Wethouder bezoekt Dode Hoeklessen voor basisschool

Zwolle – Wethouder René de Heer is donderdag 26 april om 10.15 uur aanwezig bij de verkeersles ‘Veilig op weg, zorg dat je gezien wordt’. Kinderen leren hierin omgaan met de gevaarlijke dode hoek van vrachtwagens. De les wordt daarom ook wel Dode Hoekles genoemd. Vanuit een vrachtwagencabine ervaren leerlingen dat ze soms echt niet gezien worden. Ook wethouder De Heer neemt plaats achter het stuur.

De Dode hoekles duurt anderhalf uur. Eerst krijgen alle leerlingen een theorieles aan de hand van een dvd-presentatie. Daarna wordt de groep gesplitst. De ene groep maakt een quiz met vragen over de juiste plaats van fietsers en voetgangers ten opzichte van de rest van het verkeer. De andere groep gaat naar buiten om zelf in de cabine te ervaren wanneer chauffeurs je wel en niet kunnen zien en waar je dus wel en niet kan fietsen. Halverwege de les wisselen de groepen.


Eigen verantwoordelijkheid

Chauffeurs van vrachtauto’s, bussen en andere grote voertuigen hebben vaak geen zich op verkeer rechts naast of pal voor en achter de wagen. Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet op. In de les wordt daarom aandacht besteed aan de eigen verantwoordelijkheid van de leerlingen. Twee vuistregels zijn daarbij belangrijk: blijf rechts en ruim achter vrachtwagens en houd meer dan drie meter afstand. Een week na de les komt de school hierop terug in de les en nemen ze de vuistregels nog eens door. Verkeerseducatie van levensbelang

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij verkeerseducatie krijgen. De Dode Hoekles is bedoeld voor de groepen 7 en 8. Deze leerlingen gaan binnen twee jaar naar de middelbare school en moeten dan zelfstandig gaan deelnemen aan het verkeer. Om die reden is het belangrijk dat zij de gevaren kennen en weten hoe ze zich veilig door het verkeer kunnen bewegen. Daardoor neemt de verkeersveiligheid toe.

Veel aanmeldingen

Het aantal aanmeldingen voor de Dode hoekles is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. In 2009 deden 9 scholen met in totaal 500 kinderen mee, terwijl dit jaar al 25 scholen met 1250 leerlingen meedoen.

VVN en rijschool Blok Huls

Veilig Verkeer Nederland Zwolle organiseert de lessen en voert deze uit bij rijschool Blok Huls. Zij zetten ervaren rijinstructeurs in om mee te helpen bij de Dode Hoeklessen en halen de leerlingen op van school met de BlokHulsbus.

Artikel delen:

Reageer