Isala opent deuren voor meisjes tijdens Girlsday

Zwolle – Op 26 april 2012 brengen 15 meisjes van het Carolus Clusius College een bezoek aan de Isala klinieken. Dit bezoek maakt onderdeel uit van de landelijke Girlsday: een initiatief van VHTO voor meisjes van 10-15 jaar met als doel de interesse voor bètawetenschappen, techniek en ICT al op jonge leeftijd te wekken.

De meisjes maken kennis met diverse toepassingen van techniek in de zorg. Na een korte film over het gebruik van een robot in de operatiekamer, nemen ze een kijkje op de afdelingen klinische neurofysiologie (waar onderzoek wordt gedaan naar de functie van de hersenen, zenuwen, spieren en bloedvaten) en bezoeken de afdeling cardiofysiologie. Hier worden onderzoeken gedaan naar de functie van het hart en de bloedvaten gemeten.

Ook ervaren ze aan den lijve hoe techniek wordt gebruikt in de opleiding van de medewerkers. Ze opereren met behulp van een endoscopische box en kunnen, door gebruik te maken van techniek, ervaren hoe het is om ouder dan 70 jaar te zijn.Techniek heeft de toekomst
Het is belangrijk dat de participatie van meisjes en vrouwen aan een opleiding en beroep in bèta, techniek en ICT in Nederland wordt vergroot. Bedrijven schreeuwen om goed opgeleide technici. Ook de ministers van EL&I, OCW en SZW kiezen samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven voor een aanpak die meer jongeren overtuigt dat een carrière in de techniek de toekomst heeft. Economisch gezien heeft Nederland vrouwelijke bèta/technici nodig om huidige en toekomstige vraagstukken het hoofd te kunnen bieden. Er kiezen al steeds meer jongeren in het voortgezet onderwijs voor exacte en technische vakken. Bij de meisjes steeg de belangstelling voor bèta/technische studies in het hoger onderwijs met 54% ten opzichte van 2000. In 2011 kiest bijna 50% van de meisjes uit 6-vwo voor een natuurprofiel. In 2003 was dit nog 37%.Girlsday 2012Tijdens Girlsday nemen meisjes deel aan diverse activiteiten door heel Nederland. Grote bedrijven en ook kleinere organisaties als scheepsbouwers, meubelmakers, theaters en gipskamers ontvangen meisjes uit zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Proeven, programmeren, testen, ontwerpen en onderzoeken: zelf aan de slag en actief bezig zijn met bèta, techniek en ICT staan tijdens Girlsday centraal. Vrouwelijke technici en wetenschappers begeleiden de meisjes tijdens activiteiten. Girlsday 2012 wordt georganiseerd door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met TechniekTalent.nu, Jet-Net, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Artikel delen:

Reageer