Extra avond over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog

Zwolle – Wegens grote belangstelling voor de Historische Avond 12 april jongstleden organiseert het HCO op donderdagavond 3 mei 2012 een extra bijeenkomst over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog. De presentatie wordt verzorgd door Paul Harmens. Harmens zal een film en foto’s laten zien en deze uitgebreid toelichten met feiten en anekdotes.

Dit jaar is gekozen voor de film ‘Burgemeesters in oorlogstijd’, gemaakt door de NPS met bronnen uit het Historisch Centrum Overijssel. De film gaat over de moeilijke positie waarin drie Zwolse oorlogsburgemeesters zich bevonden: burgemeester Van Walsum, burgemeester Van Karnebeek en de NSB-burgemeester Meerkamp van Embden. De burgemeesters vormden een schakel tussen het Duitse bezettingsbestuur en de Nederlandse samenleving. Ze moesten op zoek naar een manier om er ‘het beste van te maken’. Maar daarmee werden ze, vaak onbedoeld, een instrument van de Duitse bezettingspolitiek. Harmens, WOII-collectiebeheerder en deskundige, zal aandacht schenken aan nieuw verworven fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de fotopresentatie vertelt hij wat er is gebeurd, waar de foto genomen is en hoe dezelfde locatie er nu uit ziet.

Aanvang: De avond begint om 20:00 uur en is rond 22:00 uur afgelopen.

Deelname: Deelname is gratis.

Locatie: Van Wevelinkhovenstraat, Zwolle. Vrij parkeren.

Aanmelden: Graag opgeven bij de receptie via: Tel. 038 426 63 00 (dinsdag t/m vrijdag).

Mail: contacthco@historischcentrumoverijssel.nl

Historische Avonden

De lezing is onderdeel van de Historische Avonden, een lezingenreeks over de geschiedenis van Zwolle geïnitieerd door 5 historische organisaties. Voor meer informatie kijk op: www.historischcentrumoverijssel.nl.

Artikel delen:

Reageer