Succes wielrensters Mickey Nijkamp en Phaedra Krol

Zwolle – Mickey Nijkamp en Phaedra Krol van de Zwolse wielrenvereniging De Hanzerenners hebben zaterdag goede zaken gedaan in de strijd om deelname aan het Nederlands Kampioenschap. Beide jeugdige rensters wonnen in hun leeftijdscategorie de eerste plaats. De wedstrijd werd verreden  op het eigen parcours van de Hanzerenners aan de Wijthmenerplas.

wielrennen_3.jpg

Zo’n 300 wielrenners tussen de 8 en 14 jaar streden zaterdag om een plekje om mee te kunnen doen aan het Nederlands Kampioenschap dat in juni verreden wordt. Hoewel het dus om een jeugdwedstrijd ging, had het alles weg van een wedstrijd voor  de echte profs. Zo waren er rondemissen voor de winnaars, reserve wielen voor als de renners tijdens de wedstrijden lek reden, en werden blote benen nog snel even in de olie gezet tegen kou.


Vol tegen de wind

Het bochtige parcours aan de parkeerterreinen van de Wythemenerplas is er één voor de meer technische rijders; totale lengte van het rondje is één kilometer, met een lang gerekt stuk vol tegen de wind in, en daarna regelmatig hard in de remmen en opletten dat je niet uit de bochten vliegt. Per leeftijdscategorie moeten er langer gefietst worden, kinderen vanaf 8 jaar fietsen 8 rondjes en de oudsten van 13 en 14 moeten maarliefst 30 ronden met elkaar de strijd aan. En als je dan met zo’n 50 gespannen renners van je eigen leeftijd tussen de dranghekken staat te wachten, is het zaak om zo snel mogelijk voorop te komen. Eén keer moet de start zelfs worden over gedaan omdat er teveel coureurs al in de eerste meters op de grond of in de hekken belanden.

De 12 jarige Phaedra Krol ziet haar ambities om later zelf profrenner te worden, weer een stapje dichterbij komen. De renster reed de 20 ronden goed mee in het peloton, en gaf daarbij regelmatig het tempo aan. Voor haar zelf was het dan ook logisch dat ze uiteindelijk de spannende finale won: ‘Ik ken het parcours door en door omdat we hier met de jeugdafdeling van de Hanzerenners twee keer in de week oefenen ,’ vertelt Phaedra, voordat ze breed lachend de hoogste plek op het podium betreedt. Niet de eerste keer trouwens dit jaar, eerder al won ze in Almelo en Oldenzaal, maar nog nooit had ze zoveel tegenstanders in haar categorie als bij de Wythmenerplas.

Voorsprong

Ook Mickey Nijkamp kan deelname aan het Nederlands Kampioenschap niet meer ontgaan. De 10 jarige wielrenster en huidig Nederlands kampioene uit Zwolle deed een jaar geleden nog heel verlegen voor het eerst mee aan deze wedstrijd. Zaterdagmorgen was ze al een stuk brutaler en had ze bij de finish zelfs al een voorsprong op het peloton. Toch vond Mickey het een zware wedstrijd; ‘Die wind was soms best heftig, ik ben dit keer veel moeier dan na de andere wedstrijden,’ hijgt ze na haar rit. Ook voor Mickey was het dit jaar al de derde keer dat ze een voorronde voor het NK wist te winnen.

Bijzonder was de wedstrijd voor 12 en 13 jarigen, over in totaal 25 kilometer. Al vanaf de start nam de 13 jarige Wim Wittenberg uit de omgeving van Nijmegen in zijn eentje de leiding. En met nog acht ronden te gaan, wist hij het peloton al weer in te halen, en daarna nog zo hard door te stampen dat hij die groep ook nog eens volledig uit elkaar wist te trekken. Een jeugdige renner met een grote toekomst in het verschiet.

In totaal deden er zaterdag 19 jeugdleden van de Hanzerenners mee aan deze thuiswedstrijd. Naast de podiumplaatsen van Phaedra en Mickey, waren er nog verschillende rijders die net buiten de prijzen vielen, maar wel punten behaalden voor het N.K. De verwachting is dat negen Hanzerenners in de verschillende voorrondes genoeg punten halen om hier aan de start te komen. De volledige uitslag is terug te vinden op www.hanzerenners.nl.

Artikel delen:

Reageer