andere bestaand uit gebroken glas wordt in ruime mate achtergelaten. Op meldingen bij de politie wordt volgens de VVD gereageerd met het antwoord dat er geen mankracht of vervoer beschikbaar is. Zelf de jongelui tot de orde roepen is volgens de VVD gestaakt na scheldpartijen en bedreigingen.

Dit brengt de VVD in Zwolle tot de volgende vragen:

1. Is de overlast bekend bij het College?

2. Wat zijn uw plannen met betrekking tot aanpak van deze problematiek?

3. Is het mogelijk de verlichting ter plaatse aan te passen?

4. Zijn er plannen om camera’s te plaatsen?

5. Kan er een dossier van deze vandalen worden aangelegd?

6. Kunnen de ouders van deze vandalen aansprakelijk worden gesteld voor door onder hun verantwoordelijkheid vallende kind aangebrachte schade?

7. Wat is er misgegaan bij het optreden van de wijkmanager, wijkbeheerder, wijkagent en alle andere bij de wijk betrokken personen waar deze vandalen mee te maken zouden kunnen krijgen?

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Deze zogenaamde " melders " zijn zelf de oproermakers.
  Dankzij deze melders lijkt alles 1000x zo erg als dat het in werkelijkheid is.
  Jongeren zijn bijvoorbaat al " hangjongeren " of " overlast-makers " wanneer ze op het bankje zitten in het Winkelcentrum Stadshagen.

  Te Absurd voor woorden.
  Misschien moeten niet de Jongeren, maar de ouderen eens worden aangepakt.

 2. Dat ze op het bankje zitten is het probleem niet. De rotzooi die ze achter laten en het gescheur met scooters dat is eerder het probleem. Maar goed dat staat ook in de tekst

  Vooral de zaterdagavond is bij uitstek hun avond voor vandalisme, drankmisbruik en geluidsoverlast

  en als je in de buurt woont weet je waarover gepraat wordt.

 3. Waar is de jongerenwerker? Deze persoon heeft / had de jongerengroepen volgens mij goed in beeld. Wegens bezuinigingen verdampt? Hoor of zie niet veel meer van Travers. Jammer.

 4. Dat is ook waar,
  En zeker weet ik waarover gepraat word,
  Het is alleen jammer dat je er ook op aangesproken word wanneer je tegen het middag uur op het bankje zit in het Winkelcentrum.

  Maakt niet uit welke jeugdige het is ,Iedereen word per defenitie hangjeugd of vandaal genoemd, en DIT moet niet kunnen.

 5. 😮 Papje zelve is toch niet uit zijn armstoel gekomen om

  jongelui tot de orde roepen

  . Die is toch alleen maar met Horeca-promotie/binnenlokken bezig?

 6. Is er ?berhaupt onderzoek gedaan naar deze "signalen"? Ik kom er regelmatig maar volgens mij is het allemaal wat overtrokken. Daarbij kunnen wij jongeren toch gewoon aanspreken? Waarom wordt er direct gewezen naar allemaal instellingen voor "de oplossing"?

 7. Ik weet het, het speelt al jaren. Maar ik heb er ook al jaren geen last van. Heb ook heus weleens wat zien liggen maar laten we ook wel een beetje tolerant naar elkaar blijven. Blijven aanspreken en vooral niet overtrokken reageren. Het riekt soms wat naar sensatie.

 8. Hmmm,

  Kwam de VVD ook een aantal jaren geleden niet ter oren dat de knip in Stadshagen voor veel discussie zorgde?
  En zou de VVD dat ook niet eventjes oplossen? Ik ben de beloftes van Rene de Heer nog steeds niet vergeten!
  Wordt dit het nieuwe paradepaardje van de VVD om de teleurgestelde kiezers een nieuwe wortel voor de neus te houden?

 9. Je bedoelt dat Kiezersbedrog. Had toen Ivo Opstelten op de stoep staan, wilde (VVD-propaganda) er wat zinnigs over zeggen. Maar het meegebrachte camerateam van RTL stopte spontaan met filmen, toen bleek dat ik me er ook in had verdiept. En Ivo stond te verbleken: met die nep-zware stem houding van em. Wil hier net met VVD-collega over Mark en Sybe Schaap (lacht ook altijd, net als René d. H trouwens, maar anders….. echter. En S. heeft wel degelijk wat te melden (= filosoof & Senator met dat boekje laatst) babbelen….heeft ie een afspraak >:(

  Wilde het eigenlijk ook nog over Loekepoek (ex-Zwolleburgemeester) Hermans hebben. Die verantwoordelijk is voor het COA. Na verluidt had hij geen tijd voor het COA (met VVD-er Albayrak die zichzelf onschuldig vindt) omdat ie zo allemachtig veel bijbaantjes heeft…..tja!

  Maar goed, dat gesprekkie doen we wel een keer.

 10. @Diva
  Blijven aanspreken?
  Ik heb nog nooit een "hang"jongere horen zeggen: ⤽wat vervelend dat u last van het geluid van mijn scooter heeft⤝ of ⤽het spijt me dat ik u gestoord heb door mijn herrie⤝ of ⤽sorry, daar heb ik niet bij stil gestaan⤝. En dat niet alleen. Wat daarop behoort te volgen is: ⤽ik ga ervoor zorgen dat u geen last meer van me zult hebben⤝ en ⤽ik zal in het vervolg beter nadenken bij wat ik veroorzaak in mijn omgeving⤝ en ⤽het zal voortaan niet meer gebeuren, daar kunt u van op aan⤝. Nog nooit!
  Een grote bek kun je wel krijgen. Vind je het dan gek dat mensen bij voorbaat al in de irritatiezone schieten als er weer een groepje ("hang"-)jongeren tot diep in de avond en nacht doelloos rond"hangt", herrie maakt en een berg afval achter laat.

 11. @ Geert, misschien is het voor iedereen duidelijk als je zoveel mogelijk steekwoorden onder het woord "hangjongere" wilt plaatsen?
  Geloof namelijk dat niet iedereen zich hetzelfde bij deze sticker voorstelt.

 12. Wat vdberg volgens mij bedoelt Dick is, dat het hier gaat om de het bedreigen van mensen die overlastveroorzakers aanspreken. Die meldingen komen bij VVD binnen.
  Dit onderwerp gaat niet over VVD. Dit onderwerp gaat niet over de Knip. Dit onderwerp gaat niet over Ivo Opstelten die bij je aan de deur stond. Dit onderwerp gaat ook niet over wat je van de VVD vindt.

  Het is inderdaad schandalig dat mensen die jongeren ergens op aanspreken bedreigd worden! Aan de andere kant is het ook niet nodig dat jongeren die gewoon op een bankje zitten en zich niet misdragen verkeerd behandeld worden. Maar: als je je niet misdraagt en iemand spreekt je "daar" op aan…wat zeggen ze dan? Je misdraagt je toch niet? Dus dan kunnen ze je toch nergens op aanspreken?!?

 13. Wat zitten jullie toch te zeuren.
  Verplaats je ook eens in de situatie van deze jongeren. Waar moet je heen, op een doordeweekse of zaterdagavond in Stadshagen? Er is toch totaal niets te doen in deze wijk van Zwolle. Je bent zelf toch ook jong geweest. Jullie klagers zijn de zeurders. Van verveling niets anders te doen dan kijken waar nu weer eens over geklaagd kan worden. Ik zelf ben tegen de 50, wat met je hier als je 16-20 bent en weinig te besteden hebt? Je gaat met je leeftijdsgenoten ergens zitten praten. Is hetzelfde als al die oudjes die overdag massaal bij de appie voor een rollatoroptocht zorgen in de gangpaden. En wat heeft de VVD hier nu mee te maken, om daar te klagen?
  Ga naar de wijkagent of de jongerenwerker, laat die dit rommelprobleem oppakken. Enkele jaren geleden is dit ook goed opgepakt.
  VVD word hier alleen maar weer genoemd om kiezers te winnen, die stem van mij zijn ze trouwens kwijt, loze praatjes over de knip, meneer de Heer !!!!!!

 14. er is nog steeds een ambulante jongerenwerker actief om jongeren aan te spreken, maar volgens mij zijn we als met ze alle als wijk verantwoordelijk voor de sociale cohesie in de wijk. Het probleem is naar mij idee veel groter dan alleen de hangjongeren. Men spreekt elkaar maar weinig en er word niet veel gezamenlijk georganiseerd in de wijk. Dit is absoluut niet iets wat opgelost moet worden door de politie, maar wel door een gezamenlijke aanpak.

  Is het niet mogelijk om gezamenlijk na te denken over lang termijn oplossingen waar alle partijen zich in kunnen vinden. Hier hebben we de politiek toch niet voor nodig.

Reageer