Welzijn staat hoog in het vaandel bij Zwolse dierenweiden

Zwolle – Zwolse dierenweiden zoals wijkboerderijen en buurtweiden hebben een belangrijke functie voor bewoners, jong en oud. Bewoners gebruiken dierenweiden als ontmoetingsplek voor de buurt. Door het contact tussen buurtkinderen en dieren en de activiteiten die er worden georganiseerd hebben de weiden een belangrijke natuur- en milieu educatieve functie. Daarom staat ook het welzijn van de dieren bij alle Zwolse dierenweiden hoog in het vaandel.

In aanwezigheid van buurtkinderen en vrijwilligers, plaatst wethouder Filip van As op feestelijke wijze het eerste Dier Oké bord. Dit vindt plaats op woensdag 25 april om 14.40 uur bij dierenweide ’t Spiekertje, aan het Van Schaikpad in het Ittersumerpark. Samen met Travers Welzijn plaatst de gemeente Zwolle dit voorjaar Dier Oké borden bij alle Zwolse wijkboerderijen en dierenweiden. Het Dier Oké bord is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Zwolle, Travers Welzijn en de dierenweiden. Het Dier Oké bord geeft aan dat een onafhankelijke dierenarts de dierenweide heeft bezocht en daarbij specifiek gekeken is naar de conditie van de dieren, de hokken en de weides. De dierenarts gaat dit jaarlijks doen en als alles goed is wordt dit met een krul op het Dier Oké bord aangegeven.

Ter gelegenheid van de plaatsing van het eerste Dier Oké bord houden de vrijwilligers van ’t Spiekertje extra activiteiten voor de kinderen zoals boerderijspelletjes, boterschudden en het melken van de limonadegeit. DierenweidenIn Zwolle zijn drie wijkboerderijen (Eemhoeve, Schellerhoeve en Klooienberg)

en twaalf buurtweiden. De vierde wijkboerderij, gelegen in de wijk Stadshagen, is in ontwikkeling en voor een deel al in gebruik. Het verschil tussen een wijkboerderij en een buurtweide is globaal dat wijkboerderijen een meer uitgesproken educatieve functie hebben, een groter grondoppervlak beslaan en completer zijn toegerust dan de buurtweides.

Beheer en onderhoud

De gemeente beheert de dierenweides in park Eekhout en de Wezenlanden. In Stadshagen worden de activiteiten voor kinderen al verzorgd door Landstede. Op het moment dat de nieuwe wijkboerderij is ontwikkeld zal Landstede ook het beheer en onderhoud gaan verzorgen. Het organiseren van de kinderactiviteiten en het beheer en onderhoud van de drie overige wijkboerderijen is toevertrouwd aan Travers. Alle activiteiten bij de twaalf buurtweides en het volledige beheer en onderhoud is in handen van de vele Zwolse vrijwilligers.

Artikel delen:

Reageer