Het sprookje Zwolle Grimmstad

Ingezonden Column

Zwolle is in het jaar 2012 Grimmstad. Heeft u daar al iets van gemerkt? Hoogstwaarschijnlijk niet. Met veel tamtam werd Zwolle Grimmstad aangekondigd, maar in de praktijk vinden er op bescheiden niveau activiteiten plaats bij de Verhalenboot. Eens per maand vindt er vanaf de Sassenpoort een sprookjeswandeling plaats.

leugenbank_vvv.jpg

Is dat het dan? Ja, tot nu toe wel! Of heeft u bij het passeren van de stadspoort of bij het binnenwandelen van de stadskern gemerkt of gezien dat Zwolle Grimmstad is? Dat is niet mogelijk, want er is niets te zien. Dat zal Jan Tourist ook zo ervaren. Als je dan zo graag Grimmstad wilt zijn laat dat dan ook zien! Zwolle Marketing is regievoerder. Daar mogen wel wat pepers in zou je zeggen. Opdoeken, zoals dat waarschijnlijk met de VVV gaat gebeuren, lijkt mij geen goede zaak. De stadsmarketiers zijn wel van enige waarde geweest bij andere evenementen. Enkele politieke partijen denken daar anders over. Maar er moest en zou iets komen om Zwolle op de kaart te zetten. Dat gaat pas rond de Kerst gebeuren als het IJsbeeldenfestival in het teken van Grimm zal staan. Niet eerder! En dan is 2012 zo goed als voorbij.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Een columnist ๐Ÿ˜€

  Daar gaan we altijd ff voor zitten…later ๐Ÿ˜‰

  Grote voorbeelden?
  – Youp al tientallen jaren wekelijks in NRC
  – Ronald Plasterk toen nog: gesproken column in Buitenhof
  – Wouter Bos gaat "opinies" schrijven in De Volkskrant
  – Vond Jerommeke ook vaak sterk in De Peperbus…ook in de mailcontacten erg vriendelijk: Hoe zou het met Pieter Beljon gaan?

  Bedankt, al wordt ie later gelezen en sorry voor de voorbeelden.
  Zijn wel errug goed!

 2. Volgens de gemeente Zwolle waren we voor wat betreft de toeristische bezoekersaantallen Maastricht toch al gepasseerd?
  Maar de echte stand van zaken voor wat betreft het toeristisch aanbod is eerder als volgt:
  Machine museum: opgedoekt
  Ecodrome: opgedoekt
  De Fundatie: voor langere tijd gesloten
  Stadscamping/camperparkeerplaats: niet aanwezig
  Sassenpoort: altijd op slot
  VVV: binnenkort gesloten
  Tja dan moeten al die Duitsers, Fransozen Amerikanen en Jappanners het hier in Zwolle maar met de Nooterhof en het stoffige Stedelijk Museum doen.

 3. :D:D:D De cartoon….zal nog ff die mop erbij zoeken. Van het Chatlog:

  Een Nederlander, een Duitser, een non en een dame met een kort rokje met een mooie boezem zitten in een treincoupe.

  Op een gegeven moment rijdt de trein een tunnel in, het licht werkt niet dus is het pikdonker. Opeens klinkt er een harde klap en als de trein de tunnel weer uitkomt zit de Duitser pijnlijk in zijn gezicht te wrijven.

  "Net goed", denkt de non, "die Duitser heeft natuurlijk geprobeerd die meid te pakken en die wilde dat niet en heeft hem geslagen!"

  "Net goed", denkt de mooie meid, "die Duitser heeft natuurlijk mij willen pakken in het donker, heeft per ongeluk die non gepakt, die wilde dat niet en heeft hem geslagen!"

  "Scheisse", denkt die Duitser, "die Nederlander heeft natuurlijk geprobeerd die mooie meid te pakken, heeft per ongeluk die non gepakt, die wilde dat niet en heeft hem geprobeerd te slaan. Die Nederlander realiseerde zich dat en heeft gebukt, waardoor ik de klap heb gekregen!"

  En de Nederlander denkt: "In de volgende tunnel sla ik die Duitser gewoon weer op z'n smoel!"

 4. @ Observer, hoorde dat het te duur werd. Tja, in tijden van crisis kan het misschien op deze (cartoon of folders in rekjes elders) manier ook? Wat zei de raad? Zijn er mensen op straat gekomen?

 5. @Dick: De kost gaat nog altijd voor de baat uit he?
  En als raadsleden door de media, bijvoorbeeld deze Weblog worden wakker geschud willen ze nog wel eens actief worden hoor haha.
  Maar zolang de middenstand, ondernemers en de horeca die toch de ruggengraat van het toerisme zijn nog geen cent over hebben voor een paar lampjes als kerstversiering in de binnenstad blijft Zwolle gewoon Zwolle (gaaaap)

 6. Laat columnist Bert de handen uit de mouwen steken. Is enerzijds niet op de hoogte van het aanbod uit verleden(o.a. Rapunzel-Sassenpoort, Sprookjes-3-daagse) en in de toekomst (o.a. Zwolle Unlimited, AnimatieFestival) Er is tevens een verschil tussen regievoerder en organisator. En tot slot; sterk gekozen bestandsnaam van de afbeelding "leugenbank_vvv". Kortom, sterk artikel om wat te roepen ipv zelf mee te denken en doen.

 7. @ Observer; Hele goeie…een gastvrije stad is wel heel veel waard. Zou niet als ongastvrij te boek willen staan.

  Uitstekend wakkerschudmiddel: het onvolprezen weblogzwolle ๐Ÿ˜€

  Helaas hebben Rana en John inmiddels voor twitter gekozen. Misschien omdat het makkelijker en 1-zijdige communicatie kan zijn….groter bereik? Dat weet ik niet….hier kijken toch dagelijks (voortdurend tussen ong. 8.00-0.00) 100 mensen. Zou mooi zijn als Hans van E. weer eens met cijfers kwam????
  Verschijnt Fred hier niet meer. Ook Frankwin is schijnbaar ff wat anders aan het doen. Twittert ook geloof ik.

  Bedankt voor de info, wist te weinig van dit onderwerp. Zou mooi zijn als er een HORECA, middenstand, ondernemer (of -gerelateerd) persoon kwam reageren…

  Maar zolang de middenstand, ondernemers en de horeca die toch de ruggengraat van het toerisme zijn nog geen cent over hebben voor een paar lampjes als kerstversiering in de binnenstad blijft Zwolle gewoon Zwolle (gaaaap)

  Die geen cent-overhebben afgang heb ik ook gelezen: verkeerde zuunigheid…lekker mee doorgaan. Kan onze toekomst de betekenis van "blauwe vingers" ook nog goed verklaren……en wel alle prijzen opschroeven….kan nog triester worden met de nakende BTW-verhoging

  >:(

 8. Bericht door Grimm, op 20 april 2012 om 13:58
  En tot slot; sterk gekozen bestandsnaam van de afbeelding "leugenbank_vvv".

  Voor zover ik weet, is de bestandsnaam volkomen relevant. Niet bekend met het begrip "Leugenbank"? KLIK – genoeg dezelfde voorbeelden.

 9. Bericht door dick, op 20 april 2012 om 14:03
  Zou mooi zijn als Hans van E. weer eens met cijfers kwam????

  Gelijk even voor je gekeken in de stats. ๐Ÿ˜‰
  Per maand hebben we gemiddeld 47751 unieke IP's, gemiddeld 223824 bezoeken, gemiddeld 1144445 keer een pagina bekeken en gemiddeld 13120590 hits.
  Het daggemiddelde staat nu op 8452 unieke IP's, 43227 keer dat een pagina bekeken is, en 519113 hits, per dag dus, gemiddeld.
  De loadbalancer doet tussen de 1,5 en 2 TB per maand aan uitgaand dataverkeer.
  En de maand mei moet nog komen… ๐Ÿ˜€

 10. @Hans: Ik ken de betekenis maar kan me indenken dat spontane associatie anders gelegd worden en daarmee doe je VVV medewerkers wellicht te kort…

  @Dick: Nee ik exploiteer niet iets in Zwolle vanuit ondernemerschap o.i.d. maar vind gewoon de aanname niet berusten op waarheid. Als je website zwollegrimmstad leest zie je dat de insteek van het project ietwat anders is dan columnist wil doen voorkomen.

  Het blijft slechts mijn mening, evengoed als de mening van Bert gerespecteerd dient te worden..

 11. De kern is dat er van Zwolle Grimmstad niets te zien is als je in Zwolle rondloopt. Dat is een waarheid als een koe. En die paar relatief kleine activiteiten, dat mag de naam Grimmstad niet hebben.

 12. Hรฉ Hans, da's lang geleden!

  Leugenbank ja; mooie vondst.

  DUIZELINGWEKKENDE cijfers Hans….is dat nog meer of minder als pakweg een jaar geleden of zo?

  Is MEI vaak een topmaand; dat ook de tekstuele vogels veel eieren leggen?

 13. @dick: Jep, drukke tijden, idd ff geleden ๐Ÿ˜‰
  De bezoekersaantallen zijn de afgelopen 6 maanden bijna verdrievoudigd. Alleen het aantal hits is (wegens veranderde configuratie) de afgelopen maanden anders gemeten (belasting wordt verdeeld over meerdere achterliggende servers, dus de gemeten aantallen vallen lager uit dan in werkelijkheid).
  De maand mei is altijd een topper vanwege evenementen als Bevrijdingsfestival en Fusion Of Dance.
  Verder verwacht ik over niet al te lange tijd de 5000 volgers op Twitter bereikt te hebben.. ;D

  Even on-topic: bij het plaatsen van afbeeldingen is het altijd belangrijk om een relevante bestandsnaam eraan te geven, voor de zoekmachines en bezoekers via mobiele of andere tragere verbindingen, die het laden van afbeeldingen uit hebben staan. Ik denk niet dat de plaatser van de afbeelding er slechte bedoelingen mee heeft gehad. Leugenbank + VVV zijn gewoon precies de twee kernwoorden van de afbeelding, net zoals met de andere Leugenbank-afbeeldingen uit het verleden hier. ๐Ÿ™‚

 14. Vwb bedoeling plaatser: eens…dat denk ik ook niet kijkend naar zijn historische achtergrond en interesse.
  Vwb signing (binnen)stad…ook eens. Vraag blijft dan wel wie dit moet verzorgen. Allen de schouders er onder zou ik zeggen.

 15. :D:D:D Afeelopen half jaar aantal bezoekers WLZ bijna 3x zo hoog.

  Wow wat een heerlijke technische info ook.

  Oh, hoor alleen maar goeie getallen over Twitter…5000e volger.
  Extra reden om niet ook nog op twitter te gaan. @ Gezellig zal ook wel volger zijn….is HIER de laatste tijd te weinig >:(

  Afbeeldingen vind ik idd interessant…zo heb ik de laatste cartoon op geenstijl maar niet gekopieerd (leek me veel te groot).
  Vind het wel vreemd dat het sinds kort even duurt voor een link (lijkt willekeurige link) wordt geplaatst? Ben zelf zo ongeduldig dat ik toch plaats wat ik "onder de knop" heb, zodat het er soms 2x staat. Maar heb jij een vermoeden waar dat vandaan komt?

  sh*t te lang off-topic ook nog een on-topic-slot:

  Eens met kernwoorden, al nam ik de vrijheid (13:39) om de Duitser als kernwoord te pakken "een hoog 'wo ist der bahnhoff-gehalte'".

  Eens, weet het wel zo goed als zeker

  Ik denk niet dat de plaatser van de afbeelding er slechte bedoelingen mee heeft gehad.

 16. Bericht door dick, op 20 april 2012 om 14:43
  Vind het wel vreemd dat het sinds kort even duurt voor een link (lijkt willekeurige link) wordt geplaatst? Ben zelf zo ongeduldig dat ik toch plaats wat ik "onder de knop" heb, zodat het er soms 2x staat. Maar heb jij een vermoeden waar dat vandaan komt?

  Ik heb geen idee (ikzelf houd niet de lijst bij met wat direct door komt en wat eerst gemodereerd moet worden, dus weet het niet) maar kan er wel even naar kijken.
  Edit: fout er in gevonden, een komma moest een punt zijn.

  Wel is het zo, dat er zoveel gebeurt in Zwolle dat we als WZ-team veel onderweg zijn en minder achter (voor, eigenlijk) de computer kunnen zijn daardoor.

  Afbeeldingen zijn zeker interessant, vaker nog pakkender dan tekst. En persoonlijk vind ik het werk van Bert dan ook nog eens een welkome en scherpe aanvulling. ๐Ÿ˜‰
  En inderdaad, met ons allen de schouders eronder lijkt mij het beste idee om Zwolle tot Grimmstad te maken. Maar… wie trekt de kar? Wie neemt initiatieven? Wie brengt mensen bij elkaar, wie financiert het en zorgt dat zoiets verder uit wordt gewerkt?
  Ik denk dat er dan toch een (grote) werkgroep nodig is. Is deze er wel?

 17. @observer je vergeet een hele serie festivals die duizenden tot honderdduizenden mensen trekken. Maar ja, die maken teveel lawaai he ๐Ÿ˜›

 18. ๐Ÿ˜€ @ Hans; Fout gevonden: geniaal! Hoop dat de mooie modellen, die jij strak vastlegt niet onder deze . en , lijden ๐Ÿ˜ฎ

  Cartoons zijn idd (nogal zonder uitzondering) sprekender dan tekst. Fokke en Sukke is zo'n heerlijk voorbeeld.

  Ja, Bert vult die gesprekken 'bej de pomp' uitstekend in!
  Steekt zijn nek ook nog eens uit met zijn tekst.
  Interessant item ook: VVV uit een stad en Grimmstad. Ook een mooie gelegenheid voor "Grimm" om ons uit te leggen hoe het dan wel met de Grimmstad zit.

  Goeie vragen ook: wie trekt de kar en wie betaald? Zouden de initiatiefnemers geen site of zo hebben? Misschien iemand die aan de wortels stond van Grimmstad hier ff inkomen?

  Het mes snijdt aan een kant of 6 :D:D:D

 19. @Grimm, Voordat je nog meer dingen zomaar aanneemt, Bert is tekenaar, geen columnist (ook niet van deze column)
  En de bestandsnaam leugenbank voor deze bank-tekening is gewoon overgenomen van de benaming die dit soort "hangouderenbankjes" van oudsher al kregen.
  En deze verklaring mijnerzijds is geen sprookje:D:D:D

 20. Observer je vergeet een hele serie festivals die duizenden tot honderdduizenden mensen trekken. Maar ja, die maken teveel lawaai he

  Oei!!! Japser, dat was weer een flinke linkse directe van je
  Nee inderdaad, die festivalbezoekers hebben de VVV niet nodig, die vinden hun weg wel op het geluid af ๐Ÿ˜‰

 21. Sprookjes in Zwolle …

  Er was eens een lief kneuterig provinciestadje. Lellebel, de tovercommissaris van de koningin van sprookjesland, vond het maar een klein gehucht, niet op welke kaart dan ook terug te vinden. Hoe goed ze ook zocht in de cijfertjes van het historische centrum va de provincie, het stadje kwam er maar karig af. Ze was het helemaal niet eens met de vrienden van de stadskern, ze noemden zich nog lang niet zo lang geleden heel anders, maar het klonk wel lekker modern. Die vrienden vonden namelijk dat het kleine kneuterige binnenstadje voor eens zo was gemaakt, en voor altijd zo zou moeten blijven. Lellebel en haar belangrijke maten in de raad voor de provincie wisten wel raad met het kleine stadje. Gezamelijk, democratisch noemden ze dit, verklaarden ze het stadje tot "veels te klein voor wat wij willen", maar verpakten dit in de pakkende slogan, Zwolle Groeistad. Allerlei mooi campagnes en plannen werden gepresenteerd aan de mensen die er woonden. De een nog mooier en grootser dan de andere. Alle mooie plekjes in het zo rustige provinciehoofdstadje moesten eraan geloven. Dit was een toekomstvisie die nog niet helemaal was doorgedrongen tot de vrienden van het stadje. Eerst moesten een mooie oude kerk in de binnenstad wijken voor een winkelcentrum, heel vee leuke oude huisjes gingen tegen de vlakte om plaats te maken voor een gezellige "koop alles hier boulevard". Waardoor een heleboel kleine winkeliertjes falliet moesten, alle klanten gingen immers niet meer op zoek, alles was in het nieuwe centrum voorhanden. De binnenstad moest groter, en beter bereikbaa worden, er zou een heuse snelweg komen, dwars door oud assendorp. Gelukkig is dit niet door gegaan, want de mensen die er woonden willen nou eenmaal niet een autobaan als achtertuin. Oude huizen, van de vroegere gouverneur geloof ik, gingen met de sloperskogel tegen de vlakte. Er moesten nieuwe appartementen komen, voor de nieuwe luxe stadgenoten. En ja hoor, alweer bijna een klein winkeltje falliet, die nieuwe mensen hielden niet van vis bleek later. Er kwamen ook heel grote woonwijken bij. Holtenbroek, genoemd naar de oude weilanden die daar eerst waren, Aalanden en Stadhagen kwamen niet veel later om de groeistuipen van het stadje op te vangen.
  Een zwembad, al heel lang in de openlucht was bijna afgebroken, een mooie molen daar dichtbij, ze liggen allemaal op de lijst van de grote sloperskogel. Moderner is het motto. Alles aan de kant voor onze projectideeรซnbus. Gooi er een miljoen of wat in, en je krijgt er een Theater voor de luxe restaurantbezoekers voor terug. In mei leggen alle tekst schrijvers een ei, maar hier ligt ie op het dak van een museum, alsof dat er ook nog even bij kan.
  Sprookjesstad, er was ooit een festival … de stad als theater, maar dat is wegbezuinigd ofzo. Om op haar beurt weer plaats te maken voor een ander idee. Een festival met een kleurtje dit keer, al vind ik zelf dat er meer een luchtje aan zit. Maar ook dit moest stoppen. Verkeerde vingers in de subsidiepot zeker. Ik weet, het slaat nergens op, maar net als onze voetbalclub, liefkozend onze fc genoemd … alles moet mee in de vaart de vooruitgang, en krijgt daarom zijn oude naam terug. Ik vraag me soms af, wie bedenkt zoiets … en beter nog, hoe kom je van dit soort onzin af.
  Lellebel, de commissaris van de koningin van sprookjesland, had beter vroeger nooit inZwolle moeten gaan wonen.

 22. Tja d?t kump der van.
  Der bint altied raosleden die denken d?t un spreukies wel wรถrren geleufd. En zi'j bint der van aovertuugd d?t zi'j belangriek bint.
  Der wรถr-k toch zo muu van.

 23. Beste Columnschrijver,
  Misschien moet je even de media wat beter bijhouden. Rapunzel Sassenpoort begin dit jaar, sprookjesdriedaagse Odeon eind 2011 als aankondiging van Grimmstad, a.s. juni 26 (!) evenementen tijdens Zwolle Unlimited (eerste weekeinde van juni) allen in het teken van Grimm. Op 5 mei een doorlopende carrousel van grimmverhalen.
  Verder; Zwolle Grimmstad is een co-creatieproject dat vanuit de stad gedragen moet worden. Zou jij ook kunnen zijn. Beste stuurlui staan aan wal, zeggen ze altijd. Dat belooft wat dus, als jij je gaat inzetten voor Grimmstad. Hang jij die 80 uithangborden op bij entree van de stad. Hebben wij even geen tijd voor. Druk met Grimm. Dank!

 24. Bij een beoordeling van iets gaat het vaak om gedrag en wat je daarvan ziet. Ik merk en zie niets van Grimmstad. De columnschrijver heeft dan wel een steekhoudend punt. Blaas dan niet zo hoog van de toren. En de columnschrijver in beweging zetten om Grimmstad w?l tot een succes te maken is natuurlijk om te ;D

Reageer