WijZ en de Kern gaan ‘De draad weer oppakken’

Zwolle – WijZ en de Kern hebben samen met Buurtzorg en Dimence een nieuw project gelanceerd. Het project heet ‘De draad weer oppakken’ en richt zich op mensen die na een ingrijpende gebeurtenis een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld na het overlijden van een partner, een kind of een ouder, rondom ziekte of door het wegvallen van zorg en ondersteuning. Het project voorziet in de behoefte om daarover te praten, onder meer met vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn goed voorbereid zodat zij mensen kunnen ondersteunen om na een verlies de draad weer op te pakken.

"Uit ervaring weten we dat de belangstelling door familie en vrienden na een ingrijpende gebeurtenis na verloop van tijd afneemt. Mensen kunnen zich dan erg eenzaam voelen, omdat de behoefte om te praten juist zo groot is. Mensen die enige tijd geleden een gezinslid hebben verloren krijgen een brief met de vraag of zij prijs stellen op een gesprek. In het gesprek kan bekeken worden of een extra steuntje nodig en mogelijk is. Dat is een kwestie van samen kijken wat er nodig is. De medewerker kan adviseren om hulp in te schakelen en daarbij zo nodig helpen. Soms is er ondersteuning nodig van andere organisaties zoals thuiszorg of Dimence. Vanuit het project kunnen vrijwilligers worden ingeschakeld die met luisteren en praten veel kunnen betekenen." Vrijwilligers

De vrijwilligers van ‘De draad weer oppakken’ hebben zelf ook een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt. Zij spreken dus uit ervaring, herkennen vaak de situatie en zijn zelf het levende bewijs dat het echt lukt om de draad weer op te pakken. Zij hebben ook een korte opleiding gevolgd, speciaal voor hun vrijwilligerswerk. Daardoor weten ze wat ze moeten doen in situaties die te moeilijk zijn om zelf te bespreken. Daarvoor zijn de medewerkers van WijZ en de Kern altijd achter de hand. Maar er wordt ook samengewerkt met onder meer Dimence en Buurtzorg voor aanvullende deskundigheid en ondersteuning.

Vrijwilligers en deelnemers

Door middel van een persoonlijke brief worden mensen uitgenodigd om deel te nemen. Voor informatie kan contact worden opgenomen met WijZ via 038 8515700. Ook vrijwilligers kunnen bellen met dit nummer voor informatie en aanmelden.

Artikel delen:

Reageer