Film An Inconvenient Truth voor medewerkers gemeente Zwolle

De ruim 1100 medewerkers van de gemeente Zwolle krijgen de gelegenheid de film van Al Gore ‘An inconvenient Truth’ te bekijken. Wethouder Gerard van Dooremolen: “Het milieu is van iedereen. We hebben er allemaal mee te maken, dus ook met de klimaatverandering: op het werk, school en thuis. De zorg voor het milieu is ook een zorg van de medewerkers van de gemeente Zwolle. De film drukt ons met de neus op de feiten en geeft aan dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen, ook op het werk.” 

De dvd met de Al Gorefilm is begin mei door de gemeente Zwolle gratis beschikbaar gesteld aan alle Zwolse scholen. Veel scholen hebben het initiatief opgepakt en de film getoond aan leerlingen en leraren. “De jeugd heeft de toekomst en de klimaatverandering gaat hen dan ook in het bijzonder aan, maar iets uitdragen en er zelf geen kennis van nemen kan natuurlijk niet. Daarom geven we onze medewerkers de gelegenheid de film ook te zien”, aldus de wethouder. Het programma dat de medewerkers wordt aangeboden duurt drie uur. Na de vertoning van de film kunnen de medewerkers deelnemen aan een workshop. Het college van B&W woont één van deze workshops bij. De raads- en commissieleden krijgen binnenkort hetzelfde programma aangeboden.

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Kunnen ze dan ’s nachts ook eens een lampje uitdoen in die overheidsgebouwen? Als je ziet hoeveel licht daar wordt verkwist, en dan moeten wij klooien met 1 of 2 spaarlampjes.


  Maak melding

 2. Ik stoor me mateloos aan de indoctrinatie van de gemeente Zwolle. Moeten wij als burgers binnenkort ook verplicht naar deze “leugenachtige” film gaan kijken?


  Maak melding

 3. Ik neem aan dat jij de film al gezien hebt?

  Wees blij dat we in een gemeente wonen die niet zijn kop in het zand steekt, maar zijn medewerkers wil waarschuwen voor de eventuele gevaren van de klimaatverandering.


  Maak melding

 4. Het is inderdaad een zeer controversieel onderwerp. De meeste wetenschappers geven aan dat het inderdaad wat warmer wordt. In hoeverre dit te wijten valt aan menselijke activiteit blijft minder duidelijk. Persoonlijk geloof ik wel dat rokende schoorstenen niet echt goed voor het milieu zijn, maar ik geloof ook dat de aarde wel vaker warmteverschillen heeft doorstaan.

  Een grappig gegeven is dat meneer Gore in zijn prive-vliegtuig al heel wat meer aan het broeikas-effect heeft bijgedragen dan ondergetekende. Bovendien had hij zijn film ook wel op Video.Google kunnen zetten: Dan hadden we em allemaal al gezien… ..maar nee, je kunt zijn idealistische dvd via zijn site bestellen….

  Nogmaals, ik geloof wel dat het warmer wordt en ik ben ook best voor maatregelen, maar de vraag is wat voor maatregelen dat mogen worden. Zonder problemen kan ik nu al wat constructie’s verzinnen: Omdat de aarde warmer wordt moet jij een koolstoffilter voor jouw auto kopen anders wordt ‘ie niet goedgekeurd of je belasting gaat omhoog. Vanwege de tsunami gaat je energierekening omhoog, zodat je meer bewust bent van de schade die je aanricht. Om tornado’s tegen te gaan is het een goed plan om elke auto van een zender te voorzien en je voor elke kilometer te laten betalen…

  Je begrijpt dat de burger, na het zien van het grote gevaar, zich wil inzetten om het gevaar te stoppen. Dus die dure filter of het rekeningrijden is ineens een minder groot probleem, ondanks dat de productiekosten van een filter ook energie slurpen. De vraag of het daadwerkelijk de problemen oplost is blijkbaar minder relevant. V.b.: 1. De hybride-auto Prius is dan minder belastend voor het milieu, maar het is niets meer dan een extra auto in het wagenpark… 2. De productiekosten van een nieuwe filter vreten ook energie…

  Dat we een economisch systeem hebben dat continu meer energie verbruikt om gezond te blijven wordt graag buiten beschouwing gelaten. Ondertussen gaat de burger zometeen betalen voor maatregelen die niets meer doen dan de economie een boost geven, maar het milieu niet zullen verbeteren…

  Het is zowieso een beetje vreemd: We worden banggemaakt met het broeikaseffect ?©n de olietekorten. Je zou zeggen dat als er geen olie meer is, we ook het broeikas-effect niet meer kunnen versterken.. (Ja, we kunnen ook nog even door met kolen misschien, maar je begrijpt het..) Beide gegevens zijn argumenten om het voor de bezorgde burgers duurder te maken, maar beide gaan niet tegelijkertijd op…

  Nu worden we als burgers klaargestoomd voor nieuwe kerncentrale’s: We mogen in deze tijden van energie-schaarste dergelijke maatregelen niet uitsluiten; Tenminste zo beweert de politiek nu al een tijdje. Dat we als Westerse wereld Iran geen kernenergie gunnen is ook een beetje wrang: Zeker als het ons om de olie gaat die in dat gebied te vinden is…

  Een ander facet is het concept dat het globale probleem van het broeikas-effect om een globale oplossing vraagt, waarbij dit ongetwijfeld als argument zal dienen voor het versterken van een globale overheid. Deze overheid staat dan ver van de burger af, maar eist zometeen wel dat elke auto van GPS is voorzien en je voor elke kilometer moet betalen: Ten koste van de privacy en democratische principe’s.

  Terwijl we hier ook best een Zwolsch energiebedrijf kunnen opstarten. De burger is dan aandeelhouder van een Windmolenpark en bespaart, of zelfs verdient dan geld. Dan hebben we allemaal energie, wat een collectief belang is, ?©n we hebben korte bestuurslijnen binnen een democratisch principe. Dit is geen communisme met een centrale overheid, maar een samenwerkingsverband van een collectief dat haar collega’s daadwerkelijk kent. Het decentraliseren van macht en het zelfstandig inrichten van regio’s is hetgene waar ik op zou inzetten. De samenwerking op Nationaal, Europees en Globaal niveau zou ik niet willen verminderen, maar dit dient op basis van vrijwilligheid te geschieden.

  Het is overigens een goede zaak dat ambtenaren op de hoogte zijn van belangrijke onderwerpen. Dat ze de film van Gore bekijken lijkt me geen slechte zaak. Ik wil hem zelf ook nog wel eens zien: Als ‘ie gratis, zoals ?©cht idealistisch materiaal, op het internet is te bekijken….

  Overigens heb ik ook nog wel een paar interesante documentaire’s/lezingen die ik de werknemers van de staat wil aanraden,…. Ik vind het dan ook een beetje bizar dat de film van Gore ineens alle aandacht krijgt….. Kost dat eigenlijk nog belastingcenten? ….en kan ik dan ook zo’n gratis dvd-tje krijgen, zonder dat Gore er brandstof voor zijn vliegtuigje van koopt?

  Groetjes… Rinze.


  Maak melding

 5. Niet te snel oordelen Rinze, An Inconvenient Truth is sinds februari volledig gratis en voor niets te bekijken op Google Video.


  Maak melding

 6. Je vast gelijk,.. maar ik zie hem niet staan bij google. Wel een overdosis aan trailers, lezingen en tegendocumentaire’s,.. Daarnaast blijft de rest van mijn betoog gewoon overeind en vraag ik me nu af waarom men dan alsnog “gratis” dvd-tjes weggeeft als men ook gewoon een linkje naar video.google kan geven….

  De vele tegendocumentaire’s die je kunt vinden komen hoogstwaarschijnlijk uit de koker van de olie-industrie. Een aardige documentaire die dit behandeld is de volgende link:

  http://video.google.nl/videoplay?docid=-8012901811669462665&q=global+warming+canada+duration%3Along (Hier hoef je dus geen dvd voor te kopen..)

  K, waar precies staat ie nu bij Google? Ik zal nog eens zoeken…  Maak melding

 7. Correctie,. ik lees nergens dat ze dvdtjes weggeven. De film wordt slechts beschikbaar gesteld en dat hoeft dan niet veel te kosten.. My-Bad,.Xcuse!


  Maak melding

 8. Zo, ik heb hem gezien (De documentaire die Rinze ons aanraadt). Hoewel ik altijd vrij sceptisch sta tegenover complottheorieen zet deze docu je wel aan het denken.

  “There are things more important than politics”


  Maak melding

 9. Ohja, beelden van afbrekende ijsbergen doen het ook altijd erg goed in de media. Ik weet niet wat jullie van Gletsjers weten, maar die dingen zijn constant in beweging, dus breken er ook stukken af aan het eind. Dat hoeft dus niet direct aan klimaatverandering gekoppeld te zijn, al doen ze dat wel geloven.
  Verder moet je je afvragen wat er zo raar is aan klimaatverandering. Het klimaat veranderd altijd. Volgens mij is het eerder bijzonder als er niks veranderd. Zelfs op Mars veranderd het klimaat.


  Maak melding

 10. *Hij was wel leuk he?@Magic. Een komplot zou ik het niet noemen: Eerder een optelsom van belangen…

  *Nee, ik kan die film van Gore niet vinden op Video.Google.nl@Dijkstra: Jij wel?

  Ik denk dat Gore goede zaken doet,.. en dat de film een aanleiding is om de burger zwaarder te belasten en af te leiden van andere gevoelige onderwerpen… ……en dan geloof ik dus nog best in de opwarming van de aarde en dat we iets moeten ondernemen: Doe mij nu maar dat windmolenpark waarbij alle Zwollenaren aandeelhouder zijn. Dat is dan ook meteen transparant vormgegeven en dan houden we geld over om de gracht op de Melkmarkt weer terug te plaatsen……. Hatsa,.. Waar wachten we op?!?

  “Groet groet,..”mompelt Rinze, terwijl hij zich afvraagt of hij echt die idealistische film van Gore bij Google niet over het hoofd heeft gezien…


  Maak melding

 11. Hehe,. ik geloof je absoluut, maar zonder diep onderzoek te doen durf ik nu te beweren dat Google hem er vanaf heeft gehaald vanwege copyrights. Dat zie je steeds meer bij Google gebeuren. Bob Ross, de schilder, keek ik eerst ook op Google/Youtube maar dat is nu ook verdwenen om dezelfde reden: Er wordt geld aan de filmpjes verdient..

  Indien dit dus het geval is met de film van Gore is het ineens minder idealistisch….. Indien we belastingeld betalen voor de film vind ik het nog minder; Ondanks de (eventueel) goede boodschap,…. ..en dan gaat het niet over die paar knaken maar om een principe.

  Kost die film van Gore nu belasting-geld of niet?

  Groet, R

  P.S. De download die je aanbied is een torrent: Oftewel een download opgedeeld in kleine stukjes, waardoor het moeilijker is om piraterij tegen te gaan. Dat is de reden dat hij uiteraard wel verkrijgbaar is, maar niet legaal wordt aangeboden.


  Maak melding

 12. Goeduhmoguh,.. Kan iemand me al vertellen of de idealistische film van Gore ook belastinggeld kost als men deze wil laten zien aan onze ambtenaren? Dan gaat het mij niet om de werkuren die men er aan besteed, want een goede informatievoorziening hoort bij het werk. Het gaat mij om de vraag of Gore nu geld van de burgers van Nederland krijgt.. en zo ja, kan ik ook een verzoek indienen om betaald informatie over te dragen? Zo-nee, waarom staat “Inconvenient Truth” dan niet meer op Google, zoals waar idealistisch materiaal w?©l gratis op de videosite is te vinden?

  Een ander gegeven dat mij interesseerd is hoe men uberhaubt op de film van Gore is terecht gekomen: Zou de heer Gore zijn politieke netwerk hebben gebruikt om zijn film via de overheid te verkopen? Hmm.. i think it smells fishy.. ..maar ondanks dat zal ik er nog even verder in rondneuzen… Tenzij er iemand is die nu al kan aangeven dat Gore geheel gratis de film aan onze ambtenaren heeft aangeboden..

  Groetjes aan de heer ?®Gore?©…..

  Rinze.


  Maak melding

Reageer