MBO studenten Zwolle teveel geld kwijt aan OV

Zwolle – MBO studenten van het Deltion College in Zwolle zijn niet alleen lang onderweg naar hun opleiding, degenen die jonger zijn dan 18 betalen hier vaak ook nog eens de hoofdprijs voor. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een door de PvdA georganiseerde enquêteactie.
 

pvda_deltion_3589.jpg
Foto: Ron van Toorenenburg

Eind vorige jaar werden meer dan 160 mbo studenten via een vragenlijst gevraagd naar hun ervaringen met het openbaar vervoer. Tweede Kamerlid en woordvoerder OV Jacques Monasch: “We hebben mbo studenten gesproken uit Westervelde, Duiven en Balk. Zij zijn dagelijks vier uur onderweg en betalen 400 euro aan reiskosten per maand. Dat is echt ongehoord.” Op maandag 23 april worden de resultaten in aanwezigheid van Eefke Meijerink (fractievoorzitter PvdA Zwolle) en Jacques Monasch (o.v.b.) gepresenteerd aan de Studentenraad van het Deltion College. De PvdA vindt het belangrijk dat de studenten om wie het gaat geïnformeerd worden over de uitkomsten van de enquêteactie. De partij hecht grote waarde aan het Middelbaar Beroeps Onderwijs en haar studenten.

Studenten die worden opgeleid tot vakmensen en na het afronden van hun opleiding een cruciale rol spelen in de samenleving. Het zijn de verplegers, bouwvakkers, agenten, automonteurs, kappers en accountants van de toekomst. Een drijvende kracht van onze economie. Goed mbo onderwijs is dan ook onontbeerlijk en de toegankelijkheid ervan vormt hiervoor een belangrijke voorwaarde.
Hoe toegankelijk is het mbo onderwijs echter als je dagelijks een paar uur onderweg bent en maandelijks honderden euro’s kwijt bent aan reiskosten?
Waar andere studenten hun reiskosten vergoed krijgen geldt dat niet voor mbo studenten onder de 18. Deze groep moet alles zelf betalen en dat is onwenselijk. De PvdA wil dat hier een eind aan komt en pleit daarom voor een OV trajectkaart voor mbo studenten die jonger zijn dan 18.
De PvdA wil van mbo studenten zelf horen hoe zij aankijken tegen het openbaar vervoer en reist derhalve stad en land af. De afgelopen maanden bezocht de partij naast het Deltion College mbo instellingen in Tilburg, Heerenveen, Arnhem en Spijkenisse. Volgende week staat er nog een bezoek aan Hoorn gepland. Eind mei wordt het geheel aan resultaten gepresenteerd.
Artikel delen:
Reacties 2
  1. Goed van de PvdA dat ze in actie komen voor de (toekomstige) 'werkende burgers'. Dat hebben we de laatste jaren te weinig gezien.

    Helaas gaat het weer over geld en dan met name het gratis weggeven ervan. Als je Mbo-ers gratis of goedkoop OV gaat geven…dat geld moet ergens vandaan komen.

    Hoe evident wil je de uitkomsten trouwens hebben. Je vraagt iemand of 100 euro per maand veel geld is voor vervoer. Natuurlijk is dat veel geld, maar je krijgt er ook wat goeds voor terug: namelijk kennis. De trant is dat op het Hbo de studenten straks ook meer moeten lenen, ook voor de OV-kaart. Zie niet in waarom dit voor het Mbo niet zou gelden.

    En dan nog sterker: 3 studenten kwamen van 'ver'. Waarschijnlijk 500 anderen uit Zwolle en omstreken dus. Lekker subjectief allemaal. Wat moet iemand uit Duiven (onder Arnhem) trouwens in Zwolle op school. Zijn en geen ROC's met een vergelijkbare studie in Arnhem, Nijmegen, Zutphen, Deventer, Apeldoorn, Ede… Natuurlijk duurt het lang om zulke afstanden te bereizen en zijn die kosten hoog. Maar dat kun je de overheid moeilijk kwalijk nemen. Als PvdA zou ik dus de 'excessen' er uit halen om de aandacht op de grote groep waar het écht om te gaat te vestigen.

Reageer